Při onemocnění meningokokem jde o minuty. Co je důležité vědět? | Moje zdraví

Při onemocnění meningokokem jde o minuty. Co je důležité vědět?

24. dubna 2017 • 06:00

Jen sedm měsíců bylo malé Pavlínce, když ji maminka vezla do nemocnice s horečkami a se skvrnkou na hrudníku. Když se dozvěděla od lékařů, že Pavlínka se nemusí dožít druhého dne, byla v šoku. Diagnóza – meningokok. Holčička bojovala a lékaři jí zachránili život. Pavlínka ale přišla o nohu, na mozku má hematom a ve svých dvou letech mentálně odpovídá úrovni půlročního dítěte.

„Pavlínce tou dobou vyrostl první zoubek, v první chvíli jsem si myslela, že teplotu má od toho,“ vzpomíná po více než dvou letech na těžké chvíle maminka Veronika Kirvejová. Byla sobota, jeli tedy na pohotovost, odkud je lékaři poslali domů s tím, že jde nejspíše o neštovice. Teplota ale stoupala, dívka začala být apatická a zvracet. Paní Kirvejová jela na pohotovost znovu. Lékaři okamžitě nasadili antibiotika a zařídili rychlý převoz do nemocnice. Bohužel, meningokok už v těle dívenky pracoval.

Lékaři uvedli Pavlínku do umělého spánku a napojili na ventilátor. Holčičce selhávaly ledviny a všichni se báli nejhoršího. Pavlínka svůj boj o život nakonec vyhrála. Bohužel ale přišla o nožičku, na mozku má hematom a špatně vidí. „Vidí asi na čtyřicet centimetrů, ale nikdo nedokáže říci, jak kvalitně,“ popisuje matka. „Dnes je jí přes dva roky, ale mentálně je na úrovni půlročního dítěte,“ dodává.

Meningokoková infekce je velmi rychlé, agresivní a život ohrožující onemocnění, které má zpočátku neurčité příznaky jako běžná viróza, nachlazení nebo chřipka. Do několika hodin po propuknutí (24 až 48) mu ovšem může pacient podlehnout nebo mít doživotní následky.

Meningitida, nebo meningokok?

Meningitida je zánět mozkových blan. Ten může být způsoben mnoha vyvolavateli – pneumokokem, haemophilem, listerií a právě i bakterií zvanou meningokok. Pokud se meningokok dostane do těla, může pacientovi způsobit kromě meningitidy ještě mnohem vážnější stav – septikémii, lidově zvanou sepse nebo otrava krve.

Počáteční příznaky meningitidy jsou horečka, nevolnosti, vysoká citlivost na světlo, ztuhlost šíje a silné bolesti hlavy. K typickým projevům septikémie patří zase bolesti končetin, tedy svalů a kloubů, třes, bledá nebo skvrnitá kůže a malé nachové skvrnky, případně vyrážka. Ta se postupně rozvíjí do obřích nafialovělých ploch.

Naučte se skleničkový test 

Zkuste na místo zasažené vyrážkou přiložit třeba sklenici a lehce přitlačte – pokud skvrny nezmizí, jde skutečně o tzv. petechie, které jsou pro meningitidu typické. Dítě začne vykazovat i další projevy (je mu špatně, zvrací, je světloplaché) – tou dobou už by mělo být v nemocniční péči. Rozhoduje každá minuta – pacient se ocitá v ohrožení života!

Ne vždy se symptomy projeví zcela jasně, proto lékaři doporučují při sebemenším podezření na závažnost stavu vyhledat odbornou pomoc, protože první hodiny jsou pro záchranu života rozhodující. „Rozhodující je rychlost, se kterou se pacient dostane do odborné péče. Nikdo by neměl podceňovat varovné signály vlastního těla a každý by měl znát základní příznaky tohoto zákeřného onemocnění,“ upozorňuje MUDr. Hana Roháčová, Ph.D., primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. 

Až sedm z deseti přeživších nemocných má doživotní následky. Patří k nim amputace končetin, ztráta sluchu, problémy se soustředěním, selhávání orgánů, tinnitus (pískání v uších), agresivní chování, problémy s rovnováhou, deprese, nemotornost, opožděný vývoj u dětí, epilepsie, bolestivost kloubů.

Kdo je nejvíc ohrožen 

Onemocnění se přenáší kapénkovou infekcí (při kašli, kýchání, líbání, sdílením nádobí, ale i myši od počítače, ručníku, hraček…) a může postihnout jakoukoli věkovou kategorii zdravé populace. Meningokoka ve svém dýchacím ústrojí přenáší až 15 % populace. Těm ovšem nepůsobí žádné obtíže. V globalizovaném světě přispívají k šíření onemocnění i všichni, kteří cestují do nejvíce postižených oblastí, především do zemí třetího světa.

Mezi ohroženější skupiny patří malé děti pod jeden rok věku, dále děti 1–4leté a dospívající populace mezi 15. a 19. rokem věku. Je to tím, že se častěji pohybují ve velkých kolektivech (mateřské školy, kroužky, diskotéky, restaurace, kina). Přenašečem bývá zcela zdravý jedinec, který sám nemá žádné symptomy onemocnění. 

V roce 2016 bylo zjištěno v České republice celkem 43 invazivních meningokokových onemocnění, ze kterých skončilo 6 úmrtím. V roce 2015 zemřeli 3 lidé, v roce 2014 pět. Nejvíc onemocnění bylo ve věkové skupině 1–4 roky (celkem 9) a 15–19 let (8 osob), ve věkové skupině 0–11 měsíců 6 dětí.

Jak se chránit

„Těm, kdo byli vystaveni přímému a úzkému kontaktu s invazivním meningokokovým onemocněním, jsou krátkodobě ordinována antibiotika jako prevence propuknutí nemoci,“ vysvětluje MUDr. Hana Roháčová. To ovšem neznamená dlouhodobou ochranu před onemocněním. Proti nemoci je možno se očkovat.

Bakterie meningokoka se vyskytují v několika séroskupinách (A, B, C, W135 a Y). V České republice je v současnosti nejrozšířenější meningokok skupiny B, který způsobuje čtyři z pěti případů onemocnění u kojenců. Očkovací vakcíny se liší podle toho, proti které séroskupině meningokoka jsou účinné.

Sdružení Antimeningokok.cz 

Na závažnost onemocnění se snaží upozornit v rámci dnešního Světového dne meningitid sdružení Antimeningokok.cz. Jeho zakladatelka Andrea Brzobohatá poznala na vlastní kůži závažnost nemoci. Snaží se šířit povědomí o nemoci, její závažnosti, následcích a prevenci. Společně se sdružením No Foot No Stress se snaží pomáhat všem, kteří v důsledku nemoci přišli o člena rodiny nebo žijí s trvalým postižením.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.