Řimbaba obecná | Moje zdraví

Řimbaba obecná

Řimbaba obecná (Pyrethrum parthenium) je silně aromatická trvalka z čeledě hvězdnicovité, původně pravděpodobně z Balkánu. Bylinka připomínající kopretinu pomáhá při migréně, bolestech, střevních obtížích a dalších zdravotních problémech.

Popis

Řimbaba obecná je středně vysoká (30 - 60 cm), vytrvalá, aromatická rostlina s množstvím drobných květních úborů podobných kopretině. Lodyha je krátce vystoupavá až přímá, mělce rýhovaná, v horní polovině větvená, pýřitá nebo žláznatě chlupatá. Listy střídavé, dolní dlouze, horní krátce řapíkaté, řapík hustě žláznatý.

Velký přehled léčivých bylinek najdete zde.

Účinné látky

Kvetoucí nať obsahuje sekviterpenové laktony, mnohé silice s pinenem a bornylacetátem, třísloviny, pyrethrin, deriváty acetylenu, chrysanthemonin a další látky. Nejvíce účinných látek je obsaženo v listech.

Účinky na zdraví

Prevence migrény a bolestí hlavy (včetně chronických bolestí hlavy). Ulevuje od artritických bolestí a napětí svalů. Snižuje horečku. Používá se ke snižování krevního tlaku. Snižuje podráždění žaludku, stimuluje chuť k jídlu. Zlepšuje trávení a pozitivně působí na funkce ledvin. Používá se i při menstruačních potížích a proti střevním parazitům.

Výskyt

Řimbaba pochází z Malé Asie a Balkánského poloostrova, dnes je rozšířená po celé Evropě, v Severní i Jižní Americe. Roste také v Číně, v Austrálii a v severní Africe. Pěstuje se v zahrádkách jako okrasná rostlina, ale také zplaňuje, na některých místech může být invazním druhem.

Sběr

Obvykle se sbírá kvetoucí nať a nejlépe začátkem května, kdy bylina obsahuje největší podíl silic. Účinnost umocníte, budete-li bylinu sušit na slunci.

Domácí recepty

Čaj z řimbaby

Čaj se připraví zalitím jedné až dvou čajových lžic sušených listů řimbaby 250 ml vroucí vody. Chuť je sice nahořklá, ale stojí zato to vydržet.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.