Kobalt
Kobalt (Cobaltum, C) patří mezi základní biogenní prvky (minerální látky) v lidském těle. V malém množství je kobalt příznivý pro lidský organismus, protože je součástí vitaminu B12 zodpovědného za správnou produkci červených krvinek.
Minerální látky jsou anorganické biogenní prvky, které je potřeba tělu dodávat a které se účastní mnoha životně důležitých funkcí.
Účinky kobaltu
Kobalt se vyskytuje ve všech živočišných tkáních a orgánech, především v játrech, ledvinách, kostech, štítné žláze a vaječnících. Jako součást vitaminu B12 je důležitý pro krvetvorbu, dále je nezastupitelnou součástí enzymů, které se podílí na stavbě bílkovin, a zlepšuje vstřebávání železa - proto se používá k léčbě anémie.
O příznacích spojených s anémií čtěte zde.
Nedostatek kobaltu
Nedostatek kobaltu v těle vede k poklesu příjmu potravy, hubnutí a k anémii. Dochází k němui nejčastěji při dodržování striktní vegetariánské stravy. Při neléčené situaci může dojít až k závažným a nevratným neurologickým poruchám.
Vše o trendech ve stravování čtěte zde.
Nadbytek kobaltu
Vysoký příjem kobaltu se prakticky nevyskytuje. Teoreticky se může dojít k akutní otravě kobaltem (v průmyslových provozech) nebo předávkování v potravinách. To se by se projevilo nevolností, zvracením a při dlouhodobém příjmu by se mohly vyskytnout problémy se štítnou žlázou, neurologické problémy, zvýšení krevní hustoty či poškození slinivky břišní.
Kobalt v potravinách
Kobalt se nachází především v potravinách živočišného původu – mase, vnitřnostech, rybách, vejcích, mléku a mléčných výrobcích.
Doporučená denní dávka kobaltu není stanovena, obecně se ale jako dostatečný příjem uvádí je 20 – 40 mikrogramů.