Alergie letos začaly dříve, nejsou ale horší! Kdy ji řešit v lékárně a kdy k lékaři? | Moje zdraví

Alergie letos začaly dříve, nejsou ale horší! Kdy ji řešit v lékárně a kdy k lékaři?

Alergie letos začaly dříve, nejsou ale horší! Kdy ji řešit v lékárně a kdy k lékaři?
Autor: istock.com
19. dubna 2024 • 06:00

Alergie letos kvůli brzkému počasí začaly dříve. Alergenů ale není v ovzduší více než jindy. Nejvíce bylo tak jako vždy na začátku jara pylu břízy. Nyní začala plná sezóna květu dubu, jehož pyl může zkříženou reakcí prodlužovat období potíží osob alergických na pyl břízy. 

"Aaergie začaly tento rok dříve, větší nárust pacientů s alergiemi ve srovnání s minulým rokem nepozoruji, průběh je individuální u každého pacienta, u někoho těžší, u někoho lehčí, obecně nemám pocit výrazně zhoršeného průběhu," potrvzuje Mudr. Soňa Paluříková z Alensa.cz

Také podle Ing. Adriána Dobolyho odborníka na imunitu z biotechnologické laboratoře Natures.se počet alergiků neustále zvyšuje a pravděpodobně bude tento trend přetrvávat. Letošní nástup jara byl obzvláště rychlý, teplé dny připomínaly spíše léto, a i díky tomu jde o velký nápor pro alergiky.

Jak poznáte alergii?

Trpíte alergií? A jste si jistí, že ji poznáte od nachlazení? Pokud se u vás potíže, které by mohly souviset s reakcí na pyly nebo třeba slunce, opakují, pak si první rok můžete pomoci sami v lékárně. Poradíme vám jak.

Pokud víte, že trpíte alergií, pak vám asi váš alergolog navrhl léčbu, pravděpodobně ve formě tablet či spreje. Jestliže alergii ještě potvrzenou nemáte, pak si můžete po poradě s lékárníkem vybrat účinný přípravek – na alergickou rýmu zejména nosní kapky a nosní spreje nebo perorálně podávaná antihistaminika, která si též můžete v malých baleních koupit v lékárně. Existují pomocné postupy – např. mořská voda v nosních sprejích, která je určená k opláchnutí nosní sliznice od alergenů.

O zdravotních rizicích spojených s alergií čtěte zde.

Chraňte nos před rýmou

„Volně prodejné jsou i nosní kortikosteroidy, které jsou určeny pro dospělé. Jelikož jejich účinek nemusí nastat ihned po jejich aplikaci – obvykle to bývá po 3–4 dnech trvalého používání, doporučuje se jejich nasazení několik dnů před očekávaným začátkem pylové sezóny, aby se předešlo rozvoji příznaků alergické rýmy,“ vysvětluje farmaceutka Ivana Lánová z BENU lékárny v Mladé Boleslavi. Je možné na začátku léčby, než nastoupí účinek lokálního přípravku, užít ještě celkově působící antihistaminikum, například Claritine. Vyznačuje se relativně rychlým nástupem účinku proti projevům senné rýmy či kopřivky. Užívá se jednou denně.

Vše o alergické rýmě čtěte zde.

K lékaři zajděte včas

Člověk může začít být alergický kdykoli v průběhu života, spousta lidí si tak ze začátku ani neuvědomuje, že se o alergii jedná. Otálet s léčbou se ale nemusí vyplatit. „Pokud má člověk pocit, že trpí oční alergií, měl by co nejdříve navštívit očního lékaře. Předepsané oční kapky nebo léky v naprosté většině případů nepříjemné příznaky alespoň výrazně utlumí, pokud je zcela neodstraní. Dlouhodobě neléčená oční alergie může však vést k vážným komplikacím, kdy alergický zánět postihne i rohovku. To dokonce může vést k závažnému postižení oka i s trvalými následky na kvalitě zraku,“ varuje Pavel Stodůlka a odpovídá tak záporně na otázku, zda člověk zvládne své potíže s alergií léčit jen sám s volně prodejnými léky.

O nejčastějších chybách, kterých se dopouštíme v péči o zrak, čtěte zde.

Z neléčené alergie vzniká astma

Alergie projevující se na dýchacím ústrojí může mít závažný dopad na plíce. Problém je, že například takzvanou sennou rýmu mnoho lidí považuje za banální onemocnění a nevěnuje jí pozornost. To je špatně. Pokud totiž alergik pociťuje potíže i mimo období pylů, znamená to, že má zřejmě alergii také na něco jiného. A neléčená alergie zatěžuje organismus, zejména plíce, a může vést ke vzniku astmatu.

Více o astmatu čtěte zde.

Proto – pokud se vám každý rok potíže vracejí, řešte je, poraďte se s praktikem a běžte na alergologii. Není hrdinství tři měsíce v roce kýchat a tvrdit, že nechcete „žádnou chemii“. Je dost možné, že svou alergii dovedete až do stádia astmatu, a pak se bez té obávané „chemie“ doslova ani nenadechnete.

Pokud máte stanovenou diagnózu alergie, nepodceňujte ani mírné projevy. Důsledně je lečte, nepřestávejte užívat léky bez porady s lékařem. Obavy z návyku nebo vedlejších účinků kvalitních léků proti alergii jsou zbytečné.

Nevěřte neodborným doporučením a „zaručeným“ doplňkům stravy. Mohou být pro alergika nejen neúčinné, ale dokonce mohou vést k alergické reakci.

Jednou zmožností, jak tělu pomoci, aby se alergií lépe vypořádalo jsou beta glukany. "Jde o polysacharidy, které stimulují přirozenou imunitní odpověď působením na několik složek imunitního systému," vysvětluje Ing. Adrián Doboly z biotechnologické společnosti Natures.

Nacházejí se například v obilovinách a kvasinkách, ale ne v takovém množství a v takovém stavu, že imunita z nich těží. Pracují pouze ve vysoké koncentraci (vysoká čistota) a ideálně je to tehdy, když jsou opravdu malé (získané mikronizací), aby se mohly dostat dále do těla trávicím traktem.

I když akergii rozhoně přímo neléčí, jejich pravidelné užívání může přispět ke snížení alergií a jejich projevů. Když však začnou pracovat, chvíli to trvá. Proto je v pořádku, pokud lidé trpící sennou rýmou začnou užívat doplňky stravy s mikronizovaným beta glukanem dříve, než vše rozkvete.

Autor: Marie Bezděková, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.