Plíseň na nehtu: Konkrétní rady od lékárnice, jak se jí zbavit | Moje zdraví

Plíseň na nehtu: Konkrétní rady od lékárnice, jak se jí zbavit

Plíseň na nehtu: Konkrétní rady od lékárnice, jak se jí zbavit
Křehké nehty mohou upozorňovat na onemocnění štítné žlázy. • Autor: istock.com
13. února 2023 • 06:00

Krásné nehty na rukou i nohou: Kdo by si je nepřál? Stačí ale jedna návštěva nešikovné manikérky nebo nákup neprodyšných bot na zimu, a na nehtech se objeví nepěkná plíseň. Za tu se pak nejen stydíme, ale musíme ji i zdlouhavě léčit. Jak ji tedy porazit?

Mykóza neboli plíseň je infekční onemocnění kůže a nehtů, které způsobují parazitické houby. Nejčastěji postihuje dolní končetiny v oblasti prstů. Léčba plísně by se v žádném případě neměla zanedbávat, bez ní se totiž plíseň může rozšířit i na další části těla.

Častými místy, kde dojde k přenosu mykózy, jsou bazény a sauny. K nakažení dojde nejčastěji kontaktem se šupinkami kůže nemocného, a to buď přímo, nebo nepřímo (na koberci, na dlaždičkách, kde chodí lidé bosi, z ručníků a podobně). Jestli se plíseň na kůži daného člověka uchytí, nebo ne, záleží na aktuálním stavu imunity a na pokožce. Plíseň na nehtu se může objevit i po nesprávné aplikaci umělých (gelových) nehtů, kdy se pod gel či akryl dostane vlhkost například při mytí rukou.

Jak plíseň poznáte?

Předtím, než plíseň postihne nehty, projeví se často mezi prsty na nohou. Pokud se ale choroba nezastaví, dochází k drobnému olupování kůže. To není zpočátku téměř vidět, poté se plíseň může šířit dále do nehtů. Pokud se ani v tomto případě neléčí, může být onemocnění velmi bolestivé, protože nehty zarůstají do nehtových valů a deformují je. 

Plísně nehtů (onychomykózy) tedy vznikají jako důsledek neléčené kožní mykózy, k jejich vzniku přispívá i špatné prokrvení a nedokonalá péče o nohy. Pokud plíseň napadne nehet, postupně na něm rozkládá keratin, což je stavební prvek nehtu. Dochází pak ke změně zbarvení (žluté, bělavé, někdy i černé), ztluštění, třepení, olupování či k úplné deformaci nehtu.

„Pokud si lidé všimnou změny zbarvení nehtu či struktury kůže, měli by problém ihned začít řešit. Často mu ale nevěnují pozornost, a nemoc se tak může šířit dál nejen na jejich další části těla, ale i na ostatní členy domácnosti,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU, a dodává: „Konzultace každé anomálie s lékařem či lékárníkem je určitě namístě.“

S léčbou začněte ihned

„Na plíseň nehtů doporučuji Exoderil roztok,“ radí lékárnice Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz. Roztok se 2x denně zakapává na nehet a pod nehet. Jelikož se nehtová plíseň ráda drží i na kůži, 1x denně promažte roztokem i kůži mezi prsty a pod prsty. Dle zasažení nehtu může léčba trvat 2 až 4 týdny. V léčbě poté pokračujte ještě zhruba 2 týdny po vyléčení postižené části, aby se zamezilo opětovnému návratu onemocnění,“ doporučuje farmaceutka. „Při mykóze pokožky nohou stačí roztok používat 1x denně. Vhodná jsou i jiná antimykotika – Canespor, Lamisil, Terbistad či Canesten a další léky obsahující clotrimazol,“ doplňuje výčet léků Pavla Horáková.

Kromě léků je také důležité každý den dezinfikovat obuv. Vhodný je k tomu např. Demycan. Ideální je ponožky měnit vždy, když měníte přes den boty. Ponožky či punčochy poté perte minimálně na 60 °C. Do praní přidejte dezinfekci na prádlo.

Kdy je třeba navštívit lékaře?

„Pokud je postiženo více nehtů ve větší míře nebo ani po 4 týdnech nedochází ke zlepšení, doporučuji návštěvu kožního lékaře,“ říká Mgr. Pavla Horáková a její kolegyně ji doplňuje: „U onychomykóz je třeba navštívit lékaře, pokud je postižena více než čtvrtina nehtu, je postižen nehet palce nebo čtyři a více ostatních nehtů,“ říká Ivana Lánová.

„U nehtových mykóz může léčba trvat i 1–2 roky, podle toho, jak rychle nám nehty rostou. Je třeba, aby celý postižený nehet kompletně odrostl. První výsledky můžeme na nehtech vidět za 8–12 týdnů,“ vysvětluje Ivana Lánová.

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.