Chytrá houba na plíseň nohou: Jak funguje? | Moje zdraví

Plíseň na nohou: Jak ji správně léčit, když se stále vrací

Plíseň na nohou: Jak ji správně léčit, když se stále vrací
Autor: istock.com
14. listopadu 2023 • 05:00

Plísňových onemocnění nohou bývá těžké se zbavit. Jak mu předcházet a co dělat, když se vám to nepodaří? 

Kožní mykózou se může nakazit každý, někteří lidé jsou však k nákaze náchylnější. Patří mezi ně především ti, co mají oslabenou imunitu, starší lidé, diabetici, těhotné ženy, ale také ty, které užívají hormonální antikoncepci. Náchylnější jsou pak také pacienti užívající antibiotika. Rizikem je rovněž práce v horku, kdy se člověk potí, nebo ve vlhku. 

Jak plísni na nohou předcházet?

Nejlepší prevencí je samozřejmě správná obuv a hygiena. Nohy by měly být čisté a ideálně suché, pokud to není možné, používejte například v bazénech omyvatelné gumové boty, nikdy nechoďte naboso.

V normálních podmínkách by bota měla být kožená a ponožky buď bavlněné, nebo bambusové. Prát by se měly na minimálně 60 °C a boty dezinfikovat. Vždycky platí: Nepoužívejte cizí boty, ručníky ani župany, ať už na návštěvě nebo v rámci rodiny, když někdo z ní plísněmi trpí. A co je zásadní? 

V případě zjištění prvních příznaků mykózy zahajte léčbu co nejdříve, aby se předešlo rozšíření mykózy na jiné části těla, a dodržte její délku. Člověk postižený plísní by měl doma chodit v ponožkách, používat svůj vlastní ručník a po použití manikúry na úpravu postiženého nehtu je nutné ji vždy důkladně vydezinfikovat. Jedině tak je možné zabránit přenesení plísně na zdravý nehet nebo na ostatní členy domácnosti.

Co je to mykóza

Mykóza neboli plíseň je infekční onemocnění kůže a nehtů, kterou způsobují parazitické houby. Nejčastěji postihuje dolní končetiny v oblasti prstů. Léčba plísně by se v žádném případě neměla zanedbávat, bez ní se totiž plíseň může rozšířit i na další části těla.

Jednotlivé druhy plísní jsou způsobeny různými druhy dermatofytů a kvasinek, a proto se mohou lišit i jejich projevy. V případě dermatomykóz, tedy onemocnění kůže, se mohou objevit různé papulky, tedy ohraničená ložiska, zarudnutí či šupiny. Kůže může v některých případech svědit nebo mokvat. 

Plísně nehtů (onychomykózy) často vznikají jako důsledek neléčené kožní mykózy, k jejich vzniku přispívá i špatné prokrvení a nedokonalá péče o nohy. Pokud plíseň napadne nehet, postupně na něm rozkládá keratin, což je stavební prvek nehtu. Dochází pak ke:

  • změně zbarvení (žluté, bělavé, někdy i černé),
  • ztluštění,
  • třepení,
  • olupování či úplné deformaci nehtu.

„Pokud si lidé všimnou změny zbarvení nehtu či struktury kůže, měli by problém ihned začít řešit. Často mu ale nevěnují pozornost, a nemoc se tak může šířit dál nejen na jejich další části těla, ale i na ostatní členy domácnosti,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU a dodává: „Konzultace každé anomálie s lékařem či lékárníkem je určitě na místě.“

Další informace o plísni na nohách čtěte zde.

Léčba plísně na nohou je dlouhodobá

Plíseň se u určitých případů může léčit i doma, vždy se však poraďte se svým lékárníkem o postupu a nejvhodnějším přípravku. Ani v tomto případě léčbu neberte na lehkou váhu. „Pokud u dermatomykóz nedojde k vymizení příznaků do 4 týdnů, je třeba vyhledat lékaře. U onychomykóz je třeba navštívit lékaře, pokud je postižena více než čtvrtina nehtu, je postižen nehet palce nebo čtyři a více ostatních nehtů nebo pokud nedojde ani po šesti měsících lokální léčby ke zlepšení,“ radí Ivana Lánová.

K léčbě plísní se používají antimykotika (antifungální látky). Při jejich používání platí následující pravidla: Krém, mast nebo roztok aplikovat na pečlivě omytou a osušenou pokožku a přípravky aplikovat až dva cm za hranici léčených lézí. Myslete na to, že s léčbou je třeba pokračovat ještě několik týdnů po odeznění příznaků, aby nedošlo k opětovné nákaze.

Co znamenají bílé skvrny na nehtech? Více čtěte zde.

Ve většině případů stačí lokální léčba. Zásadní je však začít co nejdříve od výskytu prvních příznaků onemocnění. „Ošetřování postižených míst musí být pravidelné a dlouhodobé, což je pro pacienty samozřejmě náročné. Doba léčby se odvíjí od toho, kde se plíseň vyskytuje, a její dodržení je klíčové. Pokud se jedná o kůži, léčba trvá přinejmenším čtyři  týdny. To je proto, že k obnově nejsvrchnější vrstvy kůže dochází jednou za tři týdny. U nehtových mykóz může léčba trvat i 1–2 roky, podle toho, jak rychle nám nehty rostou. Je třeba, aby celý postižený nehet kompletně odrostl. První výsledky můžeme na nehtech vidět za 8–12 týdnů,“ vysvětluje Ivana Lánová.

Jak funguje chytrá houba?

Na plísně lze použít i takzvanou chytrou houbu (Pythium oligandrum), která funguje na základě prostorové a výživové kompetice – to znamená, že odčerpává živiny „parazitů“ a „zabírá jim místo“. Po dobu její aplikace se jiný přípravek již nepoužívá. Dále pak výskyt plísní na kůži omezuje i olej z australského čajovníku (Tea tree oil), který má dezinfekční, antiseptické, antimykotické a hojivé účinky.

Jak udržet zdravé a pevné nehty čtěte zde.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.