Dezorientace místem: Jak se projevuje a co znamená? | Moje zdraví

Dezorientace místem

Postižený může mít problémy s tím, že netuší kde a je a jak se tam dostal.

Příznaky 

Jde o poruchu orientace, člověk nemá ponětí o tom, kde je a proč. Problémy jdou často ruce v ruce s tím, že kromě místa je zmaten také v tom, kolik je hodin, jaký je den, někdy ani neví, jak se jmenuje. K problémům dochází obvykle při poruchách vědomí, duševních poruchách - demenci či Alzheimerově nemoci. Někdy se přidávají poruchy chůze, poruchy řeči, halucinace a bludy, paranoia a prudké změny nálady. 

Problém může ale postihnout i pacienty po cévní mozkové příhodě nebo třeba osoby v posledních stádiích AIDS nebo syfilis. Dezorientace může být i krátkodobá – například po akutních otravách, požití většího množství alkoholu, drog či nebo po úrazu hlavy s lehčím bezvědomým.

Léčba

Vždy se odvíjí od příčin nemoci, v mnoha případech není možné problémy léčit. V případě Alzheimerovi nemoci lze včasným rozpoznáním a léčbou zpomalit její vývoj. 

Léky 

V případě Alzheimerovi nemoci se v počátku nemoci podávají kognitiva důležité pro přenos nervových signálů. Dalšími léky odstraňující agresivitu a neklid jsou neuroleptika, antidepresiva, hypnotika, která pomáhají nemocným spát, a anxiolytika na tlumení úzkosti.

Možné komplikace

Největším problémem pacientů s dezorientací jsou úrazy, ke kterým dochází kvůli tomu, že nejsou schopni odhadnout následky svého chování. Jsou tak schopni třeba jít ven málo oblečení, nevšímat si dopravní situace a podobně. 

Kdy jít k lékaři

Pacienta k vyšetření obvykle musí doprovodit příbuzní, kteří se potíží všimnou.

Vyšetření 

V případě Alzheimerovi nemoci neexistuje žádný test, který by přinesl jasný a stoprocentně jednoznačný výsledek. Je třeba vyvrátit všechny ostatní možnosti, které by ukazovaly na jinou nemoc způsobující demenci. Diagnózu může učinit lékař, který je s touto problematikou obeznámen a má s ní zkušenosti, rozhoduje pak na základě pohovoru s pacientem a na základě testu. Někdy je třeba CT vyšetření a magnetická rezonance.

Prevence

Jednoznačně problémů s dezorientací předejít nejde, v prevenci demence se ale doporučuje trénování mozku.

Bylinky

Pomáhá ginkgo biloba, ženšen.

Homeopatika

K posílení mozku lze použít Calcium fluoratum, Ferrum phosphoricum, Kalium phosphoricum, Natrium chloratum a Natrium phosphoricum.

Domácí léčba a babské rady

Prokrvení tkání i mozku pomáhá zvýšit čaj z ginkgo biloby. V případě Alzheimerovi nemoci je zásadní pomoc blízkých, ty ale musí myslet vždy na riziko vlastního vyhoření. 

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.