Trendy ve stravování v roce 2020: Inspirují vás? | Moje zdraví

Trendy ve stravování v roce 2020: Inspirují vás?

Trendy ve stravování v roce 2020: Inspirují vás?
Autor: iStock.com
18. prosince 2019 • 10:00

Vegetariánství se stává pomalu mainstreamem, veganství a raw už nejsou jen záležitostmi podivínů. A tak se čím dál tím častěji setkáváme v obchodech s rostlinnými mléky a v restauracích třeba se zeleninovými jídly. Právě rozšíření vegetariánství a s ním ovesné mléko a květáková pizza patřily loni mezi největší stravovací trendy. Co to bude podle odborníků v následujícím roce?

 

Bílkoviny z rostlin

Již v roce 2019 se lidé v jídelníčku začali porozhlížet i po jiných zdrojích bílkovin než jen masu. „Vždycky tu byly, jen se na ně trochu zapomnělo. V roce 2020 ale povědomí o nich ještě zesílí,“ domnívá se Laura Iu, výživová specialistka z New Yorku. Čím dál tím více restaurací a bister nabízí vegetariánské pokrmy a zároveň nahrazuje maso i v klasických "masových" jídlech, jako jsou například burgery. „Lidé zkrátka bezmasé varianty chtějí čím dál tím více a restaurace na to reagují,“ doplňuje další specialistka na výživu Keri Gans.

Bezmasou stravu si totiž neobjednávají jen přísní vegetariáni. „Dělá mi radost, že když se řekne vegetariánský, čím dál tím více lidí má na mysli konkrétní jídlo, ne definici něčí identity,“ říká výživová specialistka Maggie Moon. Občas jídlo s masem, občas jídlo bez masa, to je podle odbornice způsob stravování, kterému dává přednost čím dál tím více lidí. Případně nahradit část masa – například v burgeru – zeleninou.

Méně alkoholu

Velikonoční půst bez alkoholu, „suchý leden“, čím dál tím více lidí si dopřává od alkoholu alespoň na nějaký čas klid. „Mileniálové a generace Z pijí alkohol méně než generace předchozí,“ říká Moonová a poukazuje na to, že s tím roste nabídka nealkoholických variant nejrůznějších nápojů, například piva, vína nebo koktejlů. Také výzkumy v České republice potvrzují, že generace takzvaných mileniálů pije méně, zato však kvalitnější druhy alkoholu.

Seznamte se s nootropiky

S rozvojem medicíny se lidé dožívají vyššího věku a logicky myslí na to, jak si zachovat vitalitu co nejdéle. V této souvislosti se čím dál tím více skloňuje slovo nootropika, což jsou látky, které zlepšují schopnosti lidského myšlení. Nejčastěji jsou k dostání jako léky nebo potravinové doplňky, existuje ale i řada potravin bohatých na tyto látky. Patří k nim jednoznačně kurkuma, borůvky, losos, brokolice, vlašské ořechy, žloutky nebo některé mořské řasy. Vítejte v jídelníčku 2020!  

Rostlinná mléka

Zatímco v minulých letech pronikly do obchodů bezlaktózové mléčné produkty, rok 2020 bude podle výživových specialistů rokem rostlinných mlék. Už nyní máte v řadě kaváren možnost volit mezi kravským mlékem a například mandlovým, tím to ale nekončí. Svých rostlinných variant se brzy vedle latté tak mají dočkat například jogurty, sýry nebo třeba zmrzlina.  

Návrat sacharidů

Rok 2019 patřil jednoznačně nízkosacharidové dietě nebo ketodietě. Maggie Moon se ale domnívá, že fóbii ze sacharidů máme pomalu za sebou. „Sacharidy nejsou nepřítel,“ říká. „Celozrnné potraviny, vláknina v ovoci a zelenině, luštěniny nebo škroby jsou vynikající potraviny. Prosím, nedávejme je do stejné kategorie jako sladkosti.“ Do zdravého jídelníčku kvalitní sacharidy patří, stejně jako zdravé tuky. Příklad zdravého jídelníčku najdete zde, jídelníček, se kterým zhubnete, najdete zde.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.