Keto dieta: Co to je a jaké potraviny zařadit do jídelníčku? | Moje zdraví

Je KETO dieta zdraví nebezpečná? Pozor na vedlejší účinky!

10. září 2022 • 06:00

Keto dieta, také nazývaná jako proteinová dieta, je výživový styl, který v posledních letech získává velkou popularitu. Tento způsob stravování slibuje snížení hmotnosti s minimálním úsilím, což ho činí oblíbeným mezi lidmi všech věkových kategorií. Takže, co by mělo být zahrnuto do jídelníčku a které potraviny by neměly chybět?

Jednoduše řečeno je celý fígl keto diety v tom, že se tělo dostane do stavu, který se nazývá „ketóza“, což je stav, kdy tělo začíná brát energii z tukových zásob. Výsledkem je pak poměrně rychlá redukce hmotnosti. Otázkou ale zůstává, jestli je tato dieta opravdu tím, co je z dlouhodobého hlediska zdravé a udržitelné.

Video se připravuje ...
Proteinová dieta: Škodí, nebo je to naopak zaručená a zdravá cesta ke zhubnutí?VIDEO 

Co jíst při keto dietě?

Keto dieta je založena na výrazném omezení sacharidů ve stravě. V okamžiku, kdy tělu chybí energie z „cukrů“, začne ji brát z tukových zásob. To je stav, který jsme popsali výše, tzv. ketóza.

Aby se tělo do ketózy dostalo, je potřeba snížit množství sacharidů na zhruba 30 g za den. Chybějící zdroje sacharidů je pak naopak nutné nahradit kvalitními bílkovinami a tuky. 

Aby dieta byla efektivní, doporučuje se konzumovat libové maso, ryby, mléčné výrobky, tuky, ořechy, ovoce s nízkým obsahem cukru, zeleninu a semínka.

Zakázané potraviny

Potraviny, které bychom z jídelníčku měli vyloučit, jsou: obiloviny, hlízy, ovoce s vysokým obsahem cukru, ztužené tuky, pochutiny a uzeniny.

Výhody a nevýhody keto diety

Jednoznačně největší výhodou této diety je to, že při ní nehladovíte. Je to způsobeno vyšším příjmem tuku a bílkovin, které mají vyšší sytivost. Je třeba jíst pravidelně a často, což má za následek poměrně rychlou redukci váhy. 

Keto dieta ale není vhodná pro každého. I proto se doporučuje poradit se nejprve se svým lékařem. Zcela nevhodná je pro lidi trpící cukrovkou, poruchou metabolismu tuků či kardiaky. A samozřejmě pro těhotné a kojící ženy. 

Nevýhodou může být nutnost plánování nákupu, hlídání energetické hodnoty konzumovaných jídel, což je v praxi, zvláště pak u nováčků, docela oříšek. 

Asi největší nevýhodou pak je hrozící jojo efekt. Ten bohužel hrozí vždy, když jíme „jednostranně“ a následně chceme přejít na normální stravu. Zde se doporučuje tzv. cyklická keto dieta, přechodný stav, kdy jíte „keto“ pět dní v týdnu a zbylé dva se snažíte si stravu plánovat sami. 

https://www.zeny.cz/jak-zhubnout/keto-dieta-co-to-je-a-jak-pomuze-zhubnout-prave-vam-3363.html

V případě, že během keto diety konzumujete hotové keto přípravky v prášku, může být následný jojo efekt o to výraznější. Je třeba si také uvědomit, že váhové výkyvy nejsou zdravé pro náš metabolismus. 

Pro koho je ketonová dieta vhodná?

Keto dieta se doporučuje pro velmi obézní jedince, kteří potřebují svou váhu redukovat. I zde je ale třeba si uvědomit, že hlavním cílem jakékoliv redukce je zdravější a lépe fungující tělo, což zajistí celková změna životního stylu. Ta by ale měla být trvalá. Tzv. rychlokvasné diety z dlouhodobého hlediska nefungují. 

Co nás může překvapit? 

Pokud se do keto diety přece jen pustíte, může vás přepadnout tzv. keto chřipka. Stav, při kterém se nebudete cítit dobře a budete unaveni. Tento stav je způsobený nedostatkem přijatých sacharidů, kdy se tělo učí brát energii právě z tukových zásob. „Chřipka“ zpravidla po pár dnech sama odezní.

Autor: Daniel Mareš, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.