Jak poznat astmatický kašel? | Moje zdraví

Jak se projevuje astma? Sedm příznaků astma bronchiale

Jak se projevuje astma? Sedm příznaků astma bronchiale
Astma provází dušnost, kašel, sípání a únava • Autor: iStock.com
3. listopadu 2017 • 06:00

Příznaky naznačující astma mohou být velmi nevinné a subjektivní, ani tak byste neměli nic nechat náhodě. Máme pro vás návod, jak je rozpoznat. Samozřejmě přesnou anamnézu může provést jen lékař, ale i tak je dobré si tento článek přečíst. Mohlo by se totiž stát, že se bez našich rad do ordinace vůbec nevydáte.

Astmatický kašel

Neustávající kašel může být známkou toho, že vaše dýchací cesty nejsou v pořádku. Zánět v dýchacích cestách způsobuje jejich zvýšenou citlivost, a tím pádem i vyšší pravděpodobnost kašle například v reakci na pyl, ale třeba i na parfém. Těmto příznakům se obecně říká alergické astma. Kašel ale může být i důsledkem kouření nebo známkou virové infekce. Pokud ale trvá více jak dva týdny, je pravděpodobné, že se jedná o astma. V tomto případě jsou většinou pro pacienty nejhorší noc a časné ranní hodiny. Chronický kašel je velmi nepříjemný a lidé k jeho tlumení potřebují obvykle inhalátor.

Sípání při astmatu

Sípání je známkou toho, že se vaše dýchací cesty ještě více zúžily a znovu to může souviset s astmatem. Sípání se projevuje spíše při výdechu než při vdechování. Tento stav může být ale také známkou chronické obstrukční plicní nemoci, jako je bronchitida, respirační infekce či alergie. Může být také reakcí na srdeční selhání a může se projevovat i jako reakce na některé léky.

Tento druh astmatu se objevuje zejména u dětí mladších tří let. Většina pediatrů bude v diagnostice astmatu u takto malých dětí velmi opatrná, zjistit správnou anamnézu je v tomto věku totiž velmi obtížné. V tomto případě se pak zjišťuje, zda jeden či oba rodiče také trpí nějakou formou astmatu.

Problémy s dýcháním

Příznakem astmatu může být i lehká či těžká dušnost. Podle odborníků může mít ale i řadu jiných příčin, jako jsou například obezita či srdeční problémy. Pokud se dušnost objevuje až po 50. roce života, pravděpodobně se o astma nejedná. Problémy mohou být způsobeny i soustavným a dlouholetým kouřením.

Nepříjemná bolest na hrudníku

Pokud při dýchání cítíte nepříjemnou bolest a tlak na hrudníku, může to být způsobeno zúžením svalů kolem dýchacích cest. V některých případech to může být známkou srdečního záchvatu. Kašlání a špatné dýchání může ale způsobit i refluxní kyselina ve vašem jícnu. Například po jídle nebo při delším ležení to pak může vyvolat stejné příznaky jako astma. Astma a refluxní choroba v jícnu se často objevují společně a nějakým způsobem spolu souvisí, i když lékaři zatím přesně neví jak. Přibližně 75 procent pacientů s astmatem trpí i refluxní chorobou jícnu.

Únava

Únava je často vedlejším symptomem astmatu. Kašel, sípání a snaha popadnout dech vás můžou dokonale vyčerpat. Navíc pokud se výše popsané příznaky objevují v noci, budete přes den nevyspalí a v práci toho asi moc neuděláte. „Noční problémy“ mohou být také příznakem chronické spánkové deprivace. Pokud nemáte klasické, výše popsané astmatické příznaky a jste silně unavení a v noci nemůžete spát, poraďte se vždy se svým lékařem.

Problémy s dýcháním po cvičení

Pokud se objeví charakteristické projevy, jako jsou kašel, sípání či bolest na hrudníku během cvičení či manuální práce, může se znovu jednat o příznak astmatu. Problémy se obvykle dostaví po pěti až patnácti minutách aktivního pohybu a pokud člověk odpočívá, za hodinu zmizí. Symptomy jsou obvykle horší v chladném prostředí. Dýchací cesty se ochlazují zvýšenou frekvencí dýchání spojenou se cvičením, a dostávají se tak do křeče a právě to vyvolává sípání a kašlání. Astmatici mohou před cvičením komplikacím zabránit použitím inhalátoru.

Namodralé rty či kůže

Namodralá kůže či rty je stav nazývaný odborně cyanóza. Tento stav znamená, že pacient nemá dostatek kyslíku. Jedná se už o opravdu závažný příznak a důsledek astmatu. Pokud na sobě tento příznak pozorujete, ihned vyhledejte lékaře. Cyanóza může být příznakem i dalších respiračních problémů, jako jsou například pneumonie či černý kašel. Objevuje se i u pacientů, kteří mají problémy se srdcem.

Kdy jít s astmatem k lékaři?

„Samozřejmě platí, že astmatici by neměli nic nechat náhodě a měli by se soustavně léčit. Mohou tak vést normální život, v omezené míře cvičit a dělat zkrátka věci, které chtějí,“ vysvětluje pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková.

Výše popsané příznaky byste neměli brát na lehkou váhu a pokud se u vás problémy s dýcháním vyskytují po delší dobu, určitě si k lékaři raději zajděte. Pokud je u vás astma prokázané, lékař vám doporučí vhodné léky a sestaví vám akční plán. Obecně platí, že příznaky se obvykle zhorší ve chvíli, kdy předepsané léky nepomáhají. Pacienti s těžší variantou astmatu musí být zkrátka na pozoru.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.