Krásná a zdravá chodidla do otevřených bot: S péčí začněte už teď. Jak na nejčastější potíže? | Moje zdraví

Krásná a zdravá chodidla do otevřených bot: S péčí začněte už teď. Jak na nejčastější potíže?

Krásná a zdravá chodidla do otevřených bot: S péčí začněte už teď. Jak na nejčastější potíže?
Chůze naboso v přírodě chodidlům prospívá • Autor: istockphoto.com
13. března 2017 • 06:00

Často se vzorně staráme o celé tělo, ale na chodidla zapomínáme. To je velká chyba, opravdu nemají hroší kůži. Aby nás donesla do cíle, musejí být zdravá. A také hezká - jen tak můžeme bez obav ukázat nožky v otevřených botách. Abyste se v létě nemuseli za své nohy stydět, začněte s péčí už teď.

Chodidlo plní statickou funkci tím, že vytváří správnou oporu vzpřímenému tělu. Pokud tuto funkci neplní dobře, promítne se to do celého těla, nejčastějším důsledkem jsou pak bolesti hlavy, zad a dolních končetin. Dříve lidé chodili více bosi a prokazovali tak nohám dobrou službu. Kromě toho nejezdili auty a většinou neměli sedavé zaměstnání. My jsme civilizovanější a za to platíme zdravotními problémy - křečemi v lýtkách, bolestmi hlavy, zad, kyčlí nebo kolen. To vše mohou mít na svědomí naše chodidla, přesněji řečeno porucha jejich statiky. Může způsobit pokles nožní klenby, vbočený palec, kladívkové prsty a další deformity prstů na nohách.

První pomoc - domácí pedikúra

Trápí nás však i estetické vady, jako je suchá a popraskaná kůže, kuří oka, mozoly, otlaky. Tou nejjednodušší péčí, kterou chodidlům můžeme poskytnout, je pedikúra. V salonu si můžete vybrat mezi klasickou mokrou a suchou (přístrojovou, medicinální) metodou. Pokud na odbornou pomoc nemáte čas, potom si chodidla musíte hýčkat podomácku. Co si pod tím představit? Dopřejte jim alespoň jednou týdně patnáctiminutovou koupel nejlépe s bylinkami nebo vonnou solí. Jednou za měsíc si udělejte pedikúru, při níž je zbavíte suché a drsné kůže. Určitě nebudete používat skalpel jako pedikérky, vyhnout byste se měli i žiletkám a pemze, které mohou kůži poranit nebo narušit. Moderní pomůckou jsou skleněné pilníky, jejich výhodou je i snadná údržba, protože sklo je lehce omyvatelné. Nepoužívají se už pouze na tvarování nehtů, ale i na zbroušení kůže.

Nehty stříháme kleštičkami více dorovna, aby se zabránilo jejich bolestivému zarůstání. V otevřených sandálcích se určitě budou pěkně vyjímat nalakované nehty. Na závěr domácí péče použijte speciální krém nebo emulzi na chodidla. Na ta byste ostatně neměli zapomenout ani při každodenní péči o tělo. Buď je můžete natřít při ranní hygieně, nebo je večer namažte silnou vrstvou mastného krému a natáhněte na ně bavlněné ponožky.

Zdravotním problémům, jako je zborcení příčné nebo podélné klenby chodidla, můžeme předejít cvičením. Ideální je propínání špiček, tedy střídání fajfka - špička nebo kroužení kotníky. Do této péče patří také střídání teplé a studené sprchy nebo chůze po jehličí či kamíncích. Další účinnou pomocí je masáž plosky nohy, která nejen uvolňuje napětí chodidel, ale také stimuluje reflexní zóny, kde jednotlivé části chodidla odpovídají funkci konkrétních orgánů (např. prsty na noze očím, uším, hlavě a krční páteři, pod bříšky prstů je možné stimulovat srdce, plíce apod.). Na tomto základě je postavena korejská léčebná metoda su jok. Příjemné je i chození v písku, ale na pláži je někdy tak horký, že si můžete chodidla spálit. 

Video se připravuje ...
8 rad, jak na popraskaná chodidlaVIDEO 

Jaké nejčastější problémy chodidla trápí a jak na ně?

Zarostlé nehty:

Vrostlý nehet je velice bolestivý, proto je dobré této bolesti předejít - hrany nehtů zapilovat, nosit obuv s dostatečným prostorem pro prsty. Jestliže problém přetrvává, navštivte lékaře. Někdy je nutné tento problém řešit chirurgicky, v jiném případě pomáhají rovnátka na nehty. 

Kuří oko:

Příčinou jeho tvorby je tření nebo tlak, většinou způsobený nepadnoucí obuví. Odstranit jej může náplast na kuří oka nebo odborná pedikúra. Chránič prstů nebo chránič proti otlakům zabrání jeho vzniku. 

Mozol:

Také mozol vzniká v důsledku nadměrného tření a tlaku na chodilo v obuvi. Rozdíl je ve směrování tlaku - při podélném se objeví mozol, při kruhovém kuří oko. Mozol se likviduje buď aplikací masti, nebo pedikúrou. Prevencí je dobře zvolená obuv. 

Puchýř:

Nepropichujte jej, ani nestříhejte, přiložte na něj náplast. Do 5 dnů by měl zmizet. Když se puchýř protrhne, je třeba ho ošetřit jako každou jinou otevřenou ránu vydezinfikovat (nejlépe Betadinem) a chránit náplastí. 

Kožní mykózy:

Tento problém způsobují mikroorganismy nebo bakterie. Kožní mykózu je třeba začít řešit co nejdříve, než stihne napadnout větší plochu. Samoléčba spočívá v aplikaci antimykotické masti - jestliže do 3 týdnů nezabere, navštivte lékaře. 

Zapařeniny:

První pomocí jsou koupele chodidel v bylinkových odvarech a jejich promazávání mastí. Prevencí je opět správná obuv a ponožky z přírodního materiálu, aby pokožka nohou mohla dýchat. Tvrdá „slupka“ na chodidlech je rájem pro plísně a bakterie. Zvláštní péči by měly chodidlům věnovat nastávající matky, jejichž nohy musejí nosit zpravidla výrazně zvýšenou váhu.

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.