Vědci zjistili: Nedostatek selenu zvyšuje riziko vzniku rakoviny | Moje zdraví

Vědci zjistili: Nedostatek selenu zvyšuje riziko vzniku rakoviny

Vědci zjistili: Nedostatek selenu zvyšuje riziko vzniku rakoviny
Selen je vhodný jako prevence srdečních vad • Autor: istockphoto.com
11. listopadu 2017 • 06:00

Poruchy funkce štítné žlázy, narušená hormonální rovnováha, snížená imunita, zbytečně rychlé stárnutí a problémy s kvalitou vlasů a nehtů – to je jen několik negativ, která mohou být zaviněna nedostatkem selenu v organismu. 

Selen je stopový prvek, který je nezbytný pro lidský obranný systém. Je součástí enzymu chránícího buňky před škodlivými vlivy volných radikálů. Volné radikály se aktivně podílejí na vzniku a vývoji řady onemocnění. Výzkumnými studiemi provedenými na vzorcích populace se prokázalo, že nízké hladiny selenu v organismu přispívají například k většímu výskytu zhoubného bujení a srdečních poruch.

„Deficit selenu může narušit vaši imunitu, snížit ochranu proti oxidačnímu stresu nebo zvýšit riziko propuknutí určitých chorob. Rovněž může ovlivnit hormonální regulaci vašeho těla a urychlit proces stárnutí,“ upozorňuje jeden z předních českých odborníků v oblasti stopových prvků RNDr. Jan Kvíčala z Endokrinologického ústavu v Praze, jak nedostatek selenu působí na naše tělo.

Studie prováděné v Evropě v 80. letech prokázaly význam stopových prvků pro zdraví člověka a jeho celkovou pohodu. Buňky organismu potřebují stopové prvky, jako jsou selen a zinek, k průběhu svých metabolických procesů.

Selen a štítná žláza

Nedostatečný přívod selenu má vliv na funkčnost prakticky všech tkání. Dlouhodobě nedostatečná saturace selenem může například stát za kardiomyopatií a osteoartropatií, ale také nadměrným vypadáváním vlasů, špatným stavem nehtů či sníženou plodností. 

Mnoho ze jmenovaných poruch může mít na svědomí nedostatečná činnost štítné žlázy – hypotyreóza. Tato žláza mimo jiné řídí rychlost, jakou tělo spotřebovává energii a tvoří proteiny, a kontroluje v těle hormonální citlivost. Štítná žláza produkuje několik hormonů, mezi nimiž jsou nejdůležitější trijodthyronin (někdy se označuje jako T3 a je to účinný hormon) a tyroxin (T4, z kterého buňky vyrábí účinný T3 pomocí enzymů se selenem, tzv. Dejodáz).

Tyto hormony regulují buněčný metabolismus, tedy jak rychle buňky přeměňují tuky, bílkoviny a sacharidy na energii. Štítná žláza navíc reguluje růstové hormony a řadu tělesných funkcí včetně udržování kostní hmoty. 

Pravidelný přísun selenu může snížit riziko rakoviny jícnu a žaludku. Ukázaly to výsledky výzkumu provedeného medicínským centrem Maastrichtské univerzity a publikovaného v časopise The Journal of Gastroenterology.

Vědci se v průběhu studie zaměřili na souvislost mezi hladinami selenu a třemi různými typy rakoviny. Jde o rakovinu jícnu, která vzniká z buněk obklopujících horní část jícnu, jícnový adenokarcinom, který se tvoří v buňkách umístěných tam, kde jícen navazuje na žaludek, a zhoubné onemocnění horní části žaludku. Podle autorů studie výskyt těchto druhů nádorů neustále stoupá.

Výzkumu, který trval 16 let, se zúčastnilo téměř 121 tisíc zdravých lidí i pacientů s diagnostikovaným nádorovým onemocněním ve věku od 55 do 69 let. Vědci pravidelně měřili hladiny selenu v nehtech pacientů, kde se tento stopový prvek usazuje, a porovnávali je s množstvím selenu v nehtech zdravých jedinců.

„Nízké hladiny selenu opravdu mohou zvyšovat riziko vzniku zhoubných onemocnění jícnu a žaludku až 1,7krát,“ komentovala výsledky vedoucí studie dr. Jessie Steevensová. Podle další studie, kterou provedli vědci z Dartmouth Medical School, snižuje dostatečné zásobení organismu selenem riziko vzniku rakoviny močového měchýře. Další studie ukázaly, že lidé s vysokou hladinou selenu v krvi méně často podlehli rakovině plic i rakovině tlustého střeva a konečníku. Selen má podle vědců kromě ochrany buněk před devastací volnými radikály a podpory imunitních funkcí vliv i na zmenšování cév, které vyživují nádory.

Přírodní zdroje selenu

K přírodním potravinám relativně bohatým na selen se řadí ryby, játra, ledviny a obiloviny, velkým zdrojem selenu jsou například para ořechy. Zkušenosti však ukázaly, že ani při obměňované pestré stravě není jednoduché dosáhnout doporučovaného denního příjmu selenu. Jedním z možných řešení je vyrovnávat existující deficit obohacováním diety o doplňky stravy a pokrýt tak denní potřebu organismu. Ale pozor, je poměrně lehké se selenem předávkovat! Proto musejí být dávky suplementu správně nastaveny a je třeba akceptovat doporučení pro uživatele. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.