Většina lidí při jídle spěchá a ničí si zdraví. Víte, proč a jak zpomalit? | Moje zdraví

Většina lidí při jídle spěchá a ničí si zdraví. Víte, proč a jak zpomalit?

Většina lidí při jídle spěchá a ničí si zdraví. Víte, proč a jak zpomalit?
Autor: iStock.com
23. ledna 2020 • 06:00

Možná máte pocit, že rychlé jedení šetří čas a v získaných minutách můžete dělat mnoho zajímavějších věcí. Jenže spěch při jídle se negativně odráží na lidském zdraví. Ten, kdo hltá, je více ohrožen obezitou a rozvojem takzvaného metabolického syndromu, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky a cévní mozkové příhody. Jak dlouho jíst a jak zpomalit?

​Průměrný Brit stráví podle průzkumů 41 minut jídlem – a tím je myšleno veškeré stravování. Snídani tak zvládá za osm minut, necelých čtrnáct minut pak dá obědu a zbytek – tedy necelý dvacet – minut stráví u večeře. Američané jsou na tom lépe, jídlu věnují hodinu a čtrnáct minut, nicméně ani to podle odborníků není dostatek.

Vašemu žaludku totiž trvá nějakou dobu, než začne registrovat, že se plní. Přibližně dvacet minut. Až poté je schopen vyslat do mozku signál, kdy je potravy dost. Pokud jíte rychle, může se stát, že už jste vlastně syti, ale váš mozek to ještě neví. Což logicky vede k přejídání a to znamená kila navíc.

Pokud zpomalíte, necháte žaludku čas, aby si uvědomil, že je čas jídla. Jídlo by mělo trvat nejméně dvacet minut. Během tohoto času se váš zažívací systém nastartuje tak, aby fungoval efektivně a o sytosti informoval včas.  Jednoduché, nikoliv ovšem snadné. Pro člověka, který byl dosud zvyklý jíst v poklusu, bude dvacet minut asi dost vysoká meta. Přinášíme pár tipů. Jak při jídle zpomalit.

Pořádně vše kousejte

Vzpomínáte, jak jste jako děti při štědrovečerní večeři žvýkali každý kousíček kapra, abyste náhodou nespolkli kost? Úplně na kašičku samozřejmě sousta žvýkat nemusíte, zkuste si ale někdy uvědomit, jak moc úsilí věnujete rozmělnění potravy v ústech. Chápeme, že při obědě s kolegy se vám asi nebude chtít žvýkat o deset minut déle než ostatní. Vyzkoušejte to ale doma při večeři nebo při svačinách, kde vás okolnosti tolik tlačit nebudou.

Najděte si své místo

Zkuste se zamyslet nad tím, která jídla kde jíte. Obědváte u pracovního stolu a díváte se do monitoru? Večeříte u televize? Snídáte v poklusu, zatímco připravujte dětem svačiny? Zkuste si vybrat jedno jídlo za den vychutnat si ho o samotě a v tichu. Tak budete moci zapojit všechny své smysly – jídlo budete vnímat očima, všimnete si barev, konzistence, pocítíte vůni a chuť a možná díky tomu nebudete muset tolik solit, sladit nebo používat další dochucovadla.  

Povídejte si

Ačkoliv si někteří z nás pamatují ze školky „dobré chutnání a žádné povídání“, jako dospělí se tím rozhodně neřiďte a při jídle netrvejte na hrobovém tichu. Společné večeře s partnerem nebo s celou rodinou mohou být skvělou příležitostí k tomu probrat den a strávit nějaký čas spolu. Odložte telefony, odložte čtení a povídejte si.

Spočítejte si to

Pokud patříte k těm, kteří mají rádi čísla, může vám vyhovovat následující tip: Každé sousto kousejte dvacetkrát. Při žvýkání odkládejte příbory. A ještě jedna statistika vyplývající z nedávné studie:

Ženy, které jedly rychle, zkonzumovaly 646 kalorií za 9 minut.

Ženy, které jedly pomalu, zkonzumovaly 579 kalorií za 29 minut.

Takže o dvacet minut déle, ale o 67 kalorií méně. A to bez jakéhokoliv vědomého omezení. Takže ti, kteří nejsou úplně motivováni zdravotními benefity, by mohli slyšet alespoň na redukci váhy!

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.