Zdravé návyky štíhlých lidí. Jak na perfektní postavu bez diet? | Moje zdraví

Zdravé návyky štíhlých lidí. Jak na perfektní postavu bez diet?

Zdravé návyky štíhlých lidí. Jak na perfektní postavu bez diet?
Autor: istock.com
25. února 2021 • 14:00

Trápí vás kila navíc a dieta je součástí vašeho života v podstatě odjakživa? Možná v tom je zakopán pes. Ona totiž v podstatě každá dieta vede k jojo efektu, pokud ji přestanete držet. A naplánovat si nějaký přísný režim napořád je také nesmysl. Mnohem lepší je zaměřit se na zdravé návyky – třeba lidí, kteří jsou přirozeně štíhlí a s dietami si hlavy nelámou. Jaké to přesně jsou?

Nezakazují si potraviny

Keto dieta, nízkosacharidová dieta, bezlepková dieta, military dieta… většina hubnoucích plánů je založena na vynechávání nějaké skupiny potravin nebo na dramatickém snížení denního energetického příjmu. „Lidé si často spojují hubenost s přísnou dietou,“ říká Anna-Leena Vuorinen, vědecká pracovnice ve finském technickém výzkumném středisku VTT, která spolupracovala na výzkumu v laboratoři Food and Brand Lab. „Vysoce restriktivní chování však není účinné ani dlouhodobé.“ Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří jsou na sebe příliš přísní, mívají větší chuť na jídlo, jsou více ohroženi přejídáním a některými příznaky poruchy příjmu potravy. Dlouhodoběji jsou v udržování zdravé váhy méně úspěšní než ti, kteří svoji váhu neřeší.

Podobný názor má výživový poradce Petr Havlíček. Pokud má člověk správně nastavený a vyvážený jídelníček a nejsou pro to zdravotní důvody, není důvod, aby se člověk přísně vyhýbal nějakému jídlu. Ať už je to sladké nebo třeba pizza. „Nevidím důvod, proč si nedat, co nám chutná. Jak říká kolega Roman Vaněk – neexistují špatné potraviny, existuje jen špatné množství,“ vysvětluje odborník. Pokud si chceme takovou potravinu dát, musíme ale vědět, že zvládneme mít celou situaci pod kontrolou. „Tedy sníst kousek dobré čokolády, a ne celou tabulku, následující den další a po takovém týdnu opět nešťastně začínat s redukční dietou,“ říká specialista.

Poslouchají své tělo

Pokud tedy přirozeně štíhlí lidé nedrží dietu, co tedy dělají? Podle výzkumů Food and Brand Lab je odpověď jednoduchá: Často jedí ve chvíli, kdy mají hlad. Považte! Neznamená to ovšem čekat na to, až vám prázdný žaludek začne kručet tak, že to slyší celé okolí. Tito lidé umí vnímat signály těla opravdu včas. Zároveň se na jídlo soustředí, jedí pomalu a stejně jako pocit hladu umí včas rozpoznat i to, kdy mají dost. Stejně tak si uvědomují, které potraviny jim dodají energii na celý den a které přinesou jen krátkodobý pocit slasti a pak únavu. Tomuto výživovému směru se říká intuitivní stravování. Více o něm čtěte v tomto textu:

Šest rad, které vám pomohou zhubnout bez diety, najdete zde.

Jedí opravdové jídlo

Možná si říkáte: A co jiného by měli jíst? Když si ale pod „opravdovým“ představíte to, které nebylo průmyslově zpracované, pak jste na stopě. Tedy libové maso, zeleninu, ovoce, bílé mléčné výrobky. Žádné konzervy, když jogurt, tak bílý, bez přidaného cukru a ochucený čerstvým ovocem. Když cereálie, tak nepražené, nedoslazované. Žádné hotové bagety nebo sendviče, žádné mražené pizzy, pokud na něco takového mají chuť, připraví si to sami.

Vaří domácí jídla

A to je další zvyk, který z výše uvedeného výzkumu vyplývá: Přirozeně štíhlí lidé si často připravují jídlo sami. Jedině tak mají pod kontrolou vše, co jejich pokrm obsahuje: množství cukru, soli, dochucovadel, bílé mouky a podobně, ale také poměr bílkovin, tuků a sacharidů. To potvrzuje i další výzkum z univerzity Johnse Hopkinse: Lidé, kteří vaří doma šest nebo sedm večeří v týdnu, jedí zdravěji a konzumují méně kalorií než ti, kteří nemají nad svou stravou takovou kontrolu.

Hýbou se

I když nechodí do fitka, zdá se, že štíhlejší lidé spálí více kalorií během dne při různých druzích pohybu. Takového, který bychom ale nenazvali přímo cvičením. Chodí do práce část cesty pěšky, pracují na zahradě, mají psa, věnují se nějaké další činnosti doma. Potvrzuje to výzkum z Mayo Clinic a Arizonské státní univerzity. Takové činnosti mohou spálit až 1 000 kalorií denně, což je jeden Big Mac. Takže kdykoliv můžete, hýbejte se. Pak vám i ta „nezakázaná“ čokoláda bude lépe chutnat.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.