Operace očních víček je nejen estetický, ale i léčebný zákrok. Kdy k ní přistoupit? | Moje zdraví

Operace očních víček je nejen estetický, ale i léčebný zákrok. Kdy k ní přistoupit?

Operace očních víček je nejen estetický, ale i léčebný zákrok. Kdy k ní přistoupit?
Plastika očních víček může přinést úlevu od bolestí očí, pálení, řezání, slzení a únavy • Autor: Shutterstock.com
27. října 2016 • 12:48

Vady očních víček mohou způsobovat únavu a bolesti očí nebo hlavy, slzení či zhoršování vidění. Operace očních víček někdy mohou všechny tyto problémy odstranit. Zdaleka tedy nejde jen o estetický zákrok, ale má i léčebný aspekt.

„Oční víčka jsou téměř nepřetržitě v pohybu, proto také v této oblasti nastávají první viditelné projevy stárnutí pleti. S přibývajícím věkem kůže pozbývá pružnosti a konkrétně na víčkách vznikají kožní nadbytky,“ říká plastický chirurg na klinice Esthé MUDr. Libor Kment. Stárnutím dochází ke ztrátě elasticity kůže a na víčkách se vytvářejí kožní nadbytky. Ty mohou být ovlivněny i dalšími faktory jako dědičnost, typ kůže, životospráva, alergie, onemocnění ledvin a tak podobně.

Efekt i několik let

Dle dohody s pacientem a stavu tkání je možno provést operaci očních víček samostatně na horních či dolních víčkách nebo zákrok kombinovat. „Operace očních víček, která řeší výše popsanou problematiku, spočívá v odstranění nadbytku kůže víček a oddělení a vyjmutí tukových váčků. Zákrok se provádí v místním znecitlivění, protože zvláště při výkonu na dolních víčkách je potřeba spolupráce operovaného. Celkové znecitlivění (narkóza) je možné po dohodě s operatérem a anesteziologem v případě, kdy by zákrok v místním znecitlivění nebyl vhodný,“ dodává MUDr. Kment. Ceny zákroku se pohybují kolem 11 tisíc Kč. Samotná operace očních víček se provádí pouze v místním znecitlivění.

Hlavní otoky a modřiny zmizí asi do týdne, stehy se vyndávají 4.-5. den po operaci, po jednom týdnu od operace je možné líčení, do společnosti se doporučuje jít nejdříve za 5-7 dní a s tmavými brýlemi. Po plastice očních víček klienti většinou kvitují nejen mladší vzhled a rozjasnění očí, ale také úlevu od bolestí očí, pálení, řezání, slzení a únavy, a dokonce často mají pocit zlepšeného zraku. Velmi dobrý efekt operace může vydržet mnoho let.

Důležitou součástí operace očních víček je konzultace s odborníkem, který operaci očních víček bude provádět. Tady je prostor pro dotazy, které se operace očních víček týkají.

Odborná spolupráce: MUDr. Libor Kment klinika Esthé www.esthe-plastika.cz

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.