Koronavirus? V karanténě nám hrozí spíš obezita, varují odborníci | Moje zdraví

Koronavirus? V karanténě nám hrozí spíš obezita, varují odborníci

Koronavirus? V karanténě nám hrozí spíš obezita, varují odborníci
Autor: istock.com
21. dubna 2020 • 06:00

Kvůli nouzovému stavu a karanténním opatřením v Česku zůstávají stále tisíce lidí doma. A právě nedostatek pohybu může podle odborníků vést k přibírání na váze a zdravotním problémům. Víte, co přesně vám hrozí a proč?

Přestože některá opatření se už pomalu uvolňují, spousta lidí stále nechodí do práce, a téměř všichni omezili své sociální kontakty, stejně jako přirozený pohyb venku, v přírodě nebo v posilovnách, které jsou zavřené. A to náš organismus velmi těžce nese. „Kvůli nedostatku pohybu spaluje dospělý člověk v této době denně v průměru až o 400 kalorií méně,“ říká německý odborník na výživu Jennifer Aubert.

Velký průzkum o Češích v karanténě najdete zde.
O mýtech, které se o koronaviru šíří, čtěte zde.

Když je lednice na dosah

Když trávíme většinu času doma, lednici máme hned po ruce. Když k tomu přičteme obavy některých z nás z toho, co bude po koronavirové krizi, není divu, že pak zaháníme nudu a stres jídlem (a často i alkoholem). V takové situaci je pro nás navíc přirozené sahat po nezdravých potravinách – sladkostech, tučném mase, těstovinách a hotovkách. Toho si ostatně všimla také Světová zdravotnická organizace, která vydala doporučení k výživě během karantény.

„Jsou-li stále dostupné čerstvé produkty, zejména ovoce, zelenina a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, upřednostněte je před trvanlivými,“ píše se na stránkách WHO. Nabádá lidi také k tomu, aby omezili přísun soli, cukr a tuků. „Z volného cukru by mělo ideálně pocházet méně než 5 % celkového přívodu energie (cca 6 čajových lžiček). Pokud toužíte po něčem sladkém, ovoce by mělo být vždy první volbou,“ radí například organizace. Doporučuje také, aby se lidé vyvarovali alkoholu a dbali na správný pitný režim.

Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Jste zvyklí cvičit? Pak máte vyhráno

Dva až tři týdny bez cvičení a nevyvážená strava nemusí mít nutně okamžitý dopad na postavu. Pokud však současná situace potrvá déle, může dojít ke zpomalení metabolismu, nárůstu hmotnosti a úbytku svalů. Jak rychle k tomu dojde, je u každého individuální – záleží na tom, jak moc jsme byli aktivní před příchodem koronaviru. Lidé, kteří jsou zvyklí se hýbat častěji, budou mít lépe fungující metabolismus než někdo, kdo udělal denně sotva pár kroků.

Problém pro všechny lidi bez rozdílu je i nabourání pravidelného denního režimu. Lidé ztrácejí přehled o čase a jedí tehdy, kdy mají hlad, bez ohledu na to, kolik je hodin. Obchodní řetězce navíc potvrzují, že k obvyklým nákupům piva a vína se nově přidala i vodka a rum. K alkoholu mají lidé tendence jíst větší porce jídla – a tím všechno ještě zhoršují.

Graf vývoje nákazy v Česku najdete zde.

Varující je i to, že lidé, kteří nyní přibírají na váze, riskují, že na ně bude mít případná nákaza koronavirem špatný fyzický dopad. S nadváhou a následně obezitou totiž roste riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění, což jsou přesně rizikové faktory, které výrazně zvyšují úmrtnost na koronavirus.

Co s tím? Vyzkoušejte naše desatero

1. Snažte se naplánovat svůj denní režim co nejpřesněji. Vstávejte pokud možno ve stejnou dobu a stejně si rozložte i jednotlivá jídla.

2. Nezapomínejte na svačiny, ale odlehčete je – vyvarujte se pečiva a sladkostí.

3. Každý den si vyhraďte alespoň dvacet minut na cvičení. Cvičit můžete s pomocí nejrůznějších online lekcí – zvolte si klidnější jógu nebo něco náročnějšího, pokud jste trénovaní. Pokud vám chybí náčiní, můžou vám místo činek posloužit i PET lahve naplněné vodou.

4. Vyhýbejte se alkoholu nebo ho popíjejte s mírou.

5. Pokud to aspoň trochu jde, dopřejte si pohyb na čerstvém vzduchu, byť s rouškou. I svižná, krátká procházka je lepší než nic. Cestou se ale vyhýbejte početnějším skupinkám lidí.

6. Jestliže máte pocit, že pořád něco ujídáte, začněte si vést záznamy toho, co sníte. Při jejich přečtení vás na další výlet do ledničky přejde chuť.

7. Zabavte se, abyste nemuseli stále myslet na jídlo. Věnujte čas práci, dětem, úklidu, restům, které jste v normálním režimu nestíhali zařídit. Zahrajte si s rodinou stolní hry nebo se podívejte na film (bez slaných dobrot!)

8. Nestresujte se. Pokud víte, že sledování aktuálního dění má negativní vliv na vaši psychiku, nemějte věčně zapnutou televizi a nepročítejte zprávy na internetu. Odpočiňte si, vyzkoušejte meditaci nebo si třeba zazpívejte. Dělejte to, co vám zvedne náladu.

9. Často větrejte. Při častém pobytu doma se může stát, že si takzvaně vydýcháme vzduch. Mozek pak nepracuje tak, jak má, a my máme tendenci být línější, často dokonce i usínat. Dopřejte si čerstvý vzduch nebo poseďte chvíli na balkóně.

10. Dodržujte pitný režim. Když budete pravidelně pít (nejlépe čistou vodu), váš žaludek bude mít pocit, že je plný, a vy nebudete mít tendence ho pořád krmit jídlem.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.