Pravda o gelových manikúrách. Hrozí nám rakovina kůže? | Moje zdraví

Pravda o gelových manikúrách. Hrozí nám rakovina kůže?

Pravda o gelových manikúrách. Hrozí nám rakovina kůže?
Gelové nehty jsou krásné, ale ne moc zdravé • Autor: iStock.com
15. června 2018 • 06:00

Patříte mezi fanynky zářivých gelových nehtů? Líbí se vám, že jsou lesklé, dlouhé a vypadáte s nimi cool? To samozřejmě chápeme, ale víte o tom, že to má i svá rizika? Můžete si totiž totálně zničit zdraví.

Je sice hezké, že se vám po absolvování zmiňované manikúry nebudou nehty třepit. Dermatologové ale veřejnost už delší dobu před tímto pozlátkem varují. Pokud jsou totiž nehty vystaveny ultrafialovému záření ze speciálních lamp používaných v salonech krásy, může to vést až k rakovině kůže. Jeden z článků na toto téma byl publikován v odborném časopise Americké akademie dermatologie (AAD).

Pro lepší představu, má to v podstatě stejný efekt, jako když své tělo necháváte vystavovat umělým paprskům v soláriu. Jak jistě víte, i to má na naše tělo neblahé účinky a zvyšuje se tím pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže.

Paprsky z lampy jsou čtyřikrát silnější než slunce

Ke stejným závěrům dospěli i autoři textů z katedry dermatologie na Nebraské univerzitě ve Spojených státech amerických. Ti shodně uvádí, že kumulativní expozice UV záření je skutečně největším rizikem pro vznik rakoviny kůže. Je sice pravda, že pod lampou máte každou ruku maximálně pár minut, i tak jsou ale její paprsky čtyřikrát silnější než slunce.

Ale jak už to tak bývá, všechno má dvě strany. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) sice v této oblasti uznává potenciální nebezpečí, ale riziko vzniku rakoviny  tímto způsobem je podle něj prý malé. Zatím totiž nebyly provedeny žádné rozsáhlé studie o rizikovosti gelové manikúry. Jeden velmi neprůkazný test se v roce 2009 objevil v odborném časopise JAMA Dermatology, ve kterém vědci prokázali rakovinu kůže u dvou žen, které si pravidelně chodily nechat „dělat“ gelové nehty pod speciální lampou, aniž by k tomuto onemocnění měly genetické příbuzenské předpoklady.

Dobře, výsledky jsou nejednoznačné, ale na všem je trocha pravdy a proč záměrně dělat něco, co nám může uškodit. Není lepší se pořádně starat o své vlastní nehty a ty gelové nechat být? Pozor, nenechte se ani oklamat tvrzením některých salonů, že používají jen LED světla bez ultrafialového záření. I tento typ svítidel totiž produkuje UVA nebo UVB záření.

Pomoct mohou i ochranné rukavice či opalovací krém

Pokud se ani pro přečtení výše popsaného nechcete svých gelových nehtů zbavit, máme pro vás radu. Vždy před návštěvou salonu si ruce namažte opalovacím krémem s vysokým procentem ochrany pokrývajícím UVA i UVB záření.

Na trhu jsou i speciální bezprstové ochranné rukavice proti slunci, které se seženete v mnoha e-shopech. Dále se ujistěte, zda má salon, do kterého chodíte, dobrou pověst. Pokud máte slabé či křehké nehty, zkuste se gelové manikúře úplně vyhnout. Nezapomeňte, že každý jsme trochu jiný a někdo je na UV záření mnohem více citlivý.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.