Zánět šlach: Objevit se může na ruce i noze. Co na něj pomáhá? | Moje zdraví

Zánět šlach

Zánět šlach je bolestivý a je spojen s námahou, často se objevuje po sportovních výkonech nebo po mechanické zátěži šlach, například při zaměstnání. Jaké jsou nejčastější příznaky a účinná léčba? 

Příznaky

Zánět šlach se může projevit po vysoké zátěži, např. u sportů, jako jsou běh nebo tenis, kde jsou nadměrně zatěžovány některé šlachy. Zánět se tedy může objevit kdekoliv, kde se nachází šlachy, nejčastěji se projevuje na rukou nebo na nohou. Hlavními příznaky jsou bolest šlachy, která se stupňuje, začervenání bolavého místa, horkost a otok.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

šlachy

Léčba zánětu šlach

Léčba spočívá v znehybnění postižené šlachy ortézou. Dále se berou protizánětlivé léky, a to buď v podobě tabletek, nebo gelů. Pomoci mohou studené obklady, naopak vhodné není teplo jako např. horká koupel nebo sauna.

Bylinky

Koupel vytvořená z borovicového jehličí může pomoci při léčbě šlach. Stačí 2 hrsti jehličí vařit ve 2 litrech vody, koupel proveďte ve vlažné vodě, a to asi 15 minut. Dalším vhodným prostředkem na šlachy je kustovnice čínská.

Homeopatika

Rhus toxicodendron 9 ch a Arnica montana 9 ch – 5 granulí 2krát denně a 5 granulí 4krát denně – Užívají se společně na záněty šlach.

Apis melifica 30 ch – 5 granulí 4krát denně – Používá se na náhlý otok po zátěži.

Domácí léčba

Na zánět šlach můžete na noc vyzkoušet zábal postiženého místa z tvarohu.

Vyšetření

Vyšetření probíhá na základě obtíží, které pacient popíše lékaři. Lékař ještě může provést ultrazvuk kvůli vyloučení jiných onemocnění.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Nejzávažnější komplikací bývá přetržení šlachy nebo poškození její funkce, a to hlavně při zanedbání léčby, a s tím spojené omezení pohybu, dále se může zánět rozšířit do dalších míst v těle.

Prevence

Prevencí je se před namáhavým cvičením rozcvičit a zároveň omezit přetížení některých svalů. Zároveň je důležité správné stravování a doplnění potřebných látek do těla, jako jsou bílkoviny, hořčík a draslík. V případě, že vás zánět šlach trápí, je nutné na dobu, než se zánět uzdraví, zcela vynechat pohybovou aktivitu.

Kdy jít k lékaři

K lékaři zajděte, pokud vás pobolívá šlacha a bolest neustupuje, naopak se zhoršuje a přidávají se k ní další příznaky.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na 5 nejlépe placených sportovců na světě.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.