Jak se zbavit stresu: Ověřené způsoby, které pomohou ihned i dlouhodobě | Moje zdraví

Jak se zbavit stresu: Ověřené způsoby, které pomohou ihned i dlouhodobě

Jak se zbavit stresu: Ověřené způsoby, které pomohou ihned i dlouhodobě
Autor: iStock.com
25. října 2019 • 06:00

Stres je pravděpodobně jedno z nejskloňovanějších slov dnešní doby. Nemáme čas, jsme pod tlakem, nutíme se do toho být lepší a lepší, výkonnější a ještě to dávat svému okolí dostatečně najevo. Výsledkem je obava ze selhání, z toho, že někdo pozná, že nejsme tak dobří, že se něco nepovede, že uděláme chybu. Podle The American Institute of Stress nelze současný stres jednoduše definovat – každý ho totiž prožívá jinak a po svém.

Už řecký stoický filosof Epiktétos správně poznal, že lidi neovlivňují věci, které se dějí. Mnohem více na ně působí to, jak je lidé sami vnímají. A tak bez ohledu na to, jestli jsou příčiny objektivní, nebo člověk ty věci jen „moc prožívá“, je důležité vnímání: Ve Spojených státech udává podle studií plných sedmdesát procent lidí, že je ve stresu.
 
Stres se v lidském těle projevuje různě: bolestmi hlavy, únavou, chronickou bolestí, problémy s trávením, nespavostí, zvýšeným krevním tlakem, napětím ve svalech a mnohým dalším. Kromě těla se stres podepisuje i na mentálním zdraví: Lidé pozorují zhoršení kognitivních funkcí (paměti, učení, myšlení, soustředění), jsou úzkostní, stres může vést až k panickým úzkostem nebo depresím.

Naštěstí existuje ale i spousta vědecky ověřených tipů, jak se stresu úspěšně bránit. Pokud vás něco rozčílí a vy se potřebujete uklidnit, není lepší technika, než hluboké dýchání. Zkuste se pětkrát za sebou zhluboka nadechnout a vydechnout. Pak prodlužujte nádech a na konci na chvíli dech zadržte. To opakujte také pětkrát.

Ne každý stres ale zvládnete takto rozdýchat. Dlouhodobý tlak v práci, strach o blízké, to všechno chce...

Některé vás určitě napadají hned, některé vás možná překvapí. Víte, jaké jsou ty nejúčinnější?

1. Pohyb

Toto asi bude jeden z tipů, který nepřekvapí. Pohyb dokáže pomoci jak s akutním stresem, tak ho lépe zvládnout napříště. Ne nadarmo se říká: Musel jsem to rozchodit. Choďte, hýbejte se a nemusíte zrovna lámat rekordy v tělocvičně. Stačí se hýbat dvakrát až třikrát týdně. Jít alespoň na půlhodinovou procházku. Jít si zaběhat, zajezdit na kole, zaplavat, zajezdit na bruslích. Jít se místo oběda na půl hodiny přes den projít na světlo a vzduch.

Tip: Myslete na to na začátku každého týdne a předem si řekněte, který den a na jak dlouho půjdete ven. Dejte si do telefonu upomínku a dodržte to, jako by to byla pracovní schůzka.

2. Pijte

Nezapomínejte na pití a teď máme na mysli vodu nebo bylinkové čaje, nikoliv alkohol. Ten sice umí na první dobrou stres rozpustit a přivést mozek na jiné myšlenky, dlouhodobě to ale rozhodně není vhodný lék. Na rozdíl od dostatečného množství vody. Nedostatek vody totiž ovlivňuje hladiny serotoninu v těle, což může vést k bolestem hlavy, špatné náladě a depresím.

3. Nechte práci v práci

To se lehko řekne, ano, ale zkuste to. Zkuste si vědomě, každý den při odchodu z práce, říct: Všechno další budu řešit zase zítra. A to nejen projekty, pracovní věci, ale i vztahy nebo napětí. Kolikrát se vám stalo, že jste třeba celý večer přemýšleli, jak další den něco řeknete kolegovi, přišli jste do práce a situace byla naprosto odlišná? Kolikrát se vám stalo, že jste si promysleli nějakou strategii a druhý den stejně museli improvizovat? Řekněte si: Když budu odpočinutý, zvládnu věci vyřešit na místě v pracovní době. A věnujte se právě odpočinku.

4.  Najděte si čas na věci, co vám dělají radost

A stejně, jako plánujete vaření a vyzvedávání dětí ze školky, naplánujte si i chvíle, které věnujete věcem, co vás baví. A nemusí jít o žádné vznešené koníčky. Ať je to klidně večerní relax při seriálu, procházka se psem, sraz s kamarádkami. Důležité je, že se budete cítit dobře.

5. Meditujte

Meditace je v současné době rychle rozšiřující se praxe a je jasné proč. Během dne plného shonu a nestíhání je žádoucí najít si čas na zklidnění. Je jedno, jestli začnete den tím, že po probuzení setrváte dvacet minut v tichu a klidu. Nebo jestli si na sebe najdete čas večer a zklidnění mysli vám přinese i další rituál před usnutím a lepší spánek. Meditace pomáhá snižovat hladiny stresového hormonu kortizolu a podle některých studií pomáhá více meditace v tichu než s nějakou uklidňující hudbou. Více o meditaci a o tom, jak začít, čtěte zde. A zkuste to. Až ve chvíli, kdy přestanete myslet na každodenní provozní věci, dáte tím prostor mnohem důležitějším myšlenkám, které se schovávají někde hlouběji v nitru. Třeba vaše obavy, skrytá přání, to, kdo opravdu jste.

6. Myslete na vůně

Určitě jste zažili na vlastní kůži, že nějaká vůně vám připomněla dětství nebo nějakou hodně konkrétní situaci. Vůně umí člověka "naprogramovat". Esenciální oleje se zároveň používají pro podporu léčby nejrůznějších onemocnění. Existují vůně, které se v aromaterapii používají proti stresu – například rozmarýn, růže, citronová tráva, bergamot nebo levandule. Vyberte si tu, kterou máte rádi, a mějte ji po ruce – třeba pro chvíle, kdy se potřebujete uklidnit. Nebo si ji naopak naordinujte do koupele nebo na večer, kdy si užíváte své "hygge". Mnohým se osvědčily také Bachovy spreje proti stresu, které se dají použít společně s dýcháním jako první pomoc.

7. Nepodceňte dostatek vitamínů a probiotik

Vyvážená strava bohatá na vitamíny je základem dobré duševní pohody. Jsou ale období, kdy člověk potřebuje příjem některých látek trochu zvýšit. Vitamín C v období nachlazení bere každý jako samozřejmost – co ale takový vitamín D, který člověk získává ze slunce? Za krátkých zimních dní občas ani nestihneme na denní světlo vylézt! Nedostatek vitamínu D je také spojován s nedostatkem serotoninu a tím i se zhoršením nálady. A probiotika? Čím dál tím více se ukazuje, že naše duševní zdraví je hodně napojené na to, v jaké kondici jsou naše střeva, přesněji řečeno jejich osídlení přátelskými bakteriemi. Myslete tedy nejen na vitamíny, ale i na potraviny prospěšné střevnímu mikrobiomu – více o nic čtěte zde. A pokud nestíháte sníst doporučené denní dávky těchto potravin, zaskočte do lékárny pro nějaké doplňky.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.