Co je to Furunkl? Přííznaky, léčba, jak se zbavit furnuklu | Moje zdraví

Furunkl

Furunkl je zánětlivé ložisko vlasového folikulu na kůži, se může objevit kdekoliv na těle, způsobují ho bakterie.

Příznaky

Furunkl se objevuje na kůži u vlasových váčků nebo mazových žlázek, a může být různě veliký. Nejčastěji se objevuje v oblasti hýždí, na šíji, v podpaží nebo na stehnech. Místo bývá zarudlé, bolavé, horké, oteklé a bolestivé na dotek. Po nějaké době se uprostřed začne vytvářet hnis, až utvoří hnisavou čepičku, ta většinou praskne nebo i odezní. 

Léčba furunklu

Malé furunkly se většinou zahojí samy, je však třeba je dezinfikovat. Většina furunklů se však léčí při lokální anestezii naříznutím, vypuštěním hnisu a podáváním antibiotických mastí. Určitě není toto dobré dělat doma, ošetření je nutno provádět za sterilních podmínek, aby se infekce ještě více nerozšířila. 

Pacient pak chodí k lékaři na převazy rány a na pravidelné vymývání a dezinfikování. Ránu je třeba krýt, dokud se úplně nezahojí. V některých závažnějších případech jsou na místě perorální či nitrožilní antibiotika.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Na kůži

Jak rychle vyléčit – Prasknutí furunklu můžete urychlit teplými obklady, které přikládejte 4krát denně vždy po půl hodině, hnis nikdy nevymačkávejte samy. Po prasknutí, kůži zakrývejte a pravidelně dezinfikujte. Někdy je možné ložisko rychleji organizovat pomocí např. Višněvského balzámu.

Léky – U závažnějších případů se využívají antibiotika. Jinak se používají antibiotické masti.

Bylinky – Na bolesti a svědění pomůže lopuch plstnatý. Jeho kořen stačí nastrouhat a přiložit na postižené místo. Také si můžete vytvořit směs medu a kysaného zelí, kterou dejte do látkového kapesníku a ten přiložte na furunkl, který změkne a praskne.

Vyšetření – Vyšetření provede kožní lékař pohledem, někdy se provádí i kultivační vyšetření krve případně hnisu, aby se zjistila přítomnost bakterií a jejich citlivost na daná antibiotika.

Komplikace – Furunkl se může některým jedincům neustále vracet, u nich jsou důležitá další vyšetření. Někdy se mohou furunkly spojit a utvořit velký útvar tzv. karbunkl. U jedinců, kteří mají sníženou imunitu, se může objevit tzv. furunkulóza, což je velký výskyt furunklů po celém těle.

Někdy  - vzácně - se bakterie mohou dostat do krve a způsobovat další infekce v těle. Infekce se projeví horečkami a zvětšenými lymfatickými uzlinami. Tyto vnitřní infekce mohou způsobit mnohem závažnější problémy jako zánět srdeční blány, zánět kosti, zánět pohrudniční dutiny nebo zánět kloubu. Komplikaci můžete způsobit také jiným lidem a to, pokud si nebudete postižené místo zakrývat až do úplného uzdravení, do té doby je velice infekční.

Prevence – Nejdůležitější je dodržování hygieny a to nejen pravidelné mytí, ale i nošení prodyšného oblečení. Dále je vhodné udržovat svůj organismus v celkové pohodě a každé vzniklé poranění řádně dezinfikovat.

Kdy jít k lékaři 

Lékaře vyhledejte, pokud se nedostavuje zlepšení po týdnu léčení, pokud se vám zvětší lymfatické uzliny a jestliže se vám furunkly neustále vracejí.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.