Prasečí chřipka: Příznaky, nákaza, projevy, léčba | Moje zdraví

Prasečí chřipka

Prasečí chřipka, chřipka H1N1 nebo také Mexická chřipka. Tato nemoc se poprvé objevila roku 2009 v Mexiku a je podobná běžné chřipce.

Příznaky

Prvotní příznaky nastupují rychle, objevují se nevolnost, únava, bolest hlavy, bolest v krku a na hrudi, světloplachost, vysoká horečka, zimnice, zvracení a někdy průjem či zácpa. Při vážnějším průběhu, kdy je dobré vyhledat lékaře, se můžou objevit dušnost, velká únava, bolest na hrudi nebo závratě.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

dýchací cesty, plícepři těžím průběhu i srdce a ledviny

Inkubační doba

8 dní.

Léčba

Léčba je stejná jako u běžné chřipky. Důležité je nemoc vyležet, zůstat v klidu, snižovat horečku a dostatečně pít.

Léky

Nemocnému se mohou podávat léky jako na běžnou chřipku – pro snižování teploty a pro uvolnění bolestí celého těla. Nejpoužívanějšími léky jsou Panadol a Paralen. Někdy lékař doporučí užívání protivirových léků, konkrétně oseltamivir a zanamivir, které jsou na předpis. Zabraňují komplikacím, které může prasečí chřipka způsobit.

Domácí léčba, bylinky a homeopatika

Existuje spousta účinných způsobů, jak si pomoci bylinkami nebo homeopatiky. Více čtěte v tomto článku.

Vyšetření

Někdy může lékař doporučit vyšetření na chřipku, které se provádí výtěrem sekretu z nosu nebo odběrem krve. Provádí se však pouze při vážnějším průběhu chřipky.

Očkování

Vakcína je ve vývoji, měla by působit jak na prasečí, tak na ptačí chřipku.

V těhotenství

Pokud se žena v těhotenství nakazí prasečí chřipkou, měla by zajít k lékaři, aby jí předepsal vhodné léky. Prasečí chřipka je pro ni však stejně zvládnutelná jako běžná chřipka.

Inkubační doba

8 dní

Délka léčby

5 - 7 dníu starších a oslabených lidí déle
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Stejně jako běžná chřipka může oslabenému člověku způsobit vážnější komplikace. Vždy záleží na zdravotním stavu pacienta. Prasečí chřipka může způsobit těžký zápal plic nebo velké potíže s dýcháním, jelikož zasahuje až do plic, při tomto zápalu plic jsou nejen velmi oslabení jedinci ohroženi na životě.

Prevence

Nejdůležitější zásadou je hygiena jako mytí rukou a udržování imunity a celkového stavu těla, tzn. dostatečně spát, žít aktivně a vyhýbat se stresu. Dobré je také vyhýbat se nemocným lidem. V průběhu chřipkových epidemií se vyhýbat místům s vysokou koncentrací obyvatelstva.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud se horečka do 3 dnů nezlepší a pokud začnete pozorovat další příznaky, jako jsou dušnost, příliš velká únava, bolest na hrudi nebo závratě.

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.