Vánoční dárky: vitamíny, tlakoměr, plastická operace, předplatné | Moje zdraví

Tipy na dárky k Vánocům, které prospívají zdraví

27. listopadu 2017 • 06:00

Blíží se čas Vánoc a není člověka, co by neřešil, co dát svým blízkým pod stromeček. Neporadíme vám, jaké hračky jsou nejžhavějšími novinkami nebo jaké barvy šatů letos frčí. Poradíme vám nejzajímavější dárky z oblasti zdraví a zdravé výživy.

Smyslem dárku je udělat druhému radost, dát mu něco, co by si sám třeba nekoupil, protože je to drahé nebo by ho to nenapadlo, protože ani neví, že to existuje. Což je v oblasti zdraví poněkud problematické, protože k obdarování potřebujete znát zdravotní stav obdarovaného. Nicméně například vitamíny, vhodně zvolenými pro danou skupinu, určitě nezkazíte nic.

Pro děti jsou na trhu různé balení želatinových bonbonů s vitamíny společně s přibaleným dárkem, takže dítěti opravdu mohou udělat radost.

Pro starší ročníky je zase vhodné koupit nějaký přípravek s vitamínem D, který je prevencí osteoporózy, případně něco na klouby s kyselinou hyaluronovou a kolagenem.

Další tipy na dárky pro babičky a dědečky nejdete ZDE.

Ženy potěší doplňky stravy se selenem a zinkem, které přispívají ke zdraví nehtů a vlasů. Vhodná je také ginkgo biloba, zejména pro ty zimomřivější, protože prokrvuje nejen mozek (tím je ideální pro všechny věkové kategorie), ale všechny části těla.

Pro lidi po úrazech a operacích, případně s poruchami imunity jsou vhodné enzymy. Stejně tak pro ty, kteří bojují s nějakým vážným onemocněním. Na výběr je široká škála přípravků, připravte se ale, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Tlakoměr, váha, hodinky

Skvělým dárkem pro rodiče je například tlakoměr. Tady si můžete vybírat podle ceny i podle funkcí. Existují menší na zápěstí, které jsou vhodné zejména na cestování, nebývají ale tak přesné. Moderní tlakoměry už mají záznamy historie měření a nespočet užitečných funkcí. Tento dárek je vhodný pro všechny lidi s vyšším krevním tlakem, kteří si ho potřebují pravidelně kontrolovat.

A myslete i na prevenci v podobě pohybu. Tady si o darování přímo říkají fitness náramky. Nás zaujal například Fitness náramek Veroval, který je novinkou lídra domácí diagnostiky HARTMANN – RICO. Chytrý náramek lze nastavit na konkrétní aktivity – chůze a běh, plavání, jízda na kole. Náramek při nich vede přesné záznamy spalování kalorií, délky aktivity a vzdálenosti. Je vodotěsný do hloubky 30 metrů, má funkci krokoměru, stopek a průběžně zobrazuje také spálené kalorie. Díky umístění na zápěstí dokáže měřit i tep. Kromě analýzy fyzické aktivity je možné jeho technologie využít i pro komplexní analýzu spánku.

Dalším dárkem, kterým můžete udělat radost, je digitální váha. Existují i takové, které vám kromě kilogramů změří i procento tělesného tuku, vody, svalů a kostí v těle, spočítají BMI a dokonce stanoví i doporučený denní příjem kalorií. Ale pozor, komu ji dáte – ať takovým dárkem neuděláte spíš trapnou chvilku ticha pod stromečkem než výbuch radosti. Také tady můžete můžete pořídit výrobek  z řady  Veroval® od společnosti HARTMANN – RICO.

Podpořit sportovní aktivitu rodiny můžete například koupí sportovních hodinek. Vybrat můžete od jednoduchých, které měří vzdálenost a spálené kalorie, až po sofistikované s GPS, které pomocí hrudního pásu změří tlak a tep. Vše lze propojit s chytrým telefonem nebo počítačem. Levnější variantou je krokoměr, který počítá kroky a kalorie. O tom, jak je vybírat, je následující článek.

V dnešní době, kdy je zdravé jídlo dražší než oblečení, určitě nešlápnete vedle s dárkovým košem složeným z potravin. Kombinovat můžete čerstvé ovoce, jako je ananas nebo avokádo, s čaji, marmeládami, quinoou, kořením, sirupy a exotickými oleji – třeba dýňovým nebo sezamovým. Takové věci udělají radost každému gurmánovi, ale i tomu, kdo se zajímá o zdravý životní styl.

Kartáček nebo ústní sprcha

Pro fanoušky dentální hygieny máme tip jednoduchý: sonický zubní kartáček nebo ústní sprcha. Sonický kartáček si nepleťte s elektrickým. Je o třídu výš. Sonická technologie umožňuje frekvenci až 31 000 vibračních cyklů za minutu. Ústní sprcha čistí mezizubní prostory a zubní plak tak, jak to žádná jiná zubní pomůcka nedokáže. Ale opět pozor, komu tyto věci dáváte – jde o poměrně intimní věc, takže pro někoho, koho znáte pár týdnů, se to moc nehodí.

Plastické operace

Dalším dárkem, který je tak trochu ošemetný, jsou plastické operace. Tyhle dárky opravdu dávejte jen těm, kteří si o ně řeknou. Dobře prověřte kliniku i chirurga, který ji bude provádět, a pokud na ni máte málo peněz, vymyslete raději vhodnější dárek. Na trvalém zákroku se šetřit nevyplatí.

Domácí testy

Domácí test, například CRP nebo přítomnost drog v těle, je dárkem na hraně. Pokud si ho někdo přeje, tak není problém. Testy na CRP pomáhají nejen rodičům v lepší diagnostice nemoci, ale rozhodně to není dárek, nad kterým by pod stromečkem někdo zajásal. Stejně tak testy na hladinu cukru v krvi nebo cholesterolu, případně na přítomnost zánětu močových cest, borélii z klíštěte, nesnášlivost lepku a další.

Pokud jste fanouškem techniky, investujte raději do digitálního alkoholtesteru, který najde své uplatnění téměř v každé rodině, alespoň jako zdroj zábavy na večírku. Pokud ovšem občas po večírku ráno jezdíte autem, je to nezbytný pomocník.

Permanentky a předplatné

Dobrým dárkem jsou také poukázky do fitka, na masáže nebo na kosmetiku. Také vstup nebo permanentka do solné jeskyně pro celou rodinu určitě potěší. Stejně tak permanentka do bazénu. Takový dárek pak dělá radost celý rok. Zaplatit jako dárek lze i konzultaci u výživového speciality.

A v neposlední řadě je vhodným dárkem z oblasti zdraví kniha se zdravotní tématikou (například zaměřená na hygge) nebo předplatné časopisu zaměřeného na zdravý životní styl a medicínu. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, můžeme vám doporučit předplatné časopisu Moje zdraví.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.