Alergie na pyl může ve výjimečných případech končit i smrtí | Moje zdraví

Alergie na pyl může ve výjimečných případech končit i smrtí

Alergie na pyl může ve výjimečných případech končit i smrtí
I obyčejná alergie na pyl může být nebezpečná • Autor: iStock.com
4. května 2018 • 10:00

Pylová sezóna už je zase v plném proudu. Senná rýma, slzení a pálení očí trápí značné procento populace. Řeknete si možná, že to není nic hrozného, tak si pár měsíců v roce „zasmrkáme“, no a co? Alergie na pyl ale může skončit i tragicky.

Pylová alergie může mít hodně závažný a nebezpečný průběh. Největší problémy mají hlavně pacienti s obtížně léčitelným astmatem (OLA). „Existují jedinci, na které běžná léčba neúčinkuje. U nich pak v pylové sezoně může nastat těžce zvladatelný astmatický záchvat, který může končit i smrtí. Naštěstí těchto pacientů je málo, 5 až 7 procent nemocných s astma bronchiale, a jsou záhy rozpoznáni a léčeni ve specializovaných pracovištích,“ říká Karola Haasová z Centra imunologie a mikrobiologie Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.

Může na alergii pomoci homeopatie?

Můžeme vystrnadit tento typ alergie ze svého života i bez léku? Lékařka vysvětluje, že se mu bránit nelze, pokud tedy nechcete strávit pylovou sezonu v uzavřené místnosti bez oken. „A když máte jasně prokázanou pylovou alergii alergologickým vyšetřením a s klinickými projevy pylové alergie, nevěřte prosím na homeopatii a "přírodní léčitelství". Chyba v genech, kdy imunitní systém nerozezná, že pyl není nepřítelem, „šaman“ nevyléčí. Navíc v současné době existují absolutně bezpečné léky a spreje, které drží vaší alergii na uzdě a nedopustí například vzniku výše zmiňovaného obtížně léčitelného astmatu,“ říká Karola Haasová.

Co je to OLA?

Podívejme se nyní ještě podrobněji na výše uvedené astma označované zkratkou OLA. Tento typ astmatu je velmi těžce léčitelný a komplikace jsou v některých případech způsobeny i špatně stanovenou diagnózou či jeho nesprávnou léčbou. Pacienti mají obvykle velmi silné obtíže, které jim zabraňují běžně fungovat. Tito jedinci se pořádně ani nevyspí, a to i přesto, že jsou na nich aplikovány nejmodernější léčebné postupy a jsou jim podávány dávky glukokortikosteroidů.

Faktem je, že léčba pacientů s nejtěžšími formami astmatu je velmi obtížná. Pořádně vyléčit se v podstatě nedá, ale lékař jej může mít pod neustálou kontrolou a zmírnit příznaky onemocnění, které narušují pacientovy denní aktivity.

Jak se silné astma projevuje?

Pacienti mají obvyklé silný astmatický kašel, který je známkou toho, že jejich dýchací cesty nejsou v pořádku. V souvislosti s naším tématem pak mluvíme o takzvaném alergickém kašli. Zúžené dýchací cesty vyvolávají i problémy s dýcháním.

Pacienti s OLA mohou pociťovat i nepříjemnou bolest na hrudníku. Jedním z vedlejších symptomů astmatu je pak i únava, neboť kašel a snaha popadnout znovu dech nás můžou velmi vyčerpat. U pacientů se mohou objevit i namodralé rty či kůže. Tomuto stavu se odborně říká cyanóza, která je způsobená tím, že pacient nemá dostatek kyslíku. Jedná se o velmi vážný příznak astmatu. Výše popsané problémy byste neměli podceňovat, pokud se u vás objeví a nemůžete se jich zbavit, rozhodně vám doporučujeme co nejdříve vyhledat lékaře.

V roce 2006 bylo vytvořeno Národní centrum pro těžké astma sdružující celkem 9 pracovišť při fakultních a krajských nemocnicích: FN Motol a Krč, FN Hradec Králové, FN Plzeň, České Budějovice, Pardubice, Liberec, FN Brno, FN Olomouc, FN Ostrava.

„V roce 2009 přibylo desáté, především na dětské pacienty zaměřené centrum ve FN Motol. Hlavním posláním těchto center je zajištění vysoce specializované diagnostické a léčebné péče o pacienty s podezřením na obtížně léčitelné astma,“ sděluje imunoložka.



Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.