Jak zabavit nemocné dítě? Využijte čas k posílení vztahů v rodině | Moje zdraví

Jak zabavit nemocné dítě? Využijte čas k posílení vztahů v rodině

Jak zabavit nemocné dítě? Využijte čas k posílení vztahů v rodině
Zabavit dítě, kterému už není až tak špatně a přesto musí ležet, je někdy nadlidský úkol. • Autor: iStock.com
27. listopadu 2017 • 06:00

Onemocnění dítěte je vždy zásah do chodu celé rodiny. I když se jedná třeba jen o „banální“ nachlazení, zvyšují se nároky na fyzickou péči, ale i psychickou. Dítě je nutné utěšit, když je mu špatně a zabavit, když už se zotavuje, ale ještě musí odpočívat. Přinášíme pár tipů jak na to.

V dnešní uspěchané době se na každém kroku setkáváme s varujícími informacemi, kolik času děti tráví u počítače i různých jiných elektronických her nebo sledováním televize. Je-li dítě zdravé a v normálním režimu, samozřejmě čerpá i jiné podněty – ze školky, ze školy, z kontaktů s kamarády, zájmových kroužků apod. Je-li ovšem odkázáno na lůžko a klidový režim, tak o takové podněty přichází. Jinak řečeno, je na vás, abyste mu nějaké vhodné poskytovali vy. 

To samozřejmě neplatí jen o době nemoci, ale přiznejme si, že nemíváme běžně mnoho času si s potomkem hrát, vyprávět, těm předškolním třeba číst. Přitom jsou veškeré takové aktivity velmi přínosné pro jeho duševní vývoj a navíc i pro rodinné vztahy. Uvědomme si, že mnohé hry a zábavy rozvíjejí inteligenci obecně, emoční inteligenci, paměť nebo jemnou motoriku.

Zkuste pexesové klání

Mnohé děti řadu her, které ještě relativně nedávno k dětství neodmyslitelně patřily, díky výdobytkům moderní techniky, vůbec neznají. Snad ještě tak pexeso, které skýtá podněty pro tříbení pozornosti, pohotovosti, znalostí a paměti. Takže i „pexesové klání“ , kterého se může účastnit libovolný počet členů rodiny, může být užitečná zábava.Zhruba totéž platí o kvartetu i jiných karetních hrách. Určitě nevedou k tomu, že by mohlo vaše dítko nabýt sklony ke karbanu. 

 

U větších dětí je třeba dobrým tréninkem kombinatoriky, pozornosti a pohotovosti hra, kterou starší generace hrávaly většinou pod názvem autobus nebo amerika. Je určena pro dva až dokonce i deset hráčů. Hraje se s žolíkovými kartami, kterých se rozdá každému stejně dle dohody, nejlepší je minimálně šest. Cílem je zbavit se všech karet vykládáním na stůl buďto klasických postupek nebo trojic či tveřic stejných figur (tři nebo čtyři dvojky, králové, esa…) 

Každý hráč může přikládat libovolný počet svých karet ke kterékoli, tedy původně i cizí, sestavě na stole, případně sestavy dělit, aby mohl přidat svoji kartu (na stole musí vždy zůstávat minimálně trojice). Kdo nemá možnost uplatnit své karty, když je na řadě, si musí „líznout“ novou kartu z „paklíku“ nerozdaných karet. 

Žolík, jak je zvykem z jiných her, nahrazuje jakoukoli kartu, takže vlastník ho může odebrat ze stolu, aby uplatnil svoji vhodnou kartu, nebo kamkoli vložit, aby svoji kartu přiřadil za něj. Je to napínavé a zábavné, jen je třeba mít k dispozici patřičně velký stůl. 

Čtěte pohádky, hrajte pantomimu

Známou hru „země město“ můžete hrát se staršími dětmi klasicky, tedy vymýšlet od daného písmene, zemi, město, věc, rostlinu, zvíře, nebo u mladších se omezit třeba jen na zvířátka, věci.

U menších dětí kromě četby pohádek (pokud možno s patřičně dramatickým, nikoli učitelsky suchopárným přednesem) lze doporučit dárek v podobě maňáskového nebo malého loutkového divadla.

Loutkohercem nebo „maňáskohercem“ může být jednotlivec i více členů rodiny, nebo si ostatní mohou užít legraci v roli diváků. Je dobré zapojit i děcko a podpořit ho k samostatné improvizaci.

Doporučení si zaslouží i různé mimicko pantomimické hry – napodobovat někoho nebo nějakou činnost, ostatní hádají. Možná se díky takovým aktivitám leccos dozvíte o svém dítku a o tom, jak vnímá lidi a svět kolem sebe.Malujte a hrajte siK rozvíjení jemné motoriky stojí za to nakoupit omalovánky a vystřihovánky. Nejde jen o jemnou motoriku, ale rozvoj tvořivosti celkově.  

Ono ale nejde až tak o mnoho nakupování. Spíš o nápady, ochotu věnovat dítěti čas a pozornost. Třeba ke slovnímu fotbalu nepotřebujete nic jiného, než právě ochotu, čas a pozornost.Výčet různých her a zábav by samozřejmě mohl být nekonečný. A možná se stanou nejvítanějšími ty, které si vymyslíte nebo upravíte sami.

Uvidíte, že nebudete litovat a možná se těchto zábav bude chlapeček či holčička dožadovat i po uzdravení. Nebo se ani nebude muset dožadovat, protože se takové „hrátky“ stanou oblíbenými pro celou rodinu.  

Autor: Ivana Vajnarová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.