Adenom hypofýzy: Jakou má prognózu a jak se léčí? | Moje zdraví

Adenom hypofýzy

Jedná se o nádor hypofýzy, tedy podvěsku mozkového. Tento nádor bývá většinou nezhoubný.

Příznaky adenomu hypofýzy

Příznaky se objevují buď z útlaku okolní mozkové tkáně nádorem, nebo se liší podle toho, který hormon je produkován. Celkově se mohou objevovat bolesti hlavy, poruchy zraku i ztráta vědomí. Nadprodukce hormonu prolaktinu způsobuje laktaci i u žen, které nejsou těhotné a nemají děti, může se objevit porucha menstruačního cyklu nebo její úplné zmizení, nemožnost otěhotnět a u mužů snížené libido, neplodnost a růst prsou.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Nadprodukce růstového hormonu způsobuje růst některých částí těla, hlavně rukou, nohou, rtů, nosu, uší a čelisti.

Objevit se mohou bolesti kloubů a větší tvorba zubních kazů. U dětí se projevuje nadměrným a rychlým růstem do výšky, velkou hlavou a dolní čelistí a hlubokým hlasem, jedná se o tzv. gigantismus. Nadprodukce thyreotropního hormonu způsobuje úbytek váhy, poruchy menstruačního cyklu, nadměrné pocení a návaly horka. Posledním nadprodukovaným hormonem je hormon ACTH, který způsobuje Cushingovu nemoc, která se projevuje únavou, poruchou menstruačního cyklu, zvětšeným břichem, zakulaceným obličejem a červeně zbarvenými jizvami na kůži – striemi.

Léčba

Většinou se přistupuje k operaci, kde se operuje přes nosní dutinu. U větších nádorů se operuje přes čelní lalok mozku. Po operaci se provádí histologické vyšetření nádoru (pro ověření jeho benignity) a pacient bere léky, bez nichž je dokonce ohrožen jeho život.

Léky

Pacient bere po operaci hydrokortizon, a to kvůli nedostatečné produkci hormonů z kůry nadledvin. O dalších lécích a dávkování rozhoduje endokrinolog.

Vyšetření

Provádí se endokrinologické testy, vyšetření hladin hormonů, vyšetření očí pomocí perimetru a magnetická rezonance.

Možné komplikace

Komplikace nastane, pokud nádor není odstraněn a dál způsobuje v těle problémy. Způsobit může srdeční selhání, zvětšování orgánů, cukrovku, vysoký krevní tlak, dysfunkci ledvin, utlačování mozku nádorem a poruchy vidění, nejčastěji výpadek zorného pole.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Prevence

Prevence je stejná jako u jiných nádorů. Zdravý životní styl – tedy vyhýbat se chemickým látkám, záření, kouření atp. Vliv má i genetika a psychika, proto je vhodné vyhýbat se stresovým situacím.

Kdy jít k lékaři

Pokud se u vás objeví výše popsané příznaky, nebojte se zajít k lékaři, který udělá potřebná vyšetření.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.