Potraviny, které pomáhají při zácpě. Jak upravit jídelníček? | Moje zdraví

Potraviny, které pomáhají při zácpě. Jak upravit jídelníček?

Potraviny, které pomáhají při zácpě. Jak upravit jídelníček?
Autor: Pixabay
16. srpna 2019 • 06:00

Pokud vás trápí zácpa, zkuste se v první řadě zamyslet nad svými návyky. Jíte pravidelně? Máte ve stravě dost bílkovin, vlákniny a tekutin? Nedopřáváte si naopak velké množství bílé mouky, jednoduchých cukrů a černého čaje? Máte dostatek pohybu a hlavně: Máte čas jít na toaletu, když si tělo řekne?

Tyto „hříchy“ patří mezi nejčastější příčiny, proč lidé trpí zácpou. Problémy se stolicí mohou být ale i důsledkem i užívání některých léků (zejména antidepresiv nebo na vysoký tlak), poruchy činnosti jater, snížené činnosti štítné žlázy nebo cukrovky.

Pokud vás zácpa trápí, je pochopitelně klíčové zjistit příčinu a tu řešit. Následující potraviny příčinu nevyřeší, vaše střevní pochody vám ale pomohou optimalizovat. Co tedy jíst, když trpíte zácpou?

Začněte vodou

Jednou z nejdůležitějších věcí je dostatečný příjem tekutin. V případě, že vás trápí zácpa dlouhodobě, pijte klidně i dva litry denně. Ideální je voda, kterou můžete kombinovat s minerálkami s obsahem hořčíku, případně dochucovat ovocnými šťávami.

Fermentované potraviny

Četné studie ukázaly, že přidání probiotik do vaší stravy pomáhá proti zácpě. A právě fermentované potraviny, jako jsou například kimchi, kefír, jogurt, tempeh, kombucha, obsahují velké množství přírodních probiotik. Pomáhají tak optimalizovat střevní mikroflóru a tím podporují i správnou činnost střev.

Chia semínka

Chia semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vápník, hořčík, fosfor a draslík. Dokáží absorbovat vodu a tvoří mazlavý gel, který může udržet vlhkou stolici a zároveň usnadní jejich průchod střevem. Omega-3 mastné kyseliny jsou také známé svými protizánětlivými vlastnostmi, což je pro podrážděné střevo velmi prospěšné.

Kromě toho obsahují chia semínka i rozpustnou vlákninu. Přidávejte je do cereálií, salátů, smoothies nebo do jogurtu.

Vyzkoušejte chia pudink podle receptu krok za krokem.

Potraviny bohaté na vlákninu

Když už byla řeč o vláknině, ta je vaším největším spojencem v boji proti zácpě. Dělíme ji na rozpustnou a nerozpustnou. Ta rozpustná váže vodu, zrychlí průchod natráveného jídla trávicím traktem a díky tomu nestrávíte tolik cukru a tuků. Ta nerozpustná také zrychluje průchod tráveniny střevy a navíc zvětšuje její obsah a váže na sebe kyseliny. Pro tělo jsou důležité obě. Vlákninu najdete v luštěninách (čočka, fazole a cizrna jsou skvělé pro prevenci a léčbu zácpy), dále v ovoci (švestky, kiwi, hrušky), v zelenině (brokolice), v obilovinách nebo v celozrnném pečivu.

Švestky

Za samostatnou zmínku stojí švestky, které jsou královskou potravinou v udržování pravidelnosti vašeho vyprazdňování. Sušené švestky jsou nejen významným zdrojem vlákniny, obsahují i cukr zvaný sorbitol. Ten napomáhá ke zvýšení frekvence pohybu střev, zlepšuje konzistenci stolice a tím napomáhá vyprazdňování.

Švestky jezte po hrstech, nikoliv po kilech. Pokud byste to s nimi přeháněli až příliš, mohli byste si přivodit nadýmání.

Otruby

Také otruby jsou fantastickým zdrojem nerozpustné vlákniny a napomáhají pravidelné stolici. Podle jedné studie se u skupiny žen, která po dobu dvou týdnů pravidelně snídala otruby, snížil výskyt zácpy a činnost jejich střev byla pravidelnější.

Pokud vás otruby jako samostatné jídlo příliš nelákají, zkuste je přidat do smoothies nebo jogurtu nebo vyzkoušejte otrubové lívanečky.

Video se připravuje ...
Co jíst při zácpě?VIDEO 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.