Proč cvičit s miminky? Budou šikovnější, klidnější a psychicky odolnější! | Moje zdraví

Cvičení s miminky: Jak často ho provádět a proč jim tak pomáhá?

Cvičení s miminky: Jak často ho provádět a proč jim tak pomáhá?
Cvičení s miminky pomáhá i budování vztahu mezi rodiči a dítětem. • Autor: Shutterstock.com
9. června 2018 • 06:00
Víte, že celoživotní vztah k pohybu se vytváří již u kojenců v prvních měsících věku? Jakýkoli pohyb i takto malé děti intenzivně vnímají, proto je dobré tento proces podporovat.
 

Pohyb a cvičení mají zcela nezastupitelný význam pro správný fyziologický vývoj kojenců a batolat. U miminek, s nimiž rodiče odmalička cvičí, se projevuje lepší psychomotorický vývoj a mají pak často náskok před svými vrstevníky.

Pohyb pozitivně ovlivňuje také rozvoj neurologického systému a aktivuje správné motorické mechanismy. Dítě obvykle dříve dosahuje pohybových mezníků, jako je otočení, sed, vzpřímení a chůze. Nemusíte se bát, že byste nějak nevhodně pohybový rozvoj svého potomka „násilně“ urychlovali. Samozřejmě je důležité respektovat přirozený vývoj dítěte, ovšem zároveň ho aktivně podporovat vhodnými aktivitami.

Podpoříte správné návyky

„Miminka jsou jako houby – nasávají dovednosti neuvěřitelnou rychlostí, jen je nutné je zásobit správnými podněty. Pro rodiče je právě cvičení v raném věku skvělá příležitost, jak u dětí hned od začátku podpořit správné pohybové návyky,“ je přesvědčena Kristýna Přibylová, autorka speciálního cvičení pro děti Monkey´s Gym a také maminka tří malých dětí.

Výhodou je, že u pohybově aktivního dítěte se dají dříve odhalit případné vrozené vady pohybového aparátu, které pak jsou v počátečních stadiích lépe řešitelné. Důležitý je také návyk, který si děti přinášejí do budoucna. Ve většině případů totiž později zůstávají pohybově aktivní a vedou zdravější způsob života.

dítě • Autor: shutterstock.com

Jak správně nosit kojence?

Vhodné způsoby nošení kojence a manipulace s ním jsou základem k budoucímu správnému psychomotorickému vývoji. „V prvních měsících je vždy nutná podpora hlavičky. Pro přenášení a chování je pak v prvních týdnech a měsících nejméně vhodná čelní vzpřímená poloha dítěte na hrudi rodiče, i přesto, že je mezi rodiči velmi oblíbená. Miminko je dobré co nejčastěji nosit položené bříškem na předloktí, případně v klubíčku opřené zády o náš hrudník – tyto polohy jsou pro něj pohodlné a zbytečně nezatěžují páteř,“ zdůrazňuje instruktorka Kristýna Přibylová.

Jak a čím začít?

Tápete a nevíte, jaké pohybové aktivity jsou pro vašeho drobečka vhodné a jak s ním pracovat? Vždy záleží na věku dítěte. V prvních měsících života jde hlavně o vhodnou manipulaci a stimulaci aktivních bodů. Už to, jakým způsobem miminko uchopujete, chováte a manipulujete s ním například při přebalování nebo koupání, lze považovat za základ dalšího pohybového vývoje. Všestranný pohybový rozvoj by měl zahrnovat podporu všech oblastí, jako je hrubá i jemná motorika, svalová souhra, koordinace ruka-oko, cvičení pohybů paží, nohou, posilování zádových a šíjových svalů i celého trupu.

Respektujte věk

Při cvičení s nejmenšími dětmi je nutné respektovat jednotlivé vývojové fáze a žádnou nevynechat, stejně jako cvičením podporovat všestranný rozvoj všech výše zmíněných oblastí. Někdy jsou rodiče nadšeni například z toho, že jejich sedmiměsíční dítko už samo sedí, často ale nevědí, že miminka by neměla sedět do té doby, než se do sedu sama aktivně propracují.

Při sedu je páteř kojence neúměrně zatěžovaná, a musí tedy být již posílena tak, aby dítě sed bez problému zvládlo. Stejně důležité je polohování kojence na bříšku již od druhého měsíce věku, bez kterého se neposílí šíjové a zádové svaly a miminko se pak obtížněji motivuje k potřebnému plazení a lezení.

Cvičení s kojenci

Můžete samozřejmě cvičit sami doma, pro začátek je ale určitě dobrou volbou najít si vhodný kurz cvičení s kojenci, kde vám zkušení odborníci poradí, co a jak. Takový kurz probíhá tempem, které dítěti vyhovuje, je vedený hravou a zábavnou formou a zahrnuje různorodé aktivity. Lektora nebo fyzioterapeuta se můžete vyptat na vše, co vás zajímá, a zjistíte, zda s dítětem manipulujete správně. Vše, co se v kurzu naučíte, můžete pak bez problémů provádět i doma. Důležité je respektovat denní rytmus dítěte, nepřetěžovat ho. Skvělým tipem je například cvičení na velkých gymnastických míčích nebo malých overballech.

Co musíte vědět, než začnete?

Pro cvičení si vyberte vhodné místo s příjemnou teplotou a podlahou s neklouzavým povrchem. Vystačíte si i s klasickou cvičební podložkou. Cvičení by mělo zpočátku zabrat jen několik minut a můžete jej zahrnout do nějaké běžné aktivity – jako je přebalování nebo hraní. Postupně můžete přidávat, avšak vždy s ohledem na momentální náladu miminka. A kdy se cvičení věnovat? Dítě nesmí být po jídle, ani by již nemělo být unavené. Ideální doba je zhruba půl hodiny po kojení nebo chvilku po probuzení.

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.