5 tipů, jak účinně sterilizovat respirátor. Noste ho bez obav i opakovaně | Moje zdraví

5 tipů, jak účinně sterilizovat respirátor. Noste ho bez obav i opakovaně

5 tipů, jak účinně sterilizovat respirátor. Noste ho bez obav i opakovaně
Autor: istock.com
25. února 2021 • 06:00

Vláda zavedla povinnost nosit na vybraná místa respirátor, dvě chirurgické roušky nebo nano roušku. Skutečně funkční nano roušky jsou ale poměrně drahé, chirurgické vás zase neochrání dost, proto je nejlepší nosit respirátory. Ty by ovšem ve většině případů měly být použity pouze jedenkrát. Při vhodném zacházení to ale jde i jinak.

Na mnoha místech je nyní nově zavedena povinnost chránit sebe i okolí před nákazou koronavirem Covid-19 víc, než tomu bylo dosud. Dle zprávy Ministerstva zdravotnictví potřebujete buď respirátor třídy FFP2 bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 95 %, nebo, jak již bylo výše zmíněno, nano roušku či dvě přes sebe přeložené zdravotnické obličejové masky. 

Vše o povinnosti nosit respirátory čtěte zde.
Srovnání účinnosti respirátorů a roušek najdete zde.

Jednoznačně nejlepší poměr cena-výkon zajistí respirátor. Ten už dnes pořídíte zhruba od 10 Kč za kus, ale právě tyto typy jsou určeny na jedno použití (jsou označeny zkratkou NR). Dražší respirátory určené pro opakované použití (označované zkratkou R, mezi které patří respirátory FFP1, FFP2 a FFP3) chrání lépe a vydrží déle, ale ještě více „lezou do peněz“. Čtyřčlenná rodina tak může měsíčně investovat dle typu ochrany od 1000 Kč do několika tisíc korun.

KN95 - čínská varianta FFP2

Pokud jste v obchodě narazili na respirátor KN95/FFP2, nejspíš vás zaujala lákavá cena – stojí kolem 9 korun za kus. Problém je ovšem v tom, že výrobek nemá s respirátorem FFP2 mnoho společného. Neprošel totiž evropským schvalovacím procesem, ale "jen" tím čínským, a jeho vlastnosti tak můžou být odlišné. „Pro laika vypadají podobně, ale jsou tam výrazné odlišnosti například při testování,“ vysvětluje Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd. "Obecně se sice dá říci, že výsledky jsou porovnatelné, ale ve skutečnosti by měl být evropský trh zásoben respirátory testovanými podle evropských norem. Ty čínské jsou mnohdy o několik vrstev "chudší",“ říká vědec.

Vše o rouškách a respirátorech pro děti čtěte zde.

Jak prodloužit životnost respirátoru

Pokud jezdíte denně do práce MHD a potřebujete ušetřit, ale zároveň neohrozit sebe či okolí, můžete si vzít i jednorázový respirátor (NR) vícekrát, případně i prodloužit životnost respirátoru určeného na více použití (R). Má to ale svá pravidla. Předně se musí tento ochranný prostředek po použití zbavit případných bakterií či virů. Jak na to?

Víte, jaké jsou oficiální příznaky nákazy koronavirem? Více čtěte zde.

Dejte ho do trouby  

Už v první vlně koronaviru, kdy byl respirátorů nedostatek, se šířily rady, jak prodloužit životnost těchto ochranných prostředků. Podle vědců z Českého vysokého učení technického je nejjednodušší a nejšetrnější metodou pasterace - tedy ohřátí respirátoru v troubě při teplotě 60–70 °C asi na 30 minut. Platí, že čím vyšší teplota je nastavena, tím kratší čas k zahubení mikrobů stačí. U jednoho respirátoru můžete tuto metodu aplikovat několikrát. Jen je třeba počítat s tím, že se filtrační účinnost časem trochu sníží. Jedním zahřátím zhruba o 0,16 %. Do trouby raději nedávejte respirátory s filtry nebo s plastovými částicemi.

