Chcete darovat krev? V těchto případech to raději odložte | Moje zdraví

Chcete darovat krev? V těchto případech to raději odložte

Chcete darovat krev? V těchto případech to raději odložte
Autor: istock.com
4. září 2021 • 06:00

Darování krve je nesmírně ušlechtilou a záslužnou činností a zdravotnická zařízení i pacienti, kteří krev či její složky potřebují, jistě ocení každé jedno darování. Jsou ale situace, kdy by měl dárce krve darování raději odložit – ať už ve svém vlastním zájmu, nebo v zájmu potenciálních příjemců krve.

Cestování

Pokud jste se v nedávné době vydali do zahraničí, zejména pak do exotických zemí, darování krve je potřeba odložit. Při cestách po Evropě minimálně na měsíc, při cestách mimo Evropu dokonce až na půl roku. Důvodů je přitom více – jednak je to únava po cestě s větším rizikem kolapsů, ale také riziko infekce pro příjemce vzhledem k inkubační době onemocnění, kdy se dárce může cítit zcela zdráv, ale už je nosičem a přenašečem.

Video se připravuje ...
Jaké rozlišujeme krevní skupiny?VIDEO 

Očkování

Důvodem k odložení darování krve je i absolvování očkování. U běžných očkování by mělo jít o týdenní pauzu, u očkování proti žloutence se doporučuje obvykle měsíc. V případě očkování proti Covid-19 pak záleží na typu vakcíny. „Na základě doporučení Společnosti pro transfuzní lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně je stanoven odstup sedmi až osmadvaceti dnů od vakcinační dávky. V případě mRNA vakcín, tedy Pfizer a Moderna, a proteinových vakcín, což je Novavax a Sanofi, je to týden. V případě vektorových vakcín Astra Zeneca a Johnson & Johnson je ale interval celých 28 dnů od každé vakcinační dávky,“ vysvětluje MUDr. Štefan Repovský, primář hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Klíště

Jedním z důvodů pro odmítnutí zájemce o darování krve je dokonce i přisáté klíště, po jehož odstranění by dárce neměl darovat krev jeden měsíc. V případě, že bylo klíště infikované a dárce se nakazil klíšťovou encefalitidou nebo boreliózou, může být vyřazen i na více než 6 měsíců. „V případě boreliózy mohou zájemci znovu darovat krev po šesti měsících od uzdravení, což může být i více než rok po prodělání nemoci,“ vysvětluje Ing. Markéta Matušů, vedoucí provozu transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín, s tím, že za uzdraveného člověka se považuje ten, jehož výsledky krevních testů nevykazují žádné abnormality.

Bolesti, nachlazení či opar

Pokud jste v uplynulých dnech nebyli úplně ve formě, pak je vhodné darování krve na týden či dva odložit. To platí třeba pro případ, že jste byli nachlazení, užívali léky na bolest nebo měli například opar.

Operace, zákroky, porod

Pokud jste podstoupili operaci, ale třeba i pouhou endoskopii, měli byste darování krve odložit o půl roku. Totéž platí například i po porodu nebo třeba po tetování či aplikaci piercingu. V případě trhání zubů byste si měli dopřát pauzu alespoň na jeden týden.

Infekční a jiná onemocnění

Pokud jste prodělali infekční mononukleózu nebo například žloutenku typu A, v darování krve budete omezeni na jeden rok. Například při onemocnění Covid-19 je to pak jen několik týdnů. „V případě onemocnění Covid-19 mohou dárci přijít po 14 dnech od uzdravení, tedy od odeznění všech příznaků, nebo po 1 měsíci od pozitivního PCR testu,“ vysvětluje primář Štefan Repovský.

Kdo může darovat krev

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let, kteří jsou naprosto zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun.

Video se připravuje ...
Chudokrevnost neboli anémie. Jaké jsou příčiny?VIDEO 

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.