Infekce je zkouškou pro imunitu | Moje zdraví

Infekce je zkouškou pro imunitu

Infekce je zkouškou pro imunitu
Senioři jsou k infekcím náchylnější. • Autor: istockphoto.com
5. října 2016 • 12:45

Patříte ke starší generaci? A máte radost, když se sejdete se svými blízkými, s rodinou, která často zahrnuje i generaci nejmladších? Ovšem malé děti bývají často nemocné, zvláště po příchodu do kolektivu svých vrstevníků. Patří tedy mezi nejčastější přenašeče bakteriálních a virových nákaz. 

Infekce způsobená bakteriemi pneumokoka patří mezi ty nejzávažnější. Nejčastěji způsobuje zápal plic a záněty středního ucha. Zatímco druhá jmenovaná nákaza znamená ohrožení nejvíce pro děti, zápal plic a jeho komplikace jsou nebezpečné pro seniory.

Proč? Starší lidé často trpí dalšími, chronickými chorobami spojenými s vyšším věkem, a jejich imunita bývá proto ohrožena. Vnouček či vnučka doma zakašlou, pneumokok kapénkovou cestou doputuje k dalším. Seniora může ohrozit i zdánlivě banální infekce, pokud přijde v době jejich dlouhodobějšího pobytu na lůžku, například při zlomenině krčku stehenní kosti. Do plic staršího člověka, který není v pohybu, se infekce dostane velmi snadno. Navíc bakterie jsou dnes rezistentní na stále širší paletu antibiotik, najít proto účinnou léčbu je čím dál tím nesnadnější.

Proto je dobré se na všechny eventuality, jež mohou nastat v životě seniora, připravit v předstihu. Zde samozřejmě více než kdy jindy platí: dodržujte zásady správné životosprávy spojené s vhodnou pohybovou aktivitou, otužujte se podle svých možností. Jednou z nejjistějších možností jak se uchránit před zmíněnou pneumokokovou infekcí je očkování.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.