10 faktů o smrtícím pneumokoku: Jak moc je nebezpečný? | Moje zdraví

10 faktů o smrtícím pneumokoku: Jak moc je nebezpečný?

10 faktů o smrtícím pneumokoku: Jak moc je nebezpečný?
Nejčastějšími přenašeči jsou děti, proočkovanost je však bohužel nízká • Autor: iStock.com
2. září 2021 • 06:00

Pneumokok patří k nejčastějším původcům bakteriálních nákaz dýchacích cest, zánětů středouší a zápalů plic. Bakterie zvaná Streptococcus pneumoniae má na svědomí ovšem i mnohem vážnější nemoci včetně meningitidy, která bývá ve 23 % případů dokonce smrtelná. Co byste o této nemoci měli vědět?

Pneumokok se skrývá v nosohltanu 20–40 % zdravých dětí a 5–10 % zdravých dospělých, což tedy znamená, že nositeli této nemoci jsou hlavně děti. V kolektivech se vyskytuje až u 60 % batolat.

Video se připravuje ...
Video o zákeřném pneumokokoviVIDEO 

„Od šestého měsíce věku dítěte dochází ke kolonizaci nosohltanu jednotlivými sérotypy pneumokoků. Kolonizace ani nosičství není onemocněním. Tělo si vůči danému sérotypu během přechodné doby vytvoří imunitu a sérotyp eliminuje. Nedá se ale říct, že si imunitní systém vždy snadno poradí, infekci totiž vyvolá nejčastěji nově získaný sérotyp,“ přibližuje prim. MUDr. Lenka Petroušová, Ph.D., primářka Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava a LF OU. Ve stínu současné pandemie koronaviru se na nemoci tohoto typu zapomíná, přitom jsou rovněž závažné. Víte, co o pneumokoku nevíte?

Pneumokok je běžná bakterie

Pneumokok je velmi běžnou bakterií, která se zabydluje na sliznicích a vyčkává na oslabení imunity, kdy může napadnout organismus a způsobit problémy. Nejvíce ohrožuje děti pod pět let a seniory nad 65 let.

Pneumokok způsobuje lehká i vážná onemocnění

Bakterie pneumokoku může mít na svědomí zápal plic, otravu krve nebo zánět mozkových blan. Závažnějším, neboli invazivním pneumokokovým onemocněním, v roce 2019 čelilo podle statistik 267 seniorů, z nichž 57 zemřelo.

Průběh onemocnění se může lišit

Onemocnění způsobené pneumokokovou bakterií dělíme na invazivní (závažná) a neinvazivní (lehčí). V druhém případě, tedy lehčím průběhu, pneumokok napadá sliznice. Pacienty pak trápí záněty dutin, středního ucha nebo méně závažné formy zápalu plic. Neinvazivní formy se ovšem mohou stát invazivními, pokud bakterie proniknou až do krve nebo mozkomíšního moku, kdy může dojít až k sepsi.

Proočkovanost v České republice je nízká

Jak jsme na tom s očkováním v tomto případě? Nijak dobře. Proočkovanost proti pneumokoku je v České republice dlouhodobě nízká, podle statistik v roce 2018 podstoupilo očkování 64,8 % malých dětí a pouze 13,7 % seniorů.

Postačí jedno očkování

Na rozdíl od očkování například proti sezónní chřipce se vakcína proti pneumokoku nemusí každý rok přeočkovávat. Dospělí se očkují jednou dávkou, u nejmenších dětí se vakcína očkuje nejčastěji podle schématu 2 + 1.

Očkování proti respiračním onemocněním je teď výhodné

Pneumokok je jednou z častých komplikací chřipky a podobně jako chřipka i koronavirus postihuje plicní tkáň, takže významně pomáhá i vakcína proti nemoci covid-19.

Pneumokoková onemocnění mají sezónní průběh

Chřipka stejně jako pneumokok mají svá roční období, kdy se jim daří víc. Maximum jejich výskytu je v pozdním podzimu a v zimních měsících, takže je ideální se nechat naočkovat ještě před tímto obdobím.

Pneumokok nepřeje rodinným setkáním

Nejvíce ohrožené skupiny, tedy děti a senioři, nemají dostatečně silnou imunitu. U dětí ještě není zcela vyvinutá, u starší generace naopak slábne. Pokles imunity ve starším věku tak může být velkým problémem v kombinaci s nízkou proočkovaností malých dětí, které se mohou bez vlastního přičinění stát ohrožením pro své prarodiče.

Kolektivní imunita není mýtus

Při 94% proočkovanosti dětské populace byl v Anglii a Walesu zdokumentován až 95% pokles výskytu vybraných typů pneumokoku. Jak se tedy ukazuje, jistou prevencí je proočkovanost právě dětí, které bývají nejčastějšími přenašeči.

Očkování je pro seniory zdarma

Možná to nevíte, ale kojencům a seniorům nad 65 let je očkování proti pneumokokovým infekcím hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, protože právě tyto skupiny jsou nejohroženější.

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.