Odborník vyvrací mýtus, že malé děti potřebují ortopedické vložky | Moje zdraví

Odborník vyvrací mýtus, že malé děti potřebují ortopedické vložky

Odborník vyvrací mýtus, že malé děti potřebují ortopedické vložky
Autor: istock.com
8. března 2020 • 06:00

Čeští odborníci mají k dispozici varující statistiku: Celých 95 % dětí, nastupujících do prvních ročníků základních škol, trpí deformitami nohou. Přitom po narození má 90 % českých miminek nožičky zdravé. Na vině je prý špatné obouvání. 

Co je pro děti z hlediska bot nejhorší?  „Jedním z hlavních omylů je požadavek na ortopedické tvarování u bot pro nejmenší děti. Nejen, že to nožce nepomůže, ono jí to dokonce škodí,“ říká Dominik Šprunk, odborník ze společnosti SANTÉ – zdravotní obuv s.r.o, která je zaměřena na zdravé obouvání. „Do velikosti botiček cca 27–28 by stélka měla být rovná. Dítě má totiž na nožce tukový polštář a klenek nohu deformuje. My přitom máme signály, že to maminky vyžadují a výrobci jsou tak obecně v patové situaci – když to dělají správně, rodiče to nekupují. Když zákazníky vyslyší, pro dětské nohy to dobře není,” vysvětkuje Šprunk.

Dalším mýtem je informace o tom, že děti mají co nejvíce běhat naboso. Ano, částečně to platí, ale rozhodně ne všude. Nejvhodnější a nejzdravější chůze je opravdu na boso, ale pouze na měkkém podloží, např. běhání po písku, trávě či po malých jemných malých oblázcích. Je to přirozené a dochází tak ke správnému prokrvení nohou. Chůze naboso na tvrdém povrchu je naopak nevhodná, neboť časem přináší komplikace v podobě zborcení klenby a podobných problémů.

Rodiče přitom doma často zapomínají děti přezouvat do bačkůrek, což v případě, že nemáte vysoké koberce, ale rovné dřevěné nebo kamenné podlahy, nohu deformuje. A nesvědčí to ani noze dospělé. 

Kontrolujte, zda bota není malá

Dalším problémem může být malá bota. Je proto třeba pravidelně kontrolovat, zda dítě z obutí nevyrostlo. U batolat se tak doporučuje 1x měsíčně, u předškoláků a mladších školáků za 2 až 3 měsíce, u starších školáků za 4 až 5 měsíců, u 15letých až 20letých jednou za půl roku.

Tenisky jen na tělocvik

Pro celodenní nošení nejsou vhodné různé typy gumotextilní obuvi (tenisky, cvičky, kecky apod.), které jsou určeny zejména pro sport a venkovní hry. „Pro zcela malé děti se nedoporučuje nosit tenisky a textilní obuv s pryžovou podešví, neboť díky dobré přilnavosti podešve k podložce sklouzává noha dítěte v obuvi dopředu a tvoří díry ve špici, což vede spolu s teplem, jež se v obuvi tvoří, k poškození kůže a prstů,“ vysvětluje Irena Sehnalová, specialistka prodeje z Ateliéru zdravého obouvání na pražských Vinohradech.

Obecně je zásadní dbát na výběr botiček z certifikovaných, a tedy nezávadných materiálů, protože dětská nožička, která se obecně více potí než dospělá, by mohla být poškozena výluhy z nevhodně zpracovávané kůže, což může být opět problém „levnějších“ čínských výrobků, nepodléhajících evropským normám.

Pevný opatek je nejdůležitější

A to hlavní nakonec! Dětské nohy jsou bohužel náchylnější k poškození než nohy dospělých, takže je opravdu nezbytné zajistit, abychom děti obouvali do kvalitní obuvi. Jedním z dalších důležitých parametrů je správná fixace nohou. Tu v obuvi zajišťuje pevný opatek, který pomáhá držet nožky dítěte ve správné poloze. Jedná se o pevný kus materiálu, který vyztuží a zesílí zadní část boty v oblasti paty. Není vidět, je skrytý mezi podšívkou a zevním materiálem.

Vývojová fyziologie dětské nohy je individuální záležitostí. Zesilování svalstva a vaziva probíhá nejintenzivněji do 5.–6. roku dítěte a po celou dobu od prvních krůčků je nošení obuvi s pevným opatkem velmi důležité. Zkušený ortoped MUDr. František Picek z pražského ORP centra k tomu říká: „Je vhodné být opravdu pozorný při výběru dětské obuvi. Tedy, dbát na to, aby u malých dětí měla botička krom pohodlného vnitřku již zmiňovaný opatek. Bota by dále měla být prodyšná, aby se nožka v ní nepotila. Pokud rodiče kupují boty větším dětem, neměli by se obávat botu už v obchodě vyzkoušet, nechat děti proběhnout se, zabrzdit, bota by se měla v přední části částečně ohnout, ale ne zlomit, zato zadní část kolem paty musí být pevná.“

Opatek společně s vhodným střihem svršku, regulovatelným suchým zipem či šněrováním dokonale fixuje nohu dítěte a je dobrou prevencí před vznikem nejrůznějších deformit nohou. „Toto je daň tvrdých povrchů. Pokud by se dítě, ale i dospělý pohybovali po přírodních površích, jako jsou tráva, písek, nezpevněné cesty a podobně, bude nejlepší obuv žádná obuv. Na tyto povrchy se naše nohy po celou evoluci vyvíjely,“ uzavírá Dominik Šprunk.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.