Trénujte vděčnost. Budete šťastnější i zdravější | Moje zdraví

Trénujte vděčnost. Budete šťastnější i zdravější

Trénujte vděčnost. Budete šťastnější i zdravější
Autor: iStock.com
11. ledna 2021 • 08:00

Být vděčný znamená umět si všimnout a ocenit dobré věci ve svém životě. Během posledních 15 let našli odborníci důkazy o tom, že pokud budete vděčnost praktikovat pravidelně, může vás to udělat šťastnějšími, snížit úzkost a dokonce posílit imunitní systém.

Aby se skutečně tyto benefity mohly projevit, je důležité vděčnost praktikovat pravidelně. Jak na to?

Pište si deník

Předně je důležité si všimnout věcí, za které jste ve svém životě vděční. "Když si každý den uděláte čas na to, abyste si tyto věci uvědomili a skutečně zapsali, může vám to pomoci opravdu přemýšlet a cítit hloubku své vděčnosti,“ říká Meredith A. Pung, PhD, koordinátorka klinického výzkumu na Kalifornské univerzitě v San Diegu pro server www.insider.com. Pokud si uvědomíte, za co jste vděčni, můžete si pak těchto věcí v budoucnu častěji všímali a oceňovat je.

Zkuste si každý den napsat tři až pět věcí, za které jste vděční. Nepřemýšlejte nad tím - jednoduché věci jako slunečné ráno nebo úsměv od cizího člověka jsou skvělým tipem. Jako každý zvyk funguje psaní do deníku nejlépe ve chvíli, kdy se této činnosti budete věnovat ve stejný čas.

Řekněte o tom ostatním

Sdílejte své pocity s ostatními. Pokud jsou to třeba oni, jejichž přátelství si vážíte, udělá jim taková informace určitě radost a zlepší se tak vaše vztahy. Poděkování je jednou z účinných metod, jak zlepšit vlastní štěstí. Doktorka Pung také říká, že existuje něco, co se dá nazvat „emoční nákazou“ vděčnosti. Čím více ji vyjadřujete, tím více lidí kolem vás pravděpodobně udělá totéž.

Zkuste meditaci vděčnosti

Abyste nesklouzlli k tomu, že večer jen rychle vychrlíte "rodina, práce, že mám kde bydlet", vyzkoušejte meditaci vděčnosti. Funguje podobně jako pravidelná meditace, ale místo toho, abyste se snažili vyčistit mysl, snažíte se soustředit na cokoli ve svém životě, co vám dává pocit vděčnosti. A vnímat svoje pocity, i ty fyzické. Praxe meditace vám umožňuje hlouběji vnímat pocity vděčnosti a cítit se v životě spokojenější. 

Jak postupovat? Najděte si klidné místo a posaďte se do pohodlné, vzpřímené polohy. Zavřete oči nebo se jemně podívejte na zem před vámi.Začněte si všímat vašeho dechu a jakýchkoliv pocitů ve vašem těle. Všímejte si svých myšlenek, ale nerozvíjejte je. Jak přijdou, tak je nechte zase odejít.

Pomalu začněte myslet na nejzákladnější věci, za které jste vděční - že je vám teplo, máte elektřinu a čistou vodu nebo oblečení. Vzpomeňte si na lidi, které neznáte, a kteří vám usnadňují život - zemědělci, řidiči autobusů nebo váš poštovní doručovatel. Pomyslete na lidi ve svém životě, za které jste vděční - na vaši rodinu, přátele, spolupracovníky nebo milého souseda.

Sledujte, jak tyto myšlenky ovlivňují vaše emoce a tělesné pocity. Buší vám srdce? Chcete se usmívat? Užijte si je a pak se pomalu vraťte ke svému svůj dechu. Až budete připraveni, otevřete oči a ukončete meditaci. 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.