Transsexuality přibývá. Proces přeměny pohlaví trvá nejméně dva roky | Moje zdraví

Transsexuality přibývá. Proces přeměny pohlaví trvá nejméně dva roky

Transsexuality přibývá. Proces přeměny pohlaví trvá nejméně dva roky
Autor: istock.com
10. ledna 2020 • 06:00

Sexuologové se setkávají se stále vyšším počtem lidí, kteří mají poruchu pohlavní identity čili se identifikují s opačným pohlavím. Ve věkové kategorii do 18 let se jedná většinou o dívky, které se cítí jako chlapci.

Sexuologové se setkávají se stále vyšším počtem lidí, kteří mají poruchu pohlavní identity čili se identifikují s opačným pohlavím. Ve věkové kategorii do 18 let se jedná většinou o dívky, které se cítí jako chlapci.

Příběh k tématu čtěte ZDE.

Počet transsexuálních pacientů, tedy osob, které se necítí dobře ve svém těla, protože mají trvalý nesoulad mezi psychickým a tělesným pohlavím, stále podle údajů Sexuologického oddělení Fakultní nemocnice Brno roste. Příčiny vzniku transsexualismu nejsou zatím exaktně zjištěny. „Zkoumají se vlivy genetiky, některých hormonů v průběhu nitroděložního života, kdy se vyvíjí mozek, jehož součástí jsou centra pro pohlavní identifikaci i sexuální orientaci, určitý podíl může mít i prostředí, ve kterém člověk vyrůstá,“ vysvětluje primářka Sexuologického oddělení FN Brno MUDr. Petra Sejbalová.

Zatímco v roce 2012 zaznamenali na jejím oddělení 25 nových pacientů s diagnózou poruchy pohlavní identity, o šest let později jich bylo téměř dvojnásobné množství (48). Vzrůstá také počet klientů s diagnózou transsexuality do 18 let, v roce 2018 bylo na Sexuologickém oddělení zaznamenáno 11 nových případů. V této věkové kategorii přitom jasně převažují přeměny pohlaví z ženy na muže. 

Přeměna pohlaví je přitom velmi náročný proces, a to jak se týče diagnostiky, tak terapie. Má čtyři základní fáze, které mají svá časová i diagnostická pravidla. První fáze je samotný diagnostický proces, následovaný hormonální terapií, operativním zákrokem a pooperační péčí.

Jak probíhá přeměna?

Cílem přeměny je, aby se pacient cítil spokojený ve svém pohlaví. Předchází tomu mnoho měsíců vyšetření a příprava. „Indikaci k přeměně pohlaví je třeba zvážit, protože celý proces vyžaduje výrazný hormonální zásah do těla, které se zcela přeladí. Pacient je vyšetřen sexuologem, psychiatrem, psychologem, endokrinologem či dalšími specialisty a chodí na pravidelné kontroly na sexuologické oddělení. Tato hormonální změna může být zároveň provázena celou řadou negativních efektů a vedlejších příznaků léčby. Proto je velmi důležitá dobrá spolupráce nejenom mezi lékaři specialisty, ale zejména je nutná kvalitní spolupráce samotného klienta. Kromě hormonální substituční léčby může být rizikem i samotný operační výkon, který je značně komplikovaný a někdy vyžaduje několik operací,“ popisuje primářka Sejbalová.

Od první návštěvy na odborném pracovišti tak obvykle uplynou minimálně dva roky, než může pacient podat žádost k odborné komisi Ministerstva zdravotnictví, která schvaluje operativní zákroky vedoucí k přeměně pohlaví hrazené zdravotní pojišťovnou. Až po operativní přeměně pohlaví je možná také změna matričního jména a rodného čísla na opačné pohlaví. Celý život pak pacient musí brát hormonální substituci a chodit na pravidelné kontroly.

Kdy se může transsexualita poprvé objevit?

V jakém věku je možné poznat, že má dítě problém? „Porucha pohlavní identity se může objevovat již v nejútlejším věku, zásadní je v tomto smyslu období od druhého do čtvrtého roku. Druhé období, které bývá pro tuto diagnózu většinou klíčové, je puberta, kdy se tělo díky hormonům začíná vyvíjet jiným směrem, než by si dospívající člověk přál,“ říká lékařka.

Pokud se projevuje porucha pohlavní identity v dětství a dospívání, neznamená to ještě, že daná osoba bude v dospělosti transsexuálem a že se rozhodne pro přeměnu pohlaví. Z výzkumů vyplývá, že většina z těchto dětí či dospívajících v dospělosti žijí jako bisexuálové nebo homosexuálové. 

A co radí rodičům? Aby byli svým dětem podporou. „Nepřesvědčujte je o tom, že se mýlí, to by v nich mohlo vyvolat odpor či uzavření, úzkostideprese, nebo dokonce sebevražedné pokusy,“ varuje.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.