Dejte ho do mikrovlnky

Respirátor se dá také dobře sterilizovat párou v mikrovlnné troubě. Stačí, když do plastové misky nalijete asi půl deci vody, na misku položíte plastovou mřížku a na ni dáte použitý respirátor vnější stranou dolů. Misku pak uložíte do mikrovlnné trouby a nastavíte čas podle výkonu mikrovlnné trouby. U výkonu  1100 W bude stačit 90 sekund, při 800–1000 W nastavte 180 sekund a při 500–700 W je to 300 sekund. Ale pozor! Ne všechny respirátory jsou do mikrovlnky vhodné. Nedávejte tam zejména respirátory s kovovou nosní sponou a taky nano respirátory či nano roušky. Pro ty můžete využít jiný způsob dezinfekce – sterilizaci etanolem.

Zabere i etanol

Nano respirátory i nano roušky lze nouzově sterilizovat speciálním prostředkem vyrobeným pouze na bázi etanolu. Ovšem jen tím. Na jiné alkoholové dezinfekce v tomto případě raději zapomeňte. Obsahují totiž příměsi, které by mohly nanovlákennou membránu znehodnotit. A to by byla škoda. Speciální respirátory s nanovlákennou membránu a nanočásticemi stříbra totiž při správné údržbě vydrží týden až dva.

Přehledně k návratu do škol: Kdy přijdete o ošetřovné a musí děti na testy povinně?

Na obyčejné respirátory však běžnou dezinfekci použít můžete. Stačí třeba Alpou ve spreji nebo jiným prostředkem respirátor přestříkat a nechat někde zaschnout. Nevýhodou tohoto postupu je, že se vám nemusí podařit pokrýt sprejem celou plochu respirátoru. Pořád vás ale i takto ošetřený respirátor bude chránit víc než dvě klasické roušky.

Deaktivace suchým vzduchem

Podle Vladimíra Ždímala stačí respirátor nechat volně viset v místnosti, kde je suchý vzduch. Po týdnu by již neměly být veškeré případné viry aktivní. Sám profesor Ždímal používá 7 respirátorů, na každý den jeden, které „točí“ pořád dokola. Chcete-li si zajistit dvojitou ochranu, respirátor přestříkejte alkoholovou dezinfekcí a ještě jej nechte týden odpočinout.

Dezinfekce UV zářením

Máte doma takzvané horské sluníčko? A pamatujete si, že „zabíjí bacily“? Výborně, to stále platí. Použitý respirátor stačí osvítit z každé strany 3 minuty. Viry i bakterie se zahubí. Totéž platí pro UVC lampu. Ta během 180 sekund zničí 99,9 % bakterií a virů. Hodí se tak nejen pro sterilizaci respirátorů, ale také na brýle, klíče, mobilní telefony nebo jiné drobné předměty. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která začíná na cca 500 Kč. Na druhé straně je to investice jednorázová.

Čistota bez práce

Existují i respirátory, které mají samosterilizační funkci. Co to znamená? Že s nimi nemusíte dělat vůbec nic. Mají spolehlivý ochranný filtr s membránou z nanovláken, která zachytí až 99,9 % virů. A aby toho nebylo málo, vrstva s akcelerovanou mědí z vnitřní a vnější strany respirátoru se zároveň postará o to, že případné viry zničí. Respirátor se tak neustále sám sterilizuje. Podle výrobce vydrží tento respirátor bez jakékoliv údržby až 30 hodin, neboli zhruba týden. Ani pak sice neztrácí svoji funkčnost, ale častým nošením může dojít k rozvolnění záušních gumiček, opotřebení nosního klipu a celkově k povolení přilnavosti masky. A to je to, co si nakonec musíte hlídat u každého respirátoru. Netěsnící ochranný prostředek může být sebelépe čistý, ale neochrání dostatečně ani vás, ani okolí. 

Pozor na velikost

Respirátor proto vždy vybírejte tak, aby vám dobře padl – neměl by nikde odstávat ani škrtit. Každý typ se většinou vyrábí v několika velikostech: nejčastěji s označením S, M a L. Nejuniverzálnější velikostí je M, která pasuje většině lidem. Těm, kteří mají větší obličej, se doporučuje zvolit L. Naopak dětem a dospělým s malým obličejem bude nejlépe sedět S. Pozor, většina čínských respirátorů se vyrábí v menších velikostech, které Evropanům mohou být příliš těsné.

 

Autor: Šárka Adámková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.