Bylinky proti zánětu: Těchto 9 rostlin vám pomůže! | Moje zdraví

9 bylinek a koření, které pomůžou proti zánětu. Zařaďte je do jídelníčku

15. března 2024 • 06:00

Zánět je přirozený proces, kterým se tělo brání infekcím a uzdravuje. Nicméně může dojít k situaci, kdy se zánět stává chronickým a způsobuje zdravotní komplikace, zejména pokud trvá příliš dlouho. V této situaci mohou bylinky a koření pomoci nejen v boji proti zánětu, ale také jako preventivní opatření.

Strava silně ovlivňuje, jak se bude zánět v našem těle chovat. Je proto dobré myslet na správný výběr potravin, zejména když se necítíme dobře. Existuje hned několik bylinek a koření, které pomáhají. Amy Richter, dietetička specializující se na funkční výživu, citlivost na potraviny a zdraví střev v Missouri State University, zastoupení bylinek ve stravě lidí doporučuje, neboť právě řada bylinek snižuje v krvi tzv. zánětlivé markery (molekuly, které signalizují přítomnost zánětu). S dalšími odborníky a bylinkáři se shoduje na těchto devíti.

 

Zázvor

Zázvor se vyznačuje pálivou, ale sladkou chutí a obsahuje hned několik účinných látek, které zmírňují zánětlivé procesy v těle. Můžeme ho konzumovat různými způsoby, například čerstvý, sušený nebo práškový. V tradiční medicíně ho lidé využívali už tisíce let k léčení mnoha stavů. Patří mezi ně nachlazení, migrény, nevolnost, artritida a vysoký krevní tlak. Zázvor totiž obsahuje více než 100 účinných látek, jako jsou gingerol, shogaol, zingiberen a zingeron, a dle výzkumů PubMed Central National Institute of Health jsou tyto látky odpovědné za jeho pozitivní účinky na zdraví včetně schopnosti snižovat zánět v těle.

S čím zázvor pomáhá:

  • zánět kloubů
  • osteoporóza

Česnek

Česnek je známý svou silnou vůní a chutí. Většina zdravotních výhod česneku pochází z jeho sloučenin síry, jako jsou alicin, dialyldisulfid a S-alylcystein, které mají protizánětlivé vlastnosti. Analýza 17 vysoce kvalitních studií zahrnujících více než 830 účastníků a trvajících 4–48 týdnů zjistila, že u lidí, kteří užívali doplňky z česneku, byla zaznamenána významně snížená hladina zánětlivého markeru CRP v krvi.

Na česnek nedá dopustit ani bylinkářka Kate August, která ho při léčbě zánětů používá. Česnek je všestranný a snadno se přidává do pokrmů, ale lze si koupit i doplňky koncentrovaného česneku a extraktu z česneku.

S čím česnek pomáhá:

  • artritida
  • kašel
  • záněty dásní a jiných měkkých tkání

Kurkuma

Kurkuma je koření oblíbené v indické kuchyni, které lidé používají od starověku. Je nabito více než 300 aktivními látkami. Hlavní z nich je antioxidant zvaný kurkumin, který má silné protizánětlivé vlastnosti. Studie u lidí s osteoartritidou zjistily, že užívání doplňků z kurkuminu poskytlo stejnou úlevu od bolesti jako u běžných nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) Ibuprofenu a Diklofenaku.

"Pokud chcete konzumovat kurkumin pro jeho protizánětlivé účinky, je nejlepší koupit si doplňky z kurkuminu, ideálně ty, které také obsahují extrakt z černého pepře nebo piperin,“ doporučuje Amy Richter. 

S čím kurkuma pomáhá:

  • záněty kloubů
  • záněty střev a měkkých tkání
  • lupénka

Kardamom

Kardamom je koření pocházející z jihovýchodní Asie. Má komplexní sladkou, kořeněnou chuť. Díky bohaté a komplexní chuti je kardamom vynikajícím doplňkem kari a dušeného masa. Koření je také k dispozici jako doplněk ve formě prášku nebo tobolek.

