Zácpa u dětí | Moje zdraví

Zácpa u dětí

U dětí bývá zácpa častým problémem, jedná se o problém s vyprazdňováním, když je stolice příliš tuhá, vyprazdňování jde ztěžka a bývá i bolestivé.

Příznaky zácpy u dětí

Nejčastější příčinou bývá stres, nesprávné stravování, drobná ranka (fisura) u konečníku, kdy dítě potlačuje potřebu jít na záchod kvůli možné bolesti a může se také jednat o prvotní dětský vzdor vůči rodičům ve věku kolem 3 let. Zácpa se u dítěte projeví nepravidelnou frekvencí vyprazdňování a bolestí či diskomfortem při vyprazdňování. Dítě cítí při vyprazdňování bolest nebo mu dělá velké obtíže se vyprázdnit, bolí ho břicho, může zvracet. Pozor na takzvané umazávání či odchod malého množství stolice – i to může být projevem zácpy. Jedná se o odchod malého množství stolice i několikrát denně, které může být i řídké. Nicméně nedojde k vyprázdnění a dítě dál cítí potřebu jít znovu na stolici.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

trávicí a vylučovací ústrojí

Léčba

Dítěti můžete v prvních dnech problémů zvýšit příjem tekutin, pokud je již akt defekace bolestivý, dítě bolí bříško či pokud problémy přetrvávají, zkuste glycerinový čípek, který stolici změkčuje. Jestliže domácí léčba nezabírá, lékař určí následnou léčbu na základě toho, jakou má zácpa příčinu. Akutní zácpa, která je většinou stravovací chybou, se řeší změnou jídelníčku, omezení sladkého a častým vysazováním na nočník, příp. záchod, akutní zácpa se může změnit v chronickou, která se řeší také  úpravou stravy a nácvikem pravidelného vyprazdňování.

Objevit se také může psychogenní zácpa, například u dětí, které začaly navštěvovat kolektivní zařízení, kde je důležitá i pomoc psychologa, jelikož dítě potlačuje potřebu se vyprázdnit. Léčba pokračuje změnou jídelníčku s vyšším obsahem vlákniny, nácvikem pravidelného vyprazdňování a případně podáním projímadla.

Léčba

Na problémy může rychle pomoci ovoce, jako jsou meruňky, sušené švestky nebo pomeranč.

Léky

Při vážnější formě zácpy může lékař doporučit některá projímadla jako parafínový olej nebo klysma.

Bylinky

Na zácpu připravte dítěti čaj, který by mělo pít každý večer, z 15 g krušinové kůry a 30 g máty peprné, vše přelijte vroucí vodou a vyluhujte.

Domácí léčba a babské rady

Na zácpu zkuste dát dítěti sušené švestky, které působí projímavě. Každý den dejte 3 lžičky namletého lněného semínka dítěti do jídla.

Inkubační doba

-

Očkování

ne

Délka léčby

individuální

Vyšetření

Lékař bude chtít vědět detaily o vyprazdňování a o stolici.

Možné komplikace

Pokud rodič zácpu u dítěte neřeší, při vyprazdňování se může dítěti utvořit řitní trhlina  i s tím souvisí bolest při vyprazdňování, kterou dítě nechce pocítit, a vyprazdňování tedy oddaluje. Může si tím způsobit poškození svěrače.

Nutné je ale vždy důkladné vyšetření lékařem, neboť za příčinami zácpy nestojí jen nevhodné stravování – je nezbytné vyloučit vrozené vady trávicího traktu či například Hirschprungovu chorobu, při které je nedostatečná střevní motilita ( pohyblivost).

Prevence

Důležitou prevencí je zařadit do jídelníčku vlákninu v podobě zeleniny a ovoce a dodržovat pitný režim.

Kdy jít k lékaři

K dětskému lékaři běžte, pokud se zácpa objeví u novorozence nebo kojence, u větších dětí zavítejte k lékaři, pokud se neustále opakuje, dítě trpí na časté bolesti břicha a cítí bolest při vyprazdňování a také pokud najdete ve stolici nebo na kalhotkách krev.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.