Pomočování u dětí: Co je normální a kdy navštívit lékaře? | Moje zdraví

Pomočování u dětí: Co je normální a kdy navštívit lékaře?

Pomočování u dětí: Co je normální a kdy navštívit lékaře?
Noční pomočování se dá zvládnout i bez stresování dítěte • Autor: Shutterstock.com
7. dubna 2019 • 06:00

Dětské nehody v podobě pomočování tu byly, jsou a budou. Otázkou je, jakým způsobem máme na děti působit, aby k nim pokud možno nedocházelo.

Nočním pomočováním (enurézou) v Česku trpí zhruba 15 procent dětí ve věku 5 let. Čím to, že některé dítě vydrží celou noc v suchu a jiné se probouzí v loužičce? „Enuréza má mnoho příčin,“ vysvětluje dětský urolog a odborník na její komplikované a rezistentní případy MUDr. Zdeněk Dítě.

„Kromě dříve často uváděných poruch spánku jsou to hlavně poruchy produkce látky omezující v noci produkci moči ledvinami, poruchy režimu pití a močení, chybné dietetické návyky a stres. V současnosti jsou již jasné důkazy o genetické vazbě a přenosu zátěže v tomto smyslu z rodičů na potomky,“ dodává. Často se dítě začne pomočovat ve chvíli, kdy už s tím nemělo žádný problém. Ten tkví v náhle vzniklém stresu.

„Typickými momenty jsou narození sourozence, rozvod rodičů, úmrtí v rodině či stres v dětském kolektivu,“ vyjmenovává doktor Dítě.

Jak řešit s dětmi pomočování? Citlivě

V 5 letech a více již kluk či holčička většinou navštěvují některé z kolektivních zařízení. Jeho osobní, intimní problém se tak dostává mezi lidi, už jej neřeší jen maminka či tatínek, přidává se i paní učitelka a ostatní děti… „Pokud paní učitelka přejde vzniklý problém v klidu, bez zbytečných výčitek, ostatní děti si takovéto ,nehody‘ vůbec nemusejí všimnout a pomočené dítě není zbytečně traumatizováno posměchem okolí,“ říká učitelka 1. stupně základní školy v Liberci Mgr. Lucie Horáková. 

„Nejhorší, co mohou dospělí z enuretikova okolí udělat, je vtipkovat na toto téma, uštěpačně komentovat noční příhodu nebo ji vyčítat. Velice záleží i na samotném dítěti. Je nutné vysvětlit mu citlivě a adekvátně věku jeho potíže. Dítě musí vědět, že noční pomočení neznamená žádnou tragédii ani ostudu, že na řešení problému není samo a že mu jsou jeho blízcí připraveni pomoci,“ dodává pedagožka.

Pokud však dítě nemá podporu ve svých nejbližších, na které spoléhá, pociťuje velkou životní nepohodu. Většina enuretiků se projevuje nejistým chováním, často se straní kolektivu. Okolí to velmi brzy odhalí a náležitě  s příslovečnou dětskou krutostí  situace zneužije. Dítě pak bývá terčem posměchu a šikanování a spirála jeho psychických potíží se roztáčí.

Proto je velmi důležité tento problém nepřehlížet, netajit ho, ale naopak pátrat po jeho příčině, najít způsob, jak dítěti usnadnit jeho situaci a pomoci mu tento nelehký boj vyhrát. Jak už jsme si řekli, pokud se dítě pomočuje i po pátém roce života, je vhodné konzultovat problém s lékařem.

Jak vyléčit pomočování?

„Vyšetření není bolestivé a léčebná opatření jsou dostupná. Lékař se vždy zajímá o historii obtíží, detaily příznaků, návyky při močení,“ vysvětluje urolog. K upřesnění těchto údajů má dítě za úkol za pomoci rodičů vyplňovat tzv. pitnou a mikční kartu, do které se zapisuje frekvence a objem přijatých tekutin, objemy a frekvence močení a epizody pomočení. Důležité je také dodržování pitného režimu a režimu močení.

Tam, kde nepomohou režimová opatření, je nutné začít s podáváním léků snižujících noční tvorbu moči. Tyto léky obsahují účinnou látku desmopresin, která nahrazuje nedostatek vazopresinu regulujícího v těle tvorbu moči, mají téměř okamžitý účinek a v léčbě enurézy jsou úspěšně používány již téměř dvacet let. Představují první volbu ve farmakologické léčbě nekomplikovaného nočního pomočování.

Praktické rady

Při léčbě enurézy je zapotřebí upravit také jídelníček a příjem tekutin. Neznamená to, že dítěti v nejlepší víře zakážeme pít! Naopak, ráno a během dopoledne by mělo pít o něco více než ostatní. Od 17 do 18 hodin by již ovšem naopak pít nemělo.

Celkový příjem tekutin by měl být stejný jako u ostatních dětí. Výběr vhodných nápojů je poměrně bohatý. Ideálem samozřejmě zůstává voda, následují neslazené nápoje, ředěné ovocné šťávy. Na odvrácené straně nápojové palety stojí sycené, kofeinové nebo šumivé nápoje. Je nutné se jim vyhnout, protože zvyšují produkci moči a dráždí močové cesty. 

Nacvičit je potřeba i správný režim močení. Močit by dítě mělo v klidu, beze spěchu, pečlivě domočovat. Noční pomočování není v žádném případě chyba rodičů ani dítěte. Pro jeho úspěšné zvládnutí je rozhodující součinnost všech zainteresovaných osob, se kterými dítě tráví čas.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.