Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Kručení v břiše

20. května 2020 • 13:16

Jste-li pravidelně přerušeni zvukem vlastního žaludku, možná vás zajímá, co se uvnitř těla děje. Ujišťujeme vás, že kručení v břiše je naprosto normální, i když někdy může způsobit určité rozpaky. Co ale tyto zvuky podněcuje a mohou být známkou něčeho vážnějšího?

Příčiny

Borborygmus je odborný název pro zvuky ozývající se obvykle během trávení ze žaludku, tenkého nebo tlustého střeva. Tento řecký výraz, českým vyjádřením kručení v břiše, je vlastně pohyb plynů a natrávené potravy. Všechny zmíněné orgány se totiž pravidelně, někdy pomalu, jindy rychleji, stahují (tzv. peristaltika), aby se potrava rovnoměrně smíchala s enzymy trávicí soustavy a rovněž z důvodu vypuzení škodlivin ven z těla. Nenechte se ovšem mýlit, i prázdný žaludek se občas stahuje a dává o sobě vědět společně s pocitem hladu hlasitým kručením.

Samotný příznak kručení v břiše není důvodem k obavám, tyto doprovodné symptomy trávení jsou neškodné a opravdu se jedná pouze o pohyb vzduchových bublin, jež můžeme do těla dostat společně s jídlem. Zpravidla se v lidském těle pohybuje až dva litry plynů. Mimo jiné se do střev dostávají prostřednictvím krve a samozřejmě při kvašení v tenkém střevě, kdy tělo produkuje vodík a v tlustém střevě metan. Nadýmání a plynatost iniciují zejména některé druhy potravin jako jsou: luštěniny, zelí, sýry, vejce a při intoleranci laktózy také mléčné výrobky.

Vliv stresu

Kručení v břiše může být způsobené též nadmírou stresu (psychosomatické onemocnění). Právě ve stresových situacích totiž můžeme spolykat při nepravidelném dýchání větší množství vzduchu, to se dostane do žaludku a střev, kde vyvolává pocit nafouknutého břicha. Bohužel se průvodní zvukové jevy často ozývají v neméně vhodné okamžiky. Samotné stahy žaludku probíhají automaticky, z menší části však je tato činnost řízena i hormonálně (podvěskem mozkovým), jedná se o projev jakéhosi napětí či úzkosti. Ve výjimečných náročných situacích mohou pomoci uklidňující léky na nervy, které tlumí dopaminové receptory ve střevech.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud „obyčejné“ kručení v břiše doprovází nevolnost, zvracení, zácpa nebo naopak průjem, někdy dokonce i horečka, pravděpodobně se jedná o vážnější onemocnění. Vyskytne-li se u vás kterýkoliv z těchto příznaků nebo navíc bolest břicha, kontaktujte svého lékaře. Okamžitá lékařská péče vám může pomoci zabránit závažným komplikacím.

Vše o různých příčinách bolesti břicha čtěte zde.

Autor: peš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.