Lidem s migrénou nikdo nevěří, nemoc jim ničí vztahy i práci | Moje zdraví

Lidem s migrénou nikdo nevěří, nemoc jim ničí vztahy i práci

Lidem s migrénou nikdo nevěří, nemoc jim ničí vztahy i práci
Autor: istock.com
8. února 2021 • 06:00

Lidé s migrénou těžko hledají práci a mají také potíže ve vztazích. Lidé v jejich okolí  jim totiž často nevěří, že si za své potíže nemohou sami. Přitom problémy, které migréna způsobuje, často zcela znemožňují jakoukoli aktivitu.

Chronická onemocnění dlouhodobě ovlivňují život pacientů, jejich psychickou pohodu nevyjímaje. Ještě výraznější je to u onemocnění, jako je migréna, která mají lidé tendenci zlehčovat i navzdory jejich závažnosti.

Víte, že bolestí hlavy je až deset druhů? Více čtěte zde.

„Dlouhodobá onemocnění ovlivňují psychiku pacientů ve všech ohledech – v partnerském životě, v práci i při péči o děti,“ říká psychiatrička MUDr. Taťána Suchánková Kočí. „Narušují odpočinek a prožívání radosti, bez kterých se v životě neobejdeme. Vyrovnat se s tím, že musíte svoje denní aktivity často a znenadání přizpůsobovat své nemoci, je nelehký úkol. Pokud vás navíc vaše okolí nepodporuje a nemoc zlehčuje, není divu, že se i u pacientů s migrénou setkáváme s beznadějí a depresí, kterým lze předejít. Přístup okolí a celé společnosti je v tomto klíčový. Mnohdy stačí trocha empatie, pochopení a podpory,“ vysvětluje lékařka. 

Průzkum veřejného mínění „Češi a migréna“ STEM/MARK z dubna 2020 ukázal, že více než 8 z 10 Čechů si uvědomuje, že migréna ovlivňuje pracovní výkon. Jak je to ale s dopadem migrény na vztahy v rodině, s přáteli a na partnerské radosti? Dokáže zničit důležitou pracovní schůzku, ale i odpočinkové večery a dovolené. Pro přibližně 40 procent Čechů trpících migrénou je nemoc psychickou zátěží, protože nikdy nevědí, který moment překazí.

Situaci nepomáhají ani mylné představy, že migréna je jen „bolest hlavy a údajná výmluva proč nemít sex“. Důležitým faktem zůstává, že lidé s migrénou potřebují především porozumění okolí a správně nastavenou léčbu. Využít mohou systém odborné péče v ČR. Ten nabízí řadu akutních i preventivních léčebných možností, které dokáží život s migrénou zlepšit.

Migréna ve vztazích

Pro více než polovinu dotazovaných Čechů s migrénou je toto onemocnění psychickou zátěží. Důvodů může být hned několik. Třetina z nich přiznává, že je migréna okrádá o společné chvíle s partnerem nebo partnerkou, na které zároveň soužití s migrenikem klade vyšší nároky. Přitom se stále jeden ze čtyř Čechů prožívajících migrénu setkává s nepochopením od ostatních, přibližně jeden z deseti dokonce někdy mívá pocit, že si jejich partner/ka myslí, že se na migrénu vymlouvají. 

Pozitivní ale je, že pro 40 procent dotazovaných Čechů s migrénou mají jejich partneři pochopení, protože jim vše o migréně vysvětlili.

Podle Eleny Ruiz de la Torre, ředitelky Evropské aliance pro migrénu a bolesti hlavy, jsou lidé s migrénou superhrdinové plnící si všechny svoje povinnosti i přes ataky nemoci. „V mnoha zemích se migréna považuje jenom za větší bolest hlavy a toto vnímání je třeba změnit. Okolí migréně nerozumí – vidí jen to, že občas chybíme v práci nebo se nemůžeme zúčastnit nějaké aktivity,“ řekla českým pacientům Elena Ruiz de la Torre, která sama trpí migrénou od dvanácti let.

Léčba je možná, ale ne vždy

Problém je, že až 40 procent pacientů v Česku o své diagnóze ani neví, přitom účinná pomoc je dobře dostupná. Jak na konferenci prozradila neuroložka MUDr. Eva Medová, u menších počtů záchvatů stačí akutní léčba – běžná analgetika nebo tzv. triptany. Při čtyřech a více záchvatech měsíčně je podle ní již vhodné nasadit preventivní léčbu, kterou pacientovi předepisuje neurolog. Ten jej může také odeslat do specializovaného centra pro léčbu bolesti hlavy, kterých je v Česku již přes 30.

„Preventivní léčbou dnes dokážeme snížit počty záchvatů až o 50 procent, a to pomocí přípravků, jež byly původně vyvinuty pro jiná onemocnění, ale ukázal se u nich pozitivní účinek na migrénu. Od letoška pojišťovny proplácí i tzv. biologickou léčbu, specificky vyvinutou pro profylaxi migrény. Ta umí snížit počet záchvatů až o polovinu a více, zkracuje trvání atak a zmírňuje jejich intenzitu. Kromě toho u biologických léků pozorujeme minimum nežádoucích účinků,“ řekla MUDr. Medová.

 V Centrech pro léčbu bolesti podle ní pacientům s migrénou kromě léků nabízejí i psychoterapii a fyzioterapii. Ty si vyzkoušeli přímo i účastníci konference, a to na workshopu v podobě technik pro uvolňování svalového napětí, které podle odborníků mohou pomoci oddálit ataky nemoci, a na individuálních psychoterapeutických on-line sezeních.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.