S čím kardamom pomáhá:

  • záněty měkkých tkání
  • onemocnění jater

Další protizánětlivé bylinky najdete v naší fotogalerii:

Fotogalerie
  • Zelený čaj
  • Kostival
  • Lichořeřišnice
  • Tymián
  • Heřmánek
  • 15
    fotografií

Černý pepř

Černý pepř je známý jako král koření, neboť je populární po celém světě. Jak vysvětluje bylinkářka Kate August, lidé tradičně používali černý pepř k léčbě určitých zdravotních stavů, jako jsou astma, průjem a mnoho dalších žaludečních onemocnění. 

Výzkumy ukazují, že černý pepř a jeho hlavní účinná látka piperin mohou hrát roli při snižování zánětu v těle. U zvířat s artritidou pomohl piperin snížit otoky kloubů a u myší s astmatem a sezonními alergiemi pomohl piperin snížit zarudnutí a frekvenci kýchání. Na lidech byl však proveden omezený výzkum protizánětlivých vlastností černého pepře, ale už teď se ví, že určitě pomáhá s trávením a při žaludečních onemocněních.

S čím černý pepř pomáhá:

  • astma
  • záněty měkkých tkání
  • onemocnění žaludku a střev

Ženšen

Ženšen je rostlina, kterou lidé používají v Asii už po tisíce let a které si cení pro její léčivé vlastnosti. Dva nejoblíbenější druhy ženšenu jsou asijský ženšen a americký ženšen. Liší se svými účinky a množstvím účinných látek. Asijský ženšen je údajně více povzbuzující, zatímco americký ženšen je považován za uvolňující. Ženšen je spojován s mnoha zdravotními výhodami, zejména díky svým účinným látkám zvaným ginsenosidy. Mezi jejich účinky patří zmírnění známek zánětu v těle. Ženšen lze snadno přidat do jídelníčku ve formě čajů nebo potravinových doplňků.

S čím ženšen pomáhá:

  • záněty měkkých tkání
  • psychické problémy

Zelený čaj

Zelený čaj je populární díky polyfenolům, které prospívají našemu mozku a srdci. Pomáhají také při hubnutí a umí zmírnit zánět, zejména ten, který je spojený s nespecifickými střevními záněty ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby. Polyfenoly ze zeleného čaje pomáhají u onemocnění, jako jsou osteoartritida, revmatoidní artritida, Alzheimerova choroba, onemocnění dásní, a dokonce i některé druhy rakoviny.

S čím zelený čaj pomáhá:

  • hubnutí
  • záněty střev a dásní
  • záněty kloubů

Rozmarýn

Rozmarýn je lahodná, voňavá bylina pocházející ze Středomoří. Výzkumy potvrzují jeho schopnost tlumit zánět a děje se tak díky přítomnosti známých polyfenolů. 

S čím rozmarýn pomáhá:

  • záněty kloubů
  • záněty dásní a kůže
  • astma

Skořice

Skořice je lahodné koření vyrobené z kůry stromů z rodiny cinnamomum. Dva hlavní druhy skořice jsou cejlonská skořice, nazývaná také „pravá“, a skořice cassia, která je nejčastěji dostupným typem. Avšak bylinkářka Kate August a další odborníci doporučují konzumovat skořici v malém množství. „Je pozoruhodné, že i když je skořice v malém množství bezpečná, příliš mnoho skořice může být nebezpečné. Skořice, zejména častější odrůda cassia, má vysokou hladinu kumarinu.

Dospělý člověk by neměl konzumovat více než 1 čajovou lžičku (2,5 gramu) skořice denně. Nejlepší je jíst skořici střídmě, abyste se vyhnuli jejím vedlejším účinkům, kdy činí problémy zejména v oblasti jater,“ uzavírá bylinkářka přehled bylinek, které pomáhají při zánětu.

S čím skořice pomáhá:

  • ředění krve a optimalizace krevního oběhu
  • záněty měkkých tkání
  • virové a mykotické infekce
  • bolest kloubů a svalů

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.