Rotaviry: Průjmové onemocnění, které hrozí hlavně dětem, protože si nemyjí ruce | Moje zdraví

Rotaviry: Průjmové onemocnění, které hrozí hlavně dětem, protože si nemyjí ruce

Rotaviry: Průjmové onemocnění, které hrozí hlavně dětem, protože si nemyjí ruce
Autor: iStock.com
19. srpna 2019 • 06:00

Rotaviry jsou po kampylobakterióze a salmonelóze nejčastějším důvodem průjmových onemocnění pocházejících z jídla nebo vody. Narozdíl od obou nemocí, které se přenáší zejména kuřecím masem, je možné se před rotaviry očkovat.

Co byste měli o tomto nepříjemném průjmovém onemocnění vědět? „Rotavirové gastroenteritidy jsou průjmová onemocnění virového původu obvykle doprovázené horečkou a zvracením. Toto onemocnění postihuje zejména malé děti do tří až pěti let. U kojenců jsou rotaviry celosvětově nejčastější příčinou průjmů,“ vysvětluje se na stránkách Oddělení epidemiologie infekčních nemocí a Oddělení biostatistiky Státního zdravotního ústavu v Praze.

Děti jsou ohroženy zejména z toho důvodu, že nemoc probíhá takzvanou fekálně orální cestou. To znamená, že se dostane do úst z fekálií, následkem špatně nebo vůbec umytých rukou po použití toalety. Viru přitom stačí poměrně málo, i proto se tak rychle šíří. Nejčastěji nemoc propukne v období od ledna do května.

Jak nemoc poznáte? Projevuje se průjmovým onemocněním, ke kterému dochází zhruba tři dny od nákazy. Doprovází ho zvracení, plynatost, nevolnost, bolest břicha, teplota nad 38 stupňů. Projevit se přitom může jen část příznaků. Typické je, že stolice je vodnatá a velmi zapáchá. Nečekané jsou příznaky v podobě celkové slabosti, ale také v podobě onemocnění horních cest dýchacích. Pozor na to, že u zdravých a silných jedinců se nemusí nemoc díky dobré imunitě vůbec projevit, ale mohou ji přenášet.

Kdy k lékaři?

Jako u všech průjmových onemocnění je hlavním rizikem dehydratace. Proto je nemoc nebezpečná hlavně pro oslabené lidi a děti od tří měsíců do zhruba 3 let. Ty ještě menší jsou totiž chráněny protilátkami získanými od matky. Starší zdraví jedinci se většinou s nemocí vyrovnají snadno, nebezpečná je pak opět pro seniory.

Lékař by měl pacienta vidět vždy, pokud jde o kojence, protože u nich hrozí dehydratace nejvíce. „V případě zvýšené teploty, průjmu a zvracení u starších, jinak zdravých dětí, je vhodné nechat dítě pod dozorem dospělé osoby v klidu doma na lůžku, podávat dostatek tekutin, snižovat teplotu a snažit se, aby dítě pokud možno něco snědlo,“ radí odborníci ze Státního zdravotního ústavu.

Pokud je dítě dehydratované, unavené, chce pořád pít, má vysokou teplotu, často zvrací a průjem se nezlepšuje, pak je na místě návštěva pohotovosti.

Jak léčit rotavirovou infekci?

Léčba průjmů je v podstatě vždy stejná, spočívá zejména v potřebě odvodnit tělo. „Vhodný je co nejčasnější návrat ke stravě ve formě dobře tolerovaných, lehce stravitelných potravin, aby nedošlo k dalšímu poškozování střevní sliznice. Podávání stravy je doporučováno již v prvních 24 hodinách nemoci nebo okamžitě po fázi rehydratace v momentě, kdy je dítě schopné stravu pozřít a udržet,“ doporučují epidemiologové.

Co je to dietní strava? Rozhodně se vyhněte cukrům a pokud možno i tukům, vhodné jsou kromě mléka mixované banány, nastrouhaná nebo škrábaná jablka, bramborová kaše, rýžové polévky, rýže s libovým masem, kuřecí vývar, zeleninové nebo ovocné pyré, starší pečivo, piškoty. Mějte doma vždy orální rehydratační roztoky, které můžete koupit v lékárně. Dobu průjmu mohou zkrátit probiotika a také adsorbencia, která jsou charakteristická svou schopností vázat na svůj povrch rozličné látky včetně toxinů. Patří mezi ně klasické aktivní uhlí. V lékárně vám vyberou přípravek podle věku pacienta.

Lze proti rotavirům očkovat?

Proti rotavirové nákaze je možné se chránit očkováním, které patří mezi nepovinné. Od roku 2007 je Českou vakcinologickou společností doporučeno všem zdravým kojencům. Účinnost vakcín v běžné populaci dosahuje 70–90 procent. Očkování má zejména chránit proti středně těžkým až těžkým průběhem rotavirových průjmů.

Očkovat se může již od 6. týdně věku dítěte, cena jedné dávky vakcíny je přibližně 1 650 Kč a některé zdravotní pojišťovny na ni přispívají v rámci svých preventivních programů.

V letech 1997–2017 bylo v Česku hlášeno celkem 76 232 případů rotavirových gastroenteritid, jak lékaři říkají zánětům zažívacího traktu. Bylo zaznamenáno celkem 34 úmrtí, nejčastěji onemocněly děti do jednoho roku, přesně to bylo 904 chlapců a 726 dívek na sto tisíc obyvatel.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.