Přibývá mladých Čechů s bolestmi zad. Může za to lenost, mobily i špatné cvičení | Moje zdraví

Přibývá mladých Čechů s bolestmi zad. Může za to lenost, mobily i špatné cvičení

Přibývá mladých Čechů s bolestmi zad. Může za to lenost, mobily i špatné cvičení
Příležitostné sportování zádům příliš neprospívá • Autor: istock.com
14. listopadu 2023 • 05:00

Fyzioterapeuta vyhledává kvůli potížím pohybového ústrojí a následným bolestem hlavy stále víc mladých lidí. Zkušených pracovníků je však málo. V Česku připadá na 100 tisíc obyvatel 83 fyzioterapeutů, o čtvrtinu méně, než činí průměr Evropské unie. 

Fyzioterapeuta vyhledává kvůli potížím pohybového ústrojí a následným bolestem hlavy stále víc mladých lidí. Zkušených pracovníků je však málo. V Česku připadá na 100 tisíc obyvatel 83 fyzioterapeutů, o čtvrtinu méně, než činí průměr Evropské unie. 

Při sedavém povolání je pomáhá masáž. Jak si udělat doma? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Odbornice radí, jak správně doma masírovat zádaVIDEO 

Přibývá mladých pacientů i dětí

„S bolestmi zad nebo hlavy chodí do ordinací už i teenageři a lidé kolem dvaceti, třiceti let. Sedavé zaměstnání, nejen u počítačů, ale třeba i za volantem, si v moderní společnosti vybírá svou daň. Přibývá také dětských pacientů, a to nejen s vývojovými vadami či plochými nohami, ale s potřebou poúrazové fyzioterapie, například po komplikované zlomenině lokte, která bývá typicky spojena s oblíbenými zahradními trampolínami,“ popisuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Další informace k tématu najdete zde. 
Více o bolestech zad u dětí čtěte zde.

Potřeba fyzioterapeutického ošetření ve společnosti stoupá. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky bylo v roce 2017 k léčbě svalové a kosterní nemoci nově přijato 1 637 478 pacientů, což oproti 1 540 327 pacientům v roce 2016 znamená meziroční nárůst o více než 6 % a oproti 1 454 901 pacientům v roce 2007 až 13% nárůst v posledních deseti letech.

Riziko? Nepravidelné sportování

Kromě mladých pacientů přibyly v ordinacích fyzioterapeutů také případy sportovních úrazů. Na vině je opět sedavý způsob života, který provází obezita, zhoršená motorika a vyšší náchylnost ke zranění. Zjednodušeně řečeno: čím dál tím méně lidí je schopných sportovat, aniž by si ublížili. 

„V populaci se obecně snižuje schopnost koordinace. Lidé celý den prosedí a ve snaze kompenzovat dlouhodobou nečinnost sporadickým během, jízdou na in-line bruslích, dovolenou na lyžích, tenisem a podobně si spíš přivodí úrazy kolen, vazů, menisků nebo zlomeniny dlouhých kostí. Tato sportovní zranění ‚nesportovců‘ přivádí na fyzioterapii stále víc pacientů,“ uvádí Iva Bílková.

O tom, jak předcházet obezitě, čtěte zde.

Včasný zásah fyzioterapeuta je zásadní

Nárůst poptávky po fyzioterapeutických službách však naráží na nedostatek profesionálů v oboru. Včasný zásah fyzioterapeuta je přitom pro brzké uzdravení pacienta klíčový. Čím déle se otálí s rehabilitací, tím složitější je návrat k normálnímu fungování. Naopak brzká pomoc fyzioterapeuta zkracuje léčbu zlomenin a poškozených vazů na polovinu, eliminuje riziko operace i trvalých následků a dokáže zbavit bolesti do pár dnů.

Problémem ale je, že i při chronických problémech lidé pomoc fyzioterapeuta vyhledávají, až když je nejhůř, respektive jim hrozí operace, a zdravotní komplikace se nejen v případě pohybového aparátu prohlubují.

„Bolest jsme schopni odbourat do několika dnů, pokud však člověk nezmění příčinu ve svém životě, brzy se zase vrátí. Bohužel lidé často přicházejí po dlouhém neřešení svého stavu s pocitem, že je rehabilitace okamžitě a natrvalo uzdraví. Když ale zjistí, že je třeba změně věnovat víc, než si mysleli, ztrácí důvěru v pozitivní efekt. Je však třeba si uvědomit, že pokud si chronické problémy pěstovali měsíce a roky, náprava vyžaduje trpělivost,“ poukazuje Iva Bílková.

Rozhovor k tématu bolesti zad čtěte zde.

Co okamžitě rehabilitovat?

  • zlomeniny, poškozené vazy a klouby po pádu na ledu či sněhu
  • zvrtnutý kotník, výron kotníku
  • naraženiny a zhmožděniny
  • chronické bolesti a blokády svalů

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.