Horečka omladnic: Co to je a jaké má příznaky? | Moje zdraví

Horečka omladnic

Dříve vážné onemocnění, které objevil už na počátku 19. století Ignác Filip Semmelweis, lékař maďarského původu působící v Rakousku.

Ten sice jako první pochopil, že problémy matek těsně po porodu souvisí se zanesením bakterií do rodidel (často lékaři od jiných vážně nakažených pacientů), a doporučoval proto důslednou hygienu. Jeho teorie a doporučené pravidla ale byla uznána prakticky až po jeho smrti.

Příznaky horečky omladnic

Za horečku omladnic se považuje onemocnění, respektive infekce v těle ženy vzniklá krátce po porodu. Dříve často znamenala smrt. Nemoc se projevuje tak jako infekce obvykle – to znamená vysokou teplotou, vznikem hnisavých ložisek a následně zhoršením zdravotního stavu, otravou krve a případně až septickým šokem a smrtí.

Léčba horečky omladnic

V době, kdy neexistovala antibiotika, byla jedinou možností prevence v podobě důsledné hygieny. Například dnes již banální mytí rukou ošetřujícího personálu. Příchod antibiotik a zavedení hygienických pravidel výrazně snížil počet úmrtí.

Zatímco dříve ženy na nemoc ve velkém počtu umíraly, dnes v civilizovaných zemích v podstatě vymizela, protože preventivní opatření – zejména důsledná hygiena – ani nedovolí nákazu.

Léky

Existence antibiotik, která je třeba při případné infekci podat, tragické následky nemoci minimalizovala.

Prevence horečky omladnic

Základem prevence je dodržování základních hygienických opatření ošetřujícím personálem, což výrazně snižuje riziko infekce ženy. Stejně tak je třeba, aby se všechny zákroky včetně císařského řezu nebo zašívání hráze prováděly sterilními nástroji. Opatření, která samozřejmě platí v civilizovaných zemích.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud má žena po porodu jakékoliv problémy, měla by vyhledat neprodleně lékaře. Varovat by ji měla zvýšená teplota nebo jakýkoli nečekaný výtok.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.