Proč nehubnu? Nejčastější důvody a co dělat, aby to šlo | Moje zdraví

Proč nehubnu? Nejčastější důvody a co dělat, aby to šlo

Proč nehubnu? Nejčastější důvody a co dělat, aby to šlo
Autor: istock.com
31. ledna 2021 • 06:00

Cvičíte, jíte málo a vaše konfekční velikost je stále stejná? Možná děláte při hubnutí jednu z následujících chyb. Přečtěte si, jaké jsou ty nejčastější a co s nimi.

Málo jíte

Jedním z nejčastějších omylů je představa, že čím méně toho člověk sní, tím bude štíhlejší. Omyl! Hladovění není cestou k úspěchu, naopak – zpomaluje metabolismus a tělo si pak o to více všechno ukládá. Dobrým příkladem je třeba dieta pro lidi s cukrovkou, kteří musí omezovat sacharidy a tuky vůbec, poměrně přísně si musí hlídat denní energetický příjem. A přesto jedí pětkrát až šestkrát denně pestrou stravu, nemají hlad a přitom mnozí z nich zhubnou. Každý, kdo chce něco shodit, by to měl dělat podobně.

Příklad zdravého jídelníčku na hubnutí najdete zde.

Nevečeříte

Chyba, před kterou odborníci na hubnutí opakovaně varovali, přesto patří k rozšířeným mýtům. Nemá smysl jíst naposledy v pět odpoledne, když chodíte spát o půlnoci. Držte se spíše toho, že byste měla jíst naposledy dvě až tři hodiny předtím, než půjdete do postele. Je samozřejmě lepší, pokud si dáte navečer něco lehčího, a pokud chcete zhubnout, omezíte v těchto hodinách sacharidy, a když už, sáhnete spíše po těch komplexních.

Přečtěte si tipy na zdravé a dietní večeře.

 

Hýbete se pořád stejně

Cvičení je skvělý způsob, jak se zbavit tuku. Jenže pokud spoléháte jen na jeden druh pohybu, tak bohužel. Cvičení by mělo být různorodé. Zkuste občas posilování, jindy brusle, běh nebo plavání, jindy zase procházky.

Jste ve stresu

Možná se každý den ráno zvážíte, a pokud jsou čísla vyšší než předchozí den, je vaše nálada na bodu mrazu. Demotivuje vás to a možná i vystresuje. Nebo jste ve stresu z práce, z toho, že nemáte partnera... A pokud je člověk ve stresu, tělo vylučuje hormon kortizol, který hromadí tuky, nejčastěji v oblasti břicha. To potvrdily i studie, podle kterých trpí větším množstvím břišního tuku i ženy s BMI v normě.

Tělo si shromažďuje energii na horší časy a chrání nás před případným vyčerpáním. Přestaňte se tedy svou vahou stresovat a místo ranního vážení zkuste třeba jógu. Při ní se uklidníte, a ještě zpevníte svaly nejen na břiše.

Málo spíte

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek má na hubnutí velký vliv. Při jeho nedostatku totiž následuje únava a s ní spojená potřeba „dobíjet“ energii nezdravými jídly, nechuť se věnovat pohybovým aktivitám, ale také se zvyšuje stres. Příliš krátký spánek může být tedy rizikovým faktorem obezity, proto odborníci doporučují spát minimálně 7 hodin denně. Aby se vám dobře usínalo, vytvořte si rituál před spaním – například čtení knihy, povídání s partnerem, šálek neslazeného bylinkového čaje (s usínáním pomáhá třeba meduňka, třezalka, mučenka či heřmánek). Nezapomeňte v ložnici vždy před spaním řádně vyvětrat. A minimálně hodinu před spaním nesledujte televizi ani monitor počítače či displej telefonu.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.