Helicobacter pylori | Moje zdraví

Helicobacter pylori: Nebezpečná bakterie, kterou má téměř polovina lidí

Helicobacter pylori: Nebezpečná bakterie, kterou má téměř polovina lidí
Bakterie Helicobacter Pylori osidluje stěnu žaludku • Autor: iStock.com
11. ledna 2018 • 06:00

Bakterie jsou snad všude a je velmi těžké se jim vyhnout. Věděli jste ale, že žaludeční křeče, bolesti břicha a další problémy s trávením může mít na svědomí jedna hodně zákeřná bakterie s odborným názvem helicobacter pylori? Dá se této bakterii nějak bránit? Jaká je nejlepší prevence a jak naopak probíhá léčba?

I když se může zdát, že jde o neškodnou bakterii, měli bychom se před ní mít na pozoru, protože tento „vetřelec“ vám může přivodit peptické vředy, gastritidu a někdy dokonce vede až k rakovině žaludku. Infikovat se jí mohou lidé, kteří dostatečně nedodržují hygienu. „Podobně jako žloutenka bývá helicobacter pylori často označována jako „nemoc špinavých rukou“,“ zmiňuje praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že zásadní problém je v tom, že zpočátku o onemocnění pacient nemá žádné tušení.

„Vnější příznaky se začínají objevovat v době, kdy už je bakterie v těle jedince „zabydlená“. V této fázi začneme mít velmi nepříjemné žaludeční křeče spojené s bolestmi břicha a špatným trávením, budeme trpět nechutenstvím a často budeme mít také nutkání na zvracení,“ upozorňuje doktorka.

A pokračuje: „Ve chvíli, kdy cítíme výše uvedené příznaky, už náš žaludek správně nefunguje. Helicobacter je v naší sliznici, ve které se začíná množit. Někdy můžeme pociťovat i pálení žaludku a jícnu. V tom případě už propuknul zánět žaludku. Došlo k narušení ochranné vrstvy žaludeční stěny, do které se dostaly žaludeční kyseliny. Pokud se nebudeme v této fázi léčit, můžeme mít i nadále problémy a mohou se u nás objevit peptické vředy,“ vysvětluje odbornice. Možná vás také překvapí, že celosvětově tímto onemocněním trpí až 40 procent lidí.

Prevence Helicobacteru

Je to jednoduché, tak jako už žloutenky musíme zkrátka dodržovat základní hygienické návyky. „Nezapomeňte ani na ústní hygienu. Tuto bakterii totiž do těla můžete dostat i ústy. Samozřejmě si často myjte ruce před jídlem a také na toaletě,“ vysvětluje lékařka. Dobré je mít po ruce v každém případě antibakteriální gel, který koupíte v každé drogerii. Jednoduše ho trochu vymáčknete do dlaní a pořádně si ho v nich promnete. Už se vám tak nikdy nestane, že budete špinavýma rukama konzumovat hranolky ve fast foodech. Po cestě MHD je použití gelu skoro nutností.

Vyšetření při Helicobacteru

Pokud máte neustálé bolesti břicha a další výše uvedené příznaky, rozhodně byste měli navštívit lékaře. Ten nejspíše přistoupí k takzvané gastroskopii. Možná to nebudete zrovna dobře snášet, ale vězte, že je to nutné. „Gastroskopické vyšetření probíhá tak, že lékař zavede přes ústa hadičku se sondou až do vašeho žaludku. Tam odebere vzorek sliznice a následně jej pošle do laboratoře, kde zjistí, zda v žaludku bakterii máte, či nikoliv,“ říká doktorka.

K diagnostice tohoto onemocnění se často používá i vzorek ze stolice. Tento způsob vyšetření je samozřejmě jednodušší, tolik vás nebude trápit. Je ale vždy na lékaři, zda zvolí první, nebo druhý postup. Může se také rozhodnout pro jistotu provést oba dva.

Antibiotika a dieta

Pokud bakterii v žaludku máte, lékař vám s největší pravděpodobností předepíše několik druhů antibiotik. „Ta zabraňují tvorbě žaludečních šťáv. Pokud první kombinace nezabere, obvykle se přistupuje k další. Odborníci ale upozorňují, že ani s antibiotiky se to nemá přehánět, mohlo by totiž dojít k podráždění našeho organizmu, což by vyvolalo další komplikace,“ uvádí Nováková s tím, že existuje i druhá cesta, která je k našemu organismu šetrnější. Je totiž založena na našem jídelníčku.

Dobré je vynechat zejména různá smažená a mastná jídla. Odborníci doporučují dušená bílá masa, ryby a zeleninu. Rozhodně se také vyvarujte luštěninám, pokrmy z nich vás totiž budou zbytečně nadýmat. A tohle asi nebudete slyšet rádi, ale vynechat byste měli i nápoje s obsahem alkoholu.

Pokud chcete bakterii z těla „vystrnadit“, jezte například česnek či brokolicové klíčky. Každopádně všem doporučuji první metodu léčby formou antibiotik, ta druhá je opravdu spíše podpůrná. Rozhodně tak nevěřte nějakým „babským povídačkám“ a držte se rad vašeho ošetřujícího lékaře,“ doporučuje odbornice.

Pro pozitivní průběh léčby je také dobré nevystavovat se stresu a mít dostatek spánku. A ještě jednou upozorňujeme, pokud opravdu pocítíte komplikace, vyhledejte lékaře. Jak už jsme uváděli na začátku, neléčení tohoto onemocnění může v některých případech skutečně vést až k rakovině žaludku.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.