Máte vysoký tlak v rodině? Pak si ho raději hlídejte | Moje zdraví

Máte vysoký tlak v rodině? Pak si ho raději hlídejte

Máte vysoký tlak v rodině? Pak si ho raději hlídejte
Autor: istock.com
30. května 2021 • 14:00

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je onemocnění, při kterém je zvýšený tlak krve v tepnách. Většina lidí ani neví, že vysoký tlak mají, protože není provázen bolestmi a jasnými příznaky a většinou se zjistí až na běžné kontrole u lékaře. A přitom může neléčený vysoký tlak způsobit infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici. Je tedy na místě otázka, zda se máme více hlídat, pokud některý člen z rodiny trpí vysokým tlakem. 

Geny na tlak mají vliv „Je známo, že vysoký tlak často postihne více členů jedné rodiny. Hodnota krevního tlaku se do jisté míry dědí, asi tak jako např. výška postavy nebo inteligence," říká MUDr. Petra Vysočanová z Interní kardiologické kliniky FN Brno. "Je prokázáno, že kromě několika vzácných syndromů se ale nejedná o klasickou dědičnost, která se vyskytuje u jiných onemocnění (např. hemofilie). Dědičná složka hypertenze je zprostředkována více geny, které nesou jen určitý stupeň zvýšeného rizika vzniku nemoci a navíc na výskyt vysokého tlaku působí další vlivy, např. příjem soli nebo obezita,“ vysvětluje lékařka.

Video se připravuje ...
Čtyři způsoby, jak snížit tlak bez lékůVIDEO 

Jak se zbavit nadměrného solení? Více čtěte zde.

Odhaduje se, že samotná dědičnost se podílí na hodnotě krevního tlaku asi v 80 % a zevní vlivy ve 20 %. Pravděpodobnost postižení člena rodiny, v níž se vyskytuje hypertenze, je asi 50 %.  U mladých osob ve věku 20–49 let s oběma rodiči hypertoniky bylo zjištěno asi 4 × vyšší riziko rozvoje hypertenze. 

Méně solte a měřte si tlak

Co mohu pro sebe udělat, pokud patřím mezi ty, kteří mají zvýšené riziko vzniku vysokého tlaku? Na prvním místě je dobré myslet na zdravý životní styl s pravidelnou fyzickou aktivitou a omezit nadbytečný přívod soli. Důležité je také si krevní tlak pravidelně měřit. „Pokud si budete pravidelně měřit krevní tlak kvalitním a validovaným tlakoměrem a naměříte více než jednou vyšší hodnoty (140/90 mmHg a více) navštivte praktického lékaře. Včasné zahájení léčby hypertenze a důsledná kontrola krevního tlaku může zabránit rozvoji budoucích komplikací,“ dodává MUDr. Petra Vysočanová. K přesnému měření můžeme doporučit např.  tonometry OMRON M6 Comfort s AFib nebo M7 Intelli IT s AFib, vybavené inovativní Intelli manžetou pro přesné měření, tak detekcí fibrilace srdečních síní, což napomáhá předcházet mozkové mrtvici.

Příčina hypertenze je tedy komplexního původu. Svou roli zde může sehrát, jak rodinná dispozice, tak i nesprávný životní styl.  V případě genetických předpokladů k vysokému tlaku je však na správnou životosprávu dbát o to více a jakékoliv problematické příznaky nepodceňovat. Pro více informací můžete navštívit webové stránky www.krevnitlak.cz.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.