Poruchy erekce hrozí hlavně kuřákům! Jaké jsou možnosti, když nepomohou léky? | Moje zdraví

Poruchy erekce hrozí hlavně kuřákům. Jaké jsou možnosti, když nepomohou léky?

Poruchy erekce hrozí hlavně kuřákům. Jaké jsou možnosti, když nepomohou léky?
Autor: Shutterstock
13. listopadu 2019 • 06:00

Když na trh na přelomu minulého století vstoupila Viagra, která mnoha mužům vrátila erekci, začalo se také o této problematice mnohem více mluvit. Dnes je již podobných léků na trhu několik, ale ani tak není možné všem mužům pomoci. Jaké mají další možnosti?

Ve věku 40 až 70 let je poruchami erekce postižena více než polovina mužů a každý desátý trpí úplnou ztrátou erekce. Proč vlastně vznikají? Příčinou je většinou poškození cév. Tak jako se může ucpat céva kdekoli na těle, špatný průchod krve může snížit také schopnost erekce. Proto mají tak často problémy muži s cukrovkou nebo s vysokým krevním tlakem

Erektilní dysfunkce je neschopnost dosáhnout, ale také udržet erekci – čili komplexní cévní reakce, která je spouštěna smyslovými podněty a řízena nervovým systémem. Kromě již zmíněných problémů s cévami může být na vině také porucha nervového systému, alkoholismus, některé léky a také obezita. Velký vliv mívají psychické problémy, jako jsou stres, deprese či obava ze sexuálního selhání. Nejčastěji jde o kombinaci různých faktorů. Porucha může být projevem dosud skrytého onemocnění. 

Poruchy erekce souvisí s cigaretami

Velmi významným rizikovým faktorem je kouření. V oblasti tenkých tepen penisu se podílí na jejich poškození, které vede někdy záhy, někdy plíživě ke změnám, které se projevují poruchou ztopoření. Skoro třetina pravidelných kuřáků ve středním nebo vyšším věku trpí závažnou poruchou erekce. Jasnou souvislost uvedla studie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy s názvem Vztah kouření a kardiovaskulárního rizika u mužů s erektilní dysfunkcí v české populaci, která uvádí, že už pouhé dvě cigarety denně mají na svědomí nedostatečné prokrvení mužských pohlavních orgánů a tím i zhoršenou erekci. 

Z dlouhodobého hlediska je užívání nikotinu a dalších škodlivých látek vznikajících při spalování tabáku nepříznivé i v otázce plodnosti. „Ve studii se hodnotil vliv množství vykouřených cigaret na hladinu mužských pohlavních hormonů, krevních tuků, projevy kardiovaskulárního onemocnění. Zajímavé bylo hodnocení doby od zahájení kouření do projevů erektilní dysfunkce, až 30 let. Je otázkou, zda se muži báli svěřit lékaři, nebo se opravdu porucha erekce projevila až tak pozdě,“ uvádí MUDr. Libor Zámečník z Urologické kliniky VFN a 1. LF UK a současně odborník klinického centra ISCARE .

Jak léčit erektilní dysfunkci

I když samozřejmě porucha neohrožuje pacienta na zdraví, může však výrazně zhoršit kvalitu jeho osobního života. Dobrou zprávou je, že většinu poruch se podaří vyřešit léky. Další možnosti už nejsou tam komfortní. Je možné například aplikovat injekce do těla penisu či použít podtlakové pumpy pro dosažení erekce. Poslední možností je penilní implantát, který je zdravotnickou pomůckou pro dokonalé dosažení erekce. Léčba je určena všem pacientům, kteří trpí poruchou, na které konvenční terapie pomocí tablet nebo injekcí do topořivých těles nezabírá.

V Česku tuto implantaci provádí jediná klinika – ISCARE, zákrok vyjde na 250 tisíc korun, a i když jde o výjimečnou operaci, je o ni zájem. „Od března 2016 jsme v klinickém centru ISCARE implantovali 15 penilních protéz. Všichni pacienti měli dva týdny po operaci jen minimální omezení, po jednom měsíci jsou schopni plného nasazení včetně sportu a sexu. Ovládání implantátu je pro klienty velmi snadné, jsou schopni implantát používat po jedné schůzce s nácvikem,“ uvádí MUDr. Lukáš Bittner, lékař klinického centra ISCARE.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.