Kadidlovník pilovitý neboli "kadidlo" pomáhá na bolesti kloubů i při zánětech | Moje zdraví

Kadidlovník pilovitý neboli "kadidlo" pomáhá na bolesti kloubů i při zánětech

Kadidlovník pilovitý neboli "kadidlo" pomáhá na bolesti kloubů i při zánětech
Výtažek z boswellie je využíván i při poruchách paměti • Autor: iStock.com
26. července 2017 • 06:00

Pokud se řekne kadidlo, jistě se vám vybaví především atmosféra kostelů a chrámů, vykuřování „zlých duchů“ nebo možná též balzamování, k čemuž se pryskyřice z tohoto stromu ( jinak též Boswellia serrata) v dávných dobách tradičně využívala. Málokdo však ví, že kromě toho má boswellie mnoho zdraví prospěšných účinků.

Pro zdraví je nejdůležitější složkou kadidlovníku vysoký obsah boswellových kyselin, které mají silný protizánětlivý účinek. Proto se používají zejména k léčbě bolestí kloubů, ať už způsobených artrózou nebo revmatoidní artritidou, využitelné jsou samozřejmě též u jiných bolestí chronického rázu.
Boswellové kyseliny prostřednictvím chemických reakcí přímo ovlivňují aktivaci genů zodpovědných za zánětlivé procesy, proto jsou v jejich „potlačení“ tak účinné. Toto epigenetické působení a s ním související protizánětlivé účinky se přirozeně uplatňují také v případě dalších onemocnění a potíží, jako jsou kardiovaskulární choroby, kde působí nejen na zprůchodňování cév, ale má výrazný vliv i na snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Rozsah působení boswellie je skutečně značný. Vzhledem k protizánětlivým účinkům je boswellie velice efektivní rovněž v léčbě či prevenci zánětlivých střevních onemocnění, jako jsou ulcerózní kolitida či Crohnova choroba.

Šance i pro jiné pacienty

Výzkumy potvrdily účinnost kadidlovníkové pryskyřice u astmatu, potlačuje totiž tvorbu leukotrienu. To jsou látky uvolňované bílými krvinkami během zánětlivých a alergických reakcí, které způsobují vznik otoku, zvyšují produkci hlenu a přispívají k hypertrofii hladké svaloviny.
Boswellie je využívána při poruchách paměti – at už jde o následky mozkové mrtvice nebo o úbytky paměti během stárnutí organismu.
Ženy oceňují, že kyselina boswellová zlepšuje elasticitu pokožky, zlepšuje její ochranu před vnějšími vlivy a zpomaluje projevy jejího stárnutí.

Boswellii není vhodné užívat během těhotenství a nedoporučuje se ani při kojení.
Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.