Roušky po očkování nevyhazujte. Budou nutné i po něm | Moje zdraví

Roušky po očkování nevyhazujte. Budou nutné i po něm

Roušky po očkování nevyhazujte. Budou nutné i po něm
Autor: istock.com
26. ledna 2021 • 06:00

Těšíte se, že po očkování proti koronaviru Covid-19 konečně zahodíte roušky? Tak růžová budoucnost nás bohužel nečeká. Podle informací výrobců vakcíny bude nutné je nosit i po očkování. Proč? Dozvíte se v článku.

Účinná vakcína je nezbytným krokem k ukončení pandemie koronaviru, a proto se také po celém světě rozjelo plošné očkování. To ale bohužel neznamená, že tím skončilo období nošení roušek.

Vše o očkování proti koronaviru čtěte zde.

Ukázalo se, že vakcíny Pfizer i Moderna jsou více než z 90 % účinné při prevenci symptomatického (příznakového) Covidu-19, jejich výrobci si ale zatím nejsou jistí, jestli brání také šíření viru mezi další lidi. Proto odborníci důrazně doporučují, aby všichni lidé nosili roušky – a to i ti, kteří byli naočkováni.

Seznam oficiálních příznaků koronaviru najdete zde.

„Studie firem Pfizer a Moderna sledovaly pouze to, kolik očkovaných onemocnělo virem Covid-19,“ říká Anne Rimoin, profesorka epidemiologie z Fielding School of Public Health v kalifornském Los Angeles. „To znamená, že je možné, že se někteří očkovaní koronavirem nakazili, ale neprojevily se u nich žádné příznaky. Tito lidé by pak mohli virus přenášet dál, aniž by o tom věděli,“ dodává expertka.

„Nějakou chvíli potrvá, než se vakcína bude široce distribuovat a dosáhne se stádové imunity (což navíc není zaručeno), takže pro zastavení šíření budou i nadále zásadní ochranné prostředky, jako jsou nošení masky a udržování bezpečné vzdálenosti od ostatních,“ vysvětluje Anne Rimoin. 

Nošení roušek je také důležité kvůli novým mutacím Covidu-19, které byly objeveny. Protože jsou považovány za infekčnější, mohou se snáze šířit mezi větší počet lidí, což platí i pro očkované jedince bez nasazených roušek.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.