Co žádají muži u plastika? Operaci víček a zmenšení prsou | Moje zdraví

Co žádají muži u plastika? Operaci víček a zmenšení prsou

  • Co žádají muži u plastika? Operaci víček a zmenšení prsou
    I muži chtějí vypadat mladě a atraktivně • Autor: iStock.com
    4. srpna 2017 • 06:00

    Počet výkonů plastické chirurgie u mužů v posledních letech narůstá. A po čem čeští muži touží? V kurzu jsou víčka a odstranění gynekomastie, nadměrného zvětšení prsních žláz. Častým zákrokem je také odstranění pocení. Co vás při takové operaci čeká?


  • Operace očních víček


    Povislá oční víčka, kruhy a povadlá kůže pod očima, to všechno jsou záležitosti, které mohou stát za zdravotními obtížemi, jako jsou bolesti hlavy, zhoršený zrak či migrény. Kromě zdraví povadlá víčka negativně ovlivňují i vnější vzhled, tvář působí unaveným dojmem a vypadá starší. Plastická operace víček si s těmito problémy dokáže poradit.

    Operace víček patří mezi jeden z nejžádanějších estetických zákroků u mužů. Provádí se skalpelem. „V rámci tradiční metody lze operovat horní i dolní oční víčka v místní anestezii. Pacienti však často upřednostňují tzv. anglosedaci, tedy lehké celkové znecitlivění. Při zákroku odstraňujeme nadbytečnou kůži z víček a tukové váčky, které zužují zorné pole. Skalpel dokáže odstranit i velmi výrazné tukové převisy a zákrok trvá přibližně 1 hodinu,“ uvádí MUDr. Martin Skála, plastický chirurg OB Care.
    Při operaci víček skalpelem musí pacient počítat s drobnými jizvami v přirozené rýze na horním víčku nebo těsně pod řasami, po zahojení jsou však jizvy nepatrné.


  • Odstranění gynekomastie


    Dalším velmi žádaným zákrokem je odstranění gynekomastie, česky řečeno zmenšení mužských prsou. Moc se o ní nemluví, a přitom trápí až 40 % dospělých mužů a často až 75 % dospívajících. U mladíků je většinou příčinou zvětšení prsou přechodná hormonální nerovnováha. Může to být dobrá zpráva, protože nesouměrnost prsou po pár letech zmizí. Kdežto starší muži se potýkají s dlouhodobým a někdy i bolestivým zvětšením prsní žlázy.

    „Jednostranná či oboustranná gynekomastie může být dána geneticky nebo může mít celou řadu dalších příčin. Například různé zdravotní obtíže, jako jsou zvýšená hladina estrogenů, potíže s játry, metabolické nebo i onkologické onemocnění. Může být také způsobena užíváním některých léků či nahromaděným podkožním tukem spojeným s věkem a nadváhou.Skutečnou příčinu gynekomastie pomůže odhalit vyšetření endokrinologem a kontrola na ultrazvuku. Někdy může zabrat hormonální léčba nebo cvičení, jindy doporučíme rychlou a šetrnou liposukci nebo gynekomastii – terapii se stejným názvem jako samotná nemoc,“ vysvětluje MUDr. Martin Skála.

    Zákrok trvá přibližně hodinu a spočívá ve výrazné redukci nebo úplném vyjmutí zvětšené prsní žlázy. Tím dojde k redukci mírně zvětšených mužských prsů. Řez je zcela nenápadný, je veden v přechodu dvorce a kůže. Po zahojení je neznatelný. Provádí se v celkové anestezii a výsledek je viditelný bezprostředně po operaci.Tato metoda se často kombinuje s liposukcí v oblasti hrudníku a prsou.
    Ukládání přebytečné tukové tkáně v oblasti prsou řeší také tumescenční liposukce. Tento zákrok je šetrný a bez viditelných jizev. Trvá přibližně 1 hodinu a probíhá v celkové anestézii nebo v kombinaci s místním znecitlivěním.

  • Odstranění pocení



    Třetím nejžádanějším zákrokem je odstranění pocení botulotoxinem. Jedná se o ambulantní nenáročné ošetření, které trvá jen pár minut. Pocení jde odstranit na různých partiích těla. Nejčastějším je ošetření podpaždí, efekt se dostaví do týdne. Od té doby se netvoří nevzhledné skvrny na oblečení, pocení v podpaždí je výrazně redukováno až téměř vymizí.

    „Plastické operace lze podstoupit i v letních měsících, stačí jen dodržovat zásady pooperační péče. Patří sem zákaz koupání v bazénu nebo přírodním koupališti či pobytu u moře. Je třeba se vyvarovat slunění, a to na sluníčku i v soláriu. Pokud se však slunci nelze zcela vyhnout, pak je třeba použít ochranné krémy s faktorem 50 a jizvičky zakrýt náplastí,“ doplňuje MUDr. Martin Skála.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.