V Česku přibývá obézních dětí. Je šance na změnu? | Moje zdraví

V Česku přibývá obézních dětí. Je šance na změnu?

V Česku přibývá obézních dětí. Je šance na změnu?
Autor: istock.com
18. února 2021 • 12:00

Zhruba každé čtvrté dítě v Česku má nadváhu a každé desáté už je obézní. Navíc dětí, které bojují s hmotností, neustále přibývá. Nedostatek pohybu je jedním z největších problémů. Ten samozřejmě současná pandemie ještě zhoršuje.

Statistiky jsou doslova alarmující. Podle údajů Světové zdravotnické organizace má více než 27 % dětí v České republice nadváhu a téměř 10 % dětí je obézních. Pro srovnání, v roce 1994 registrovali praktičtí lékaři ve svých ordinacích pouze 3,7 % obézních dětí, takže za poslední čtvrtstoletí se počet dětí bojujících s obezitou prakticky ztrojnásobil.

Obezita výrazně zkracuje život. Více čtěte zde.

Za stále zvyšující se obezitou stojí částečně dědičnost. Jde však vlastně o kombinaci vrozených předpokladů a prostředí, které děti obklopuje. Svůj díl odpovědnosti nese i stát – politika, reklama a jednání s potravinářským průmyslem. V současné době roste počet dětí s nadváhou i v souvislosti s pandemií koronaviru. V podmínkách, kdy nevyvíjíme tolik fyzické aktivity jako za normálních okolností, je to ale samozřejmě problém dětí, ale i dospělých.

Děti tloustnou i během pandemie koronaviru. Více čtěte zde.

Hodně jídla, málo pohybu

V drtivé většině případů je však primární důvod vzniku nadváhy a obezity prostý: Energetický příjem převyšuje energetický výdej. Dětský organismus tak nezvládne spálit vše, co dítě snědlo a vypilo. Zásadní roli sehrávají především dva faktory: špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu. „Nejdůležitějším preventivním opatřením je pravidelná pohybová aktivita, stačí chůze. Dítě si musí vybrat aktivitu, která ho bude bavit a nikoli stresovat. V případě, že to situace rodiny umožňuje, je výhodou pořídit dítěti psa, který ho nutí chodit na pravidelné procházky a má i příznivý vliv na psychiku,“ říká MUDr. Dagmar Slavíčková, lékařka Pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Čím mladší dítě, tím větší šance na úspěch

Sledování hmotnosti dítěte a základní intervence v případě nadváhy je v kompetenci dětského lékaře jako součást pravidelných preventivních prohlídek. Úspěšnost intervenčních programů spočívajících ve vzdělávání, výživovém poradenství či psychologické péči je však obecně velmi nízká. „Větší úspěch má intervence u dětí předškolního věku, které mají neobézní a motivované rodiče. Důležité je upravit životní styl celé rodiny a mít nad stravovacími návyky dítěte téměř plnou kontrolu,“ doplňuje MUDr. Dagmar Slavíčková. Úspěšnost individuálních intervenčních programů s věkem klesá, protože rodiče postupně ztrácejí vliv na množství a složení stravy či aktivity dítěte, ale také se fixují jídelní a pohybové zvyklosti a dokonce i metabolické programování organismu.

O změnách preventivních prohlídek v roce 2021 čtěte zde.

Redukční dieta není na místě

Léčba obezity v dětském věku musí vycházet z celkové a vědomě kontrolované změny životního stylu. U dětí není vhodné aplikovat léčbu medikamenty nebo chirurgickými zákroky. V dětské obezitologii není doporučována ani výrazná redukční dieta, protože jednostranná úprava stravy neprospívá organismu, který se vyvíjí. „Při edukaci o výživě je nutné zdůraznit nebezpečí jednostranných diet či výrazného omezení energetického příjmu s rizikem ohrožení zdraví včetně rizika vzniku poruchy příjmu potravy,“ vysvětluje Dagmar Slavíčková.

Jak zhubnout zdravě a napořád? Více čtěte zde.

Úbytek hmotnosti při léčbě nadváhy a obezity u dětí by neměl přesáhnout jeden kilogram za měsíc. Velmi důležitá je role psychologa, případně pomoc nutričních a dalších odborníků, vhodným startem léčby jsou specializované lázeňské pobyty pro děti.

Jak vysvětluje Jana Boučková, autorka projektu Děti na startu, který bojuje proti dětské obezitě, zásadní je děti učit správně jíst a hýbat se. „Projekt Děti na startu vznikl před osmi lety, kdy jsme si začali všímat narůstajícího počtu dětí s obezitou, dětí, které nesportují a třeba se i zbytečně omlouvají z tělesné výchovy. Také jsme zjistili, že děti si často myslí, že sport je jen pro vyvolené, což samozřejmě vůbec není pravda,“ popisuje začátky vzniku celorepublikového projektu Děti na startu jeho autorka Jana Boučková z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, která je nejen cvičitelkou a trenérkou, ale také mistryní světa a Evropy ve fitness stepu.

 

 

